Effectentaks op eerste dag meteen onder vuur

09/03/18 om 18:48 - Bijgewerkt om 18:48

Bron: Belga

De effectentaks wordt op zaterdag 10 maart van kracht en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wordt al meteen geconfronteerd met een verzoekschrift voor het Grondwettelijk Hof dat vraagt de taks te schrappen.

Effectentaks op eerste dag meteen onder vuur

Effectentaks © Dino Tsanakas

Dat bericht De Tijd vrijdagavond op zijn website.

'De wetgever zegt: we vermoeden dat iemand met een effectenrekening van minstens 500.000 euro vermogend is. Hij handelt daarmee zeer arbitrair', zegt advocaat Anton van Zantbeek van het kantoor Rivus aan De Tijd.

Van Zantbeek beklemtoont dat een verschillende behandeling van mensen in gelijke omstandigheden alleen mogelijk is als de overheid daarvoor een redelijke verklaring geeft. 'Zonder redelijke verklaring is er sprake van discriminatie en dat is hier het geval.'

Het Grondwettelijk Hof zal normaal over één tot twee jaar een arrest vellen. Ook de Vlaamse Federatie van Beleggers overweegt een juridische procedure.

Natuurlijke personen met een effectenrekening van minstens 500.000 euro moeten voortaan een taks van 0,15 procent op de waarde van hun effectenrekening betalen. Belastbare effecten zijn aandelen, obligaties, kasbons, beleggingsfondsen en warrants. Vrijgesteld zijn pensioenspaarfondsen, levensverzekeringen en effecten op naam.

Onze partners