Voortaan krijgt iemand een nieuwe Europese nummerplaat als hij of zij een nieuwe of tweedehandsauto in het verkeer brengt. De eerste nieuwe plaat werd dinsdag uitgereikt aan de Responsible Young Drivers.

De Responsible Young Drivers, een organisatie van jonge vrijwilligers die chauffeurs die hebben gedronken veilig thuisbrengt, kreeg de plaat '1-AAA-001', in aanwezigheid van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe.

De nieuwe platen worden geleverd door bpost en kosten 20 euro. Ze zijn groter dan het huidige model, tellen zeven karakters in plaats van zes en hebben ook een blauw EU-symbool met een wit B-teken en twaalf gele sterren in een cirkel.

Wie een nieuwe Europese plaat ontvangt, moet de oude plaat terugsturen naar de Dienst Inverkeerstelling (DIV), die zelf evenwel geen platen meer aflevert. Dat gebeurt voortaan dus door bpost.

Het kentekennummer wordt op de nieuwe platen voorafgegaan door een indexcijfer. Bij gewone platen is dat 1 tot 7, voor internationale platen is dat 8 en bij gepersonaliseerde platen is het 9. Gepersonaliseerde platen blijven dus nog mogelijk, maar kosten 1.000 euro.

Voortaan krijgt iemand een nieuwe Europese nummerplaat als hij of zij een nieuwe of tweedehandsauto in het verkeer brengt. De eerste nieuwe plaat werd dinsdag uitgereikt aan de Responsible Young Drivers.De Responsible Young Drivers, een organisatie van jonge vrijwilligers die chauffeurs die hebben gedronken veilig thuisbrengt, kreeg de plaat '1-AAA-001', in aanwezigheid van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe. De nieuwe platen worden geleverd door bpost en kosten 20 euro. Ze zijn groter dan het huidige model, tellen zeven karakters in plaats van zes en hebben ook een blauw EU-symbool met een wit B-teken en twaalf gele sterren in een cirkel. Wie een nieuwe Europese plaat ontvangt, moet de oude plaat terugsturen naar de Dienst Inverkeerstelling (DIV), die zelf evenwel geen platen meer aflevert. Dat gebeurt voortaan dus door bpost.Het kentekennummer wordt op de nieuwe platen voorafgegaan door een indexcijfer. Bij gewone platen is dat 1 tot 7, voor internationale platen is dat 8 en bij gepersonaliseerde platen is het 9. Gepersonaliseerde platen blijven dus nog mogelijk, maar kosten 1.000 euro.