Dat blijkt uit onderzoek van het Steunpunt Onderwijsonderzoek, waarover Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg woensdag berichten.

Het Steunpunt berekende de ­mediaan­studiekosten: het ­bedrag dat de middelste leerling betaalt. De kost van 1.207 euro is een stijging ­tegenover de vorige studie, tien jaar geleden, maar dat is volledig te wijten aan de ­gestegen vervoerskosten. De tickets van De Lijn zijn duurder geworden en de leerlingen worden vaker met de auto gebracht.

De eigenlijke studiekosten zijn de voorbije tien jaar ­ongeveer gelijk gebleven. Wel zijn er grote verschillen. Het katholiek onderwijs is met 1.272 euro het duurste. Een schooljaar in het ­gemeenschapsonderwijs daarentegen kost 946 euro.

Volgens SP.A, dat de studie uitbrengt, zijn de kosten voor veel ouders te hoog. Zij pleit voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs.

Crevits: 'Vervoerskosten zitten nooit in maximumfactuur'

Nadat bekend is geraakt dat de mediaanstudiekost voor een schooljaar in de eerste graad van het middelbaar onderwijs 1.207 euro kost en oppositiepartij sp.a pleit voor de invoering van een maximumfactuur, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) dat zo'n maximumfactuur nooit de vervoerskosten kan dekken. Het zijn de vervoerskosten die verantwoordelijk zijn voor de stijging van de totale studiekosten.

Minister Crevits reageert voorlopig enkel op Twitter. Ze benadrukt dat het onderzoek naar de studiekosten nog niet opgeleverd is en dat de "globale studiekosten" niet gestegen zijn. "Vervoerskosten wel, nog veel onduidelijkheden hierover, die kosten zitten nooit in maximumfactuur", zegt ze. Om 9.30 uur neemt Crevits het woord tijdens de voorstelling van de Onderwijsspiegel 2019, met de resultaten van de doorlichting van 250 scholen in Vlaanderen en Brussel.

Dat blijkt uit onderzoek van het Steunpunt Onderwijsonderzoek, waarover Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg woensdag berichten.Het Steunpunt berekende de ­mediaan­studiekosten: het ­bedrag dat de middelste leerling betaalt. De kost van 1.207 euro is een stijging ­tegenover de vorige studie, tien jaar geleden, maar dat is volledig te wijten aan de ­gestegen vervoerskosten. De tickets van De Lijn zijn duurder geworden en de leerlingen worden vaker met de auto gebracht. De eigenlijke studiekosten zijn de voorbije tien jaar ­ongeveer gelijk gebleven. Wel zijn er grote verschillen. Het katholiek onderwijs is met 1.272 euro het duurste. Een schooljaar in het ­gemeenschapsonderwijs daarentegen kost 946 euro. Volgens SP.A, dat de studie uitbrengt, zijn de kosten voor veel ouders te hoog. Zij pleit voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs. Nadat bekend is geraakt dat de mediaanstudiekost voor een schooljaar in de eerste graad van het middelbaar onderwijs 1.207 euro kost en oppositiepartij sp.a pleit voor de invoering van een maximumfactuur, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) dat zo'n maximumfactuur nooit de vervoerskosten kan dekken. Het zijn de vervoerskosten die verantwoordelijk zijn voor de stijging van de totale studiekosten. Minister Crevits reageert voorlopig enkel op Twitter. Ze benadrukt dat het onderzoek naar de studiekosten nog niet opgeleverd is en dat de "globale studiekosten" niet gestegen zijn. "Vervoerskosten wel, nog veel onduidelijkheden hierover, die kosten zitten nooit in maximumfactuur", zegt ze. Om 9.30 uur neemt Crevits het woord tijdens de voorstelling van de Onderwijsspiegel 2019, met de resultaten van de doorlichting van 250 scholen in Vlaanderen en Brussel.