Dat besluit De Morgen uit onderzoek van de Studiedienst van de Vlaamse regering naar veranderingen in het moderne Vlaamse gezin. Veertig procent van de Belgische dertigers is al gescheiden, tien procent van de vijftigers zelfs al tweemaal, luidt het voorts.

Minder kinderen wonen bij vader

Volgens de krant ligt het aantal kinderen betrokken bij een scheiding opvallend hoger dan in onze buurlanden. Zo zijn bij twee op de drie echtscheidingen in België kinderen in het spel, waar dat in Duitsland de helft is en in Nederland en Frankrijk een kleine zestig procent. Als samenwonenden in België uit mekaar gaan, is in een op de vijf gevallen een kind betrokken.

Een op de drie kinderen woont na een scheiding permanent bij moeder of vader, al is dat laatste een uitzondering. Bijna drie kwart van de Vlamingen vindt het trouwens een slechte zaak dat kinderen moeten verhuizen tussen hun gescheiden ouders, luidt het. Negen procent van de pasgeborenen heeft geen inwonende vader.

Depressie en alcohol

Voorts blijkt volgens de krant nog dat alleenstaande moeders vaker depressief zijn, terwijl alleenstaande vaders sneller naar de fles grijpen. Een echtscheiding zou ook vaker worden ingezet door een vrouw, terwijl toch veertig procent van de vrouwen na de echtscheiding haar loopbaan moet aanpassen.

Tot slot blijkt dat de helft van de Vlamingen het huwelijk geen verouderde instelling vindt, aldus nog de krant. (Belga/TV)

Dat besluit De Morgen uit onderzoek van de Studiedienst van de Vlaamse regering naar veranderingen in het moderne Vlaamse gezin. Veertig procent van de Belgische dertigers is al gescheiden, tien procent van de vijftigers zelfs al tweemaal, luidt het voorts. Volgens de krant ligt het aantal kinderen betrokken bij een scheiding opvallend hoger dan in onze buurlanden. Zo zijn bij twee op de drie echtscheidingen in België kinderen in het spel, waar dat in Duitsland de helft is en in Nederland en Frankrijk een kleine zestig procent. Als samenwonenden in België uit mekaar gaan, is in een op de vijf gevallen een kind betrokken.Een op de drie kinderen woont na een scheiding permanent bij moeder of vader, al is dat laatste een uitzondering. Bijna drie kwart van de Vlamingen vindt het trouwens een slechte zaak dat kinderen moeten verhuizen tussen hun gescheiden ouders, luidt het. Negen procent van de pasgeborenen heeft geen inwonende vader. Voorts blijkt volgens de krant nog dat alleenstaande moeders vaker depressief zijn, terwijl alleenstaande vaders sneller naar de fles grijpen. Een echtscheiding zou ook vaker worden ingezet door een vrouw, terwijl toch veertig procent van de vrouwen na de echtscheiding haar loopbaan moet aanpassen. Tot slot blijkt dat de helft van de Vlamingen het huwelijk geen verouderde instelling vindt, aldus nog de krant. (Belga/TV)