Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan de universiteit Gent waarbij 1.894 vrouwen uit elf ziekenhuizen werden bevraagd. De resultaten van het onderzoek staan in meerdere kranten.

16 procent van de ondervraagden getuigt van partnergeweld voor de zwangerschap. 10 procent tijdens de zwangerschap.

Psychisch misbruik komt beduidend meer voor dan fysiek of seksueel geweld. Maar volgens de onderzoeksters zijn de gevolgen voor de foetus even nefast. Zowel fysiek als psychisch geweld bij de moeder kunnen onder andere leiden tot placentaloslating, zwangerschapsvergiftiging, of een hoger risico op een miskraam of vroegtijdige bevalling. Het kind loopt ook een hoger risico op groeiachterstand, een lager geboortegewicht of ontwikkelingsstoornissen.

Het geweld komt overigens niet alleen van de partner. Soms is er ook geweldpleging door een ex-partner, een familielid of een onbekende.

(Belga/RR)

Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan de universiteit Gent waarbij 1.894 vrouwen uit elf ziekenhuizen werden bevraagd. De resultaten van het onderzoek staan in meerdere kranten.16 procent van de ondervraagden getuigt van partnergeweld voor de zwangerschap. 10 procent tijdens de zwangerschap.Psychisch misbruik komt beduidend meer voor dan fysiek of seksueel geweld. Maar volgens de onderzoeksters zijn de gevolgen voor de foetus even nefast. Zowel fysiek als psychisch geweld bij de moeder kunnen onder andere leiden tot placentaloslating, zwangerschapsvergiftiging, of een hoger risico op een miskraam of vroegtijdige bevalling. Het kind loopt ook een hoger risico op groeiachterstand, een lager geboortegewicht of ontwikkelingsstoornissen. Het geweld komt overigens niet alleen van de partner. Soms is er ook geweldpleging door een ex-partner, een familielid of een onbekende. (Belga/RR)