Een op de drie Belgische sauna's heeft een camera in de kleedkamer hangen waarmee ze bezoekers filmen als ze zich omkleden. Dat schrijven de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad.

Maar volgens artikel 10 van de privacywet van 2007 mogen camera's de intimiteit van personen niet schenden. Dat gebeurt bijvoorbeeld als mensen zich omkleden. Daarom wil de privacycommissie dat de uitbaters van sauna's een afzonderlijke ruimte voorzien waar klanten zich buiten het oog van de camera kunnen omkleden als ze dat wensen.

De camerawet van 2007 onderwerpt het gebruik van bewakingscamera's in besloten ruimtes aan strikte regels. Zo moeten camera's duidelijk zichtbaar zijn, aangekondigd worden en er moet een goede reden zijn om ze te plaatsen.

Diefstallen voorkomen

Volgens de Sauna Vereniging België moeten de camera's diefstallen voorkomen. In sommige sauna's zijn de camera's zelfs niet aangesloten en dienen ze enkel als afschrikmiddel voor dieven.

SVB stelt de saunaklanten gerust dat er zorgvuldig omgesprongen wordt met de beelden, die na 48 uur vernietigd worden. De opnames zijn gecodeerd en niemand kan zomaar naar de camerabeelden kijken, klinkt het.

Volgens de saunavereniging lopen de Belgische sauna's nog achter op bijvoorbeeld die in Nederland. Daar zijn 99 procent van de sauna's uitgerust met camera's.

Een op de drie Belgische sauna's heeft een camera in de kleedkamer hangen waarmee ze bezoekers filmen als ze zich omkleden. Dat schrijven de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad. Maar volgens artikel 10 van de privacywet van 2007 mogen camera's de intimiteit van personen niet schenden. Dat gebeurt bijvoorbeeld als mensen zich omkleden. Daarom wil de privacycommissie dat de uitbaters van sauna's een afzonderlijke ruimte voorzien waar klanten zich buiten het oog van de camera kunnen omkleden als ze dat wensen. De camerawet van 2007 onderwerpt het gebruik van bewakingscamera's in besloten ruimtes aan strikte regels. Zo moeten camera's duidelijk zichtbaar zijn, aangekondigd worden en er moet een goede reden zijn om ze te plaatsen.Diefstallen voorkomen Volgens de Sauna Vereniging België moeten de camera's diefstallen voorkomen. In sommige sauna's zijn de camera's zelfs niet aangesloten en dienen ze enkel als afschrikmiddel voor dieven. SVB stelt de saunaklanten gerust dat er zorgvuldig omgesprongen wordt met de beelden, die na 48 uur vernietigd worden. De opnames zijn gecodeerd en niemand kan zomaar naar de camerabeelden kijken, klinkt het. Volgens de saunavereniging lopen de Belgische sauna's nog achter op bijvoorbeeld die in Nederland. Daar zijn 99 procent van de sauna's uitgerust met camera's.