Een op de vier Brusselaars heeft een islamitische achtergrond. Brussel is een van de Europese steden met de grootste moslimaanwezigheid, vergelijkbaar met een Britse stad als Birmingham. Dat blijkt uit het sociologisch onderzoek ('L'Iris et le Croissant') van de UCL, waarover meerdere Franstalige kranten en De Morgen berichten.

Ongeveer een op de vier Brusselaars heeft een islamitische achtergrond. Dat zijn in totaal tussen de 250.000 en 300.000 personen, zowat de helft van de moslims in heel België. Daarvan is zo'n 10 tot 15 procent praktiserend en actief binnen religieuze verenigingen.

'Religieuze oversocialisering'

De islam is, na het voetbal, de kracht die in Brussel de meeste mensen mobiliseert. Meer dan politieke partijen, vakbonden en de katholieke Kerk. Er zijn meer dan 200 islamitische organisaties in Brussel, waarbij 77 moskeeën. Socioloog Felice Dassetto spreekt zelfs over een "religieuze oversocialisering" bij jonge moslims.

Het neosalafisme, de nieuwe variant van de meest conservatieve stroming binnen de islam, wint sinds enkele jaren steeds meer terrein. "We zien die evolutie sinds eind jaren negentig. Erg zorgwekkend: ze beschouwen hun vorm van godsdienst als de enige pure en daardoor isoleren ze zich, niet enkel van andere moslims, maar ook - en vooral - van de niet-moslims", aldus de onderzoeker.

De imams en islamleerkrachten worden veelal in privé-instellingen gevormd. Er zijn nu vier zogenaamde 'instituts superieurs' die imams opleiden. Maar dat zijn instellingen met een salafistisch karakter. (Belga/SD)

Een op de vier Brusselaars heeft een islamitische achtergrond. Brussel is een van de Europese steden met de grootste moslimaanwezigheid, vergelijkbaar met een Britse stad als Birmingham. Dat blijkt uit het sociologisch onderzoek ('L'Iris et le Croissant') van de UCL, waarover meerdere Franstalige kranten en De Morgen berichten.Ongeveer een op de vier Brusselaars heeft een islamitische achtergrond. Dat zijn in totaal tussen de 250.000 en 300.000 personen, zowat de helft van de moslims in heel België. Daarvan is zo'n 10 tot 15 procent praktiserend en actief binnen religieuze verenigingen.'Religieuze oversocialisering'De islam is, na het voetbal, de kracht die in Brussel de meeste mensen mobiliseert. Meer dan politieke partijen, vakbonden en de katholieke Kerk. Er zijn meer dan 200 islamitische organisaties in Brussel, waarbij 77 moskeeën. Socioloog Felice Dassetto spreekt zelfs over een "religieuze oversocialisering" bij jonge moslims.Het neosalafisme, de nieuwe variant van de meest conservatieve stroming binnen de islam, wint sinds enkele jaren steeds meer terrein. "We zien die evolutie sinds eind jaren negentig. Erg zorgwekkend: ze beschouwen hun vorm van godsdienst als de enige pure en daardoor isoleren ze zich, niet enkel van andere moslims, maar ook - en vooral - van de niet-moslims", aldus de onderzoeker.De imams en islamleerkrachten worden veelal in privé-instellingen gevormd. Er zijn nu vier zogenaamde 'instituts superieurs' die imams opleiden. Maar dat zijn instellingen met een salafistisch karakter. (Belga/SD)