Dat blijkt uit studies van de KU Leuven, zo berichten Het Belang van Limburg, de Gazet van Antwerpen, De Standaard en Het Nieuwsblad.

"Uit de meest recente gegevens van het jaar 2013 blijkt dat 9,5 procent van de Vlaamse baby's te zwaar is. Dankzij het Studiecentrum Perinatale Epidemiologie (SPE) beschikken we over cijfers die teruggaan tot 1999. In dat jaar was nog maar 8 procent van de pasgeboren baby's te zwaar."

Dat zegt professor Roland Devlieger van de KU Leuven, die al sinds 2003 de gevolgen van zwaarlijvigheid bij zwangere vrouwen bestudeert. Vanaf een geboortegewicht van vier kilo spreekt de wetenschap over "macrosomie". Dat betekent dat het geboortegewicht te hoog is in verhouding met het gemiddelde.

Er zijn verschillende oorzaken die invloed hebben op het gewicht van een baby. "Maar het gewicht van de moeder speelt wel een grote rol."

'Sociale ziekte'

'Dit betekent niet dat wanneer een kind te zwaar is bij de geboorte, het later zeker te kampen heeft met overgewicht, maar het risico is wel veel groter', legt Devlieger uit.

Hij wijst er ook op dat obesitas vaker voorkomt bij mensen die economisch zwak staan, omdat het voor hen vaak duur is om gezonde voeding te kopen.

'Je kunt eigenlijk over een sociale ziekte spreken en die cyclus is heel moeilijk te doorbreken', zegt Devlieger nog in De Standaard. (Belga/JH)

Dat blijkt uit studies van de KU Leuven, zo berichten Het Belang van Limburg, de Gazet van Antwerpen, De Standaard en Het Nieuwsblad. "Uit de meest recente gegevens van het jaar 2013 blijkt dat 9,5 procent van de Vlaamse baby's te zwaar is. Dankzij het Studiecentrum Perinatale Epidemiologie (SPE) beschikken we over cijfers die teruggaan tot 1999. In dat jaar was nog maar 8 procent van de pasgeboren baby's te zwaar." Dat zegt professor Roland Devlieger van de KU Leuven, die al sinds 2003 de gevolgen van zwaarlijvigheid bij zwangere vrouwen bestudeert. Vanaf een geboortegewicht van vier kilo spreekt de wetenschap over "macrosomie". Dat betekent dat het geboortegewicht te hoog is in verhouding met het gemiddelde. Er zijn verschillende oorzaken die invloed hebben op het gewicht van een baby. "Maar het gewicht van de moeder speelt wel een grote rol."'Dit betekent niet dat wanneer een kind te zwaar is bij de geboorte, het later zeker te kampen heeft met overgewicht, maar het risico is wel veel groter', legt Devlieger uit. Hij wijst er ook op dat obesitas vaker voorkomt bij mensen die economisch zwak staan, omdat het voor hen vaak duur is om gezonde voeding te kopen. 'Je kunt eigenlijk over een sociale ziekte spreken en die cyclus is heel moeilijk te doorbreken', zegt Devlieger nog in De Standaard. (Belga/JH)