Precies een jaar geleden viel de federale regering. Wat volgde waren verkiezingen en nooit geziene regeringsonderhandelingen die tot op vandaag niet het minste zicht op een akkoord bieden.

Precies vandaag treedt een groot aantal topambtenaren naar buiten om aan te klagen dat hun werk onder een "regering van slopende zaken" totaal onmogelijk wordt. De veertien overheidsdiensten moeten voor elke beslissing boven 31.000 euro goedkeuring krijgen van de regering. Dat zorgt volgens hen voor een onaanvaardbare overlast.

Voorzitter Frank Van Massenhove van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid: "Moeten de ministers beslissen wanneer een fiscale inspecteur zijn winterbanden oplegt?"

In een opiniestuk in De Morgen klagen directeur-generaal Tom Auwers en voorzitter Frank Van Massenhove van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid erover dat elke beslissing die door de administratie wordt genomen, moet worden gecontroleerd en goedgekeurd door de regering in lopende zaken. "Op vrijdagochtend rijden bestelwagens af en aan naar de Wetstraat 16 om pakken papier aan te leveren. Moeten de ministers beslissen wanneer een fiscale inspecteur zijn winterbanden oplegt?"

De topambtenaren klagen dat hun werk onmogelijk wordt gemaakt door de absurd doorgedreven controles. "De controles zijn bovendien ondoelmatig en kosten hopen geld. Honderden uren gaan verloren omdat men bang is dat budgetten overschreden worden."

Voorzitter Dirk Cuypers van de federale overheidsdienst Volksgezondheid: "De overheidscontrole leidt tot immobilisme

Andere topambtenaars delen het ongenoegen. Voorzitter Dirk Cuypers van de federale overheidsdienst Volksgezondeheid klaagt in De Morgen aan dat investeringen op de lange baan worden geschoven. "De overheidscontrole leidt tot immobilisme."

Voorzitter Fons Boon van de federale overheidsdienst budgetcontrole: "We moeten de lopende zaken op een andere manier invullen."
Voorzitter Fons Boon wil alvast volgende week samenzitten met de regering om te bekijken hoe de strenge controles kunnen worden teruggeschroefd. "We moeten de lopende zaken op een andere manier invullen."
Vorige week stuurden de veertien voorzitters van de federale overheidsdiensten al een brandbrief naar de regering in lopende zaken omdat honderden topbenoemingen onbeslist blijven. "Rare jongens, die Belgen," zeggen Frank Van Massenhove en Tom Auwers daar nog over. "Een ontslagnemende regering kan wel oorlogsdaden stellen in Libië maar geen directeur-generaal voor douane benoemen. Wij vrezen dat de burger binnen een jaar zal balen van de giftige vruchten die in deze lopendezakenperiode gezaaid zijn." (EE)

Precies een jaar geleden viel de federale regering. Wat volgde waren verkiezingen en nooit geziene regeringsonderhandelingen die tot op vandaag niet het minste zicht op een akkoord bieden.Precies vandaag treedt een groot aantal topambtenaren naar buiten om aan te klagen dat hun werk onder een "regering van slopende zaken" totaal onmogelijk wordt. De veertien overheidsdiensten moeten voor elke beslissing boven 31.000 euro goedkeuring krijgen van de regering. Dat zorgt volgens hen voor een onaanvaardbare overlast.Voorzitter Frank Van Massenhove van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid: "Moeten de ministers beslissen wanneer een fiscale inspecteur zijn winterbanden oplegt?" In een opiniestuk in De Morgen klagen directeur-generaal Tom Auwers en voorzitter Frank Van Massenhove van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid erover dat elke beslissing die door de administratie wordt genomen, moet worden gecontroleerd en goedgekeurd door de regering in lopende zaken. "Op vrijdagochtend rijden bestelwagens af en aan naar de Wetstraat 16 om pakken papier aan te leveren. Moeten de ministers beslissen wanneer een fiscale inspecteur zijn winterbanden oplegt?"De topambtenaren klagen dat hun werk onmogelijk wordt gemaakt door de absurd doorgedreven controles. "De controles zijn bovendien ondoelmatig en kosten hopen geld. Honderden uren gaan verloren omdat men bang is dat budgetten overschreden worden."Voorzitter Dirk Cuypers van de federale overheidsdienst Volksgezondheid: "De overheidscontrole leidt tot immobilismeAndere topambtenaars delen het ongenoegen. Voorzitter Dirk Cuypers van de federale overheidsdienst Volksgezondeheid klaagt in De Morgen aan dat investeringen op de lange baan worden geschoven. "De overheidscontrole leidt tot immobilisme."Voorzitter Fons Boon van de federale overheidsdienst budgetcontrole: "We moeten de lopende zaken op een andere manier invullen." Voorzitter Fons Boon wil alvast volgende week samenzitten met de regering om te bekijken hoe de strenge controles kunnen worden teruggeschroefd. "We moeten de lopende zaken op een andere manier invullen."Vorige week stuurden de veertien voorzitters van de federale overheidsdiensten al een brandbrief naar de regering in lopende zaken omdat honderden topbenoemingen onbeslist blijven. "Rare jongens, die Belgen," zeggen Frank Van Massenhove en Tom Auwers daar nog over. "Een ontslagnemende regering kan wel oorlogsdaden stellen in Libië maar geen directeur-generaal voor douane benoemen. Wij vrezen dat de burger binnen een jaar zal balen van de giftige vruchten die in deze lopendezakenperiode gezaaid zijn." (EE)