'Een goede grap': burgemeester Vorst loopt niet warm voor Kanaalplan van Jambon

Het Kanaalplan was bedoeld om de criminaliteit en radicalisering aan te pakken in zeven Brusselse gemeenten en Vilvoorde. Vorst maakt er geen deel van uit.

Kanaal van Molenbeek © belga

Een 'goede grap'. Zo bestempelt de burgemeester van Vorst, Marc-Jean Ghyssels (PS), het Kanaalplan dat na de aanslagen in Parijs het levenslicht zag. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) 'kondigt veel aan, maar wanneer ik hem schrijf, krijg ik nooit antwoord', verklaarde Ghyssels op radiozender Bel-RTL.

Meer dan 40 miljoen euro werd in februari 2016 vrijgemaakt voor politie en justitie in het kader van een actieplan tegen radicalisering, gewelddadig extremisme en terrorisme, beter bekend als het Kanaalplan. Dat slaat op zeven Brusselse gemeenten en Vilvoorde. Vorst maakt er geen deel van uit.

'Indien het onderwerp niet zo ernstig was, zou ik het een goede grap van de minister van Binnenlandse Zaken noemen. Hij kondig veel aan, maar wanneer ik hem schrijf, krijg ik nooit antwoord. We zijn nog steeds niet geïntegreerd', aldus de burgemeester van Vorst. Nochtans is de deur van Jambon niet gesloten, gaat Ghyssels voort. 'We hebben een goed contact (...) Maar wat de gevolgen betreft...'

De PS'er maakte van de gelegenheid gebruik om het gebrek aan politiemensen in de hoofdstad aan de kaak te stellen. Binnen de lokale zones zouden er tussen 500 en 800 agenten tekort zijn. 'Niemand kan dat nog ontkennen. Er is een onderinvestering in de politie in Brussel en het is tijd dat men dat eens echt erkent', benadrukt Ghyssels.

Lees meer...