Uit de studie blijkt dat de brouwers rechtstreeks en enorm hard getroffen zijn door de coronacrisis en de sluiting van de horecazaken. "We zijn ons ervan bewust dat het niet evident is voor de regeringen van ons land om deze crisis aan te pakken, maar de balans na één jaar corona oogt allerminst fraai", zei Krishan Maudgal, directeur van de vzw Belgische Brouwers, dinsdag op een online persconferentie van de brouwers en Graydon. Aan de vooravond van de pandemie was 87,5 procent kleine Belgische brouwerijen (minder dan 50 werknemers) in goede financiële gezondheid. Volgens de studie van Graydon zou slechts 28,4 procent van de brouwerijen momenteel nog gezond zijn en 27,3 procent die voorheen in goede gezondheid verkeerde, kampt nu met grote moeilijkheden. Voorts blijkt dat bijna een derde van de brouwerijen (31,8 procent) die vóór de crisis gezond waren, nu op de rand van het faillissement staat. "Dit zijn echt zorgwekkende cijfers", benadrukt Maudgal. De conclusies zijn volgens de brouwers duidelijk: alle indicatoren kleuren rood voor de kleine brouwers en zelfs voor bedrijven die voorheen financieel gezond waren. "Een blik op de toestand van de bars en cafés toont aan dat de situatie even dramatisch is. De studie toont aan dat elke extra sluitingsdag een zeer hoge kost voor de Belgische samenleving inhoudt. Net daarom steunen we een volledige heropening van de horeca op 1 mei én vragen we financiële steunmaatregelen, zoniet dreigt een derde van dit door de Unesco erkende culturele erfgoed te verdwijnen", aldus Maudgal. (Belga)

Uit de studie blijkt dat de brouwers rechtstreeks en enorm hard getroffen zijn door de coronacrisis en de sluiting van de horecazaken. "We zijn ons ervan bewust dat het niet evident is voor de regeringen van ons land om deze crisis aan te pakken, maar de balans na één jaar corona oogt allerminst fraai", zei Krishan Maudgal, directeur van de vzw Belgische Brouwers, dinsdag op een online persconferentie van de brouwers en Graydon. Aan de vooravond van de pandemie was 87,5 procent kleine Belgische brouwerijen (minder dan 50 werknemers) in goede financiële gezondheid. Volgens de studie van Graydon zou slechts 28,4 procent van de brouwerijen momenteel nog gezond zijn en 27,3 procent die voorheen in goede gezondheid verkeerde, kampt nu met grote moeilijkheden. Voorts blijkt dat bijna een derde van de brouwerijen (31,8 procent) die vóór de crisis gezond waren, nu op de rand van het faillissement staat. "Dit zijn echt zorgwekkende cijfers", benadrukt Maudgal. De conclusies zijn volgens de brouwers duidelijk: alle indicatoren kleuren rood voor de kleine brouwers en zelfs voor bedrijven die voorheen financieel gezond waren. "Een blik op de toestand van de bars en cafés toont aan dat de situatie even dramatisch is. De studie toont aan dat elke extra sluitingsdag een zeer hoge kost voor de Belgische samenleving inhoudt. Net daarom steunen we een volledige heropening van de horeca op 1 mei én vragen we financiële steunmaatregelen, zoniet dreigt een derde van dit door de Unesco erkende culturele erfgoed te verdwijnen", aldus Maudgal. (Belga)