Edegem wil sluipverkeer in een grote woonwijk bannen door autobestuurders van buiten de gemeente te laten betalen. Zowel mobiliteitsorganisatie Touring als staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) verwerpen het plan. Ook de VAB is er niet voor gewonnen.

Schepen van Verkeer Mia De Schamphelaere, voormalig parlementslid van CD&V, spreekt in enkele kranten over 'een vorm van rekeningrijden'. Met een speciaal camerasysteem dat nummerplaten met identiteitsgegevens verbindt, zouden inwoners en niet-inwoners van Edegem gescheiden kunnen worden.

Voertuigen met nummerplaten die niet op de lijst met onder
meer buurtbewoners voorkomen zouden moeten betalen als ze door de Collegewijk, één van de grootste woonwijken in de Antwerpse randgemeente, rijden. Voor familieleden, vrienden en leveranciers kan een uitzondering worden gemaakt.

Touring noemde het initiatief vrijdag totaal misplaatst. De mobiliteitsorganisatie spreekt over een onaanvaardbaar precedent dat de hele discussie over rekeningrijden op de helling zet.

'Juridische problemen'

De organisatie noemt het ondenkbaar dat elke gemeente die overlast heeft van sluipverkeer een eigen betaalsysteem zou gaan invoeren om dat tegen te gaan. Ze meent dat een reglement waarin Edegem de eigen inwoners bevoordeelt voor juridische problemen kan zorgen.

Ook mobiliteitsclub VAB is niet enthousiast. Sluipverkeer moet aangepakt worden, maar er zijn andere manieren, zo luidt het.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) loopt ook niet warm voor het initiatief. Zijn kabinet noemt de plannen niet opportuun en juridisch niet rijp en meent dat er andere manieren zijn om sluipverkeer aan te pakken, zoals de weginfrastructuur aanpassen, een verbod instellen of de snelheid verlagen.

Volgens de woordvoerder van Schouppe is het niet opportuun om in een verstedelijkt gebied als Vlaanderen wijk per wijk een tolheffing in te voeren. Het plan van Edegem roept ook juridische vragen op. De toegang tot de kentekendatabank is immers strikt gereglementeerd.

Edegem wil sluipverkeer in een grote woonwijk bannen door autobestuurders van buiten de gemeente te laten betalen. Zowel mobiliteitsorganisatie Touring als staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) verwerpen het plan. Ook de VAB is er niet voor gewonnen. Schepen van Verkeer Mia De Schamphelaere, voormalig parlementslid van CD&V, spreekt in enkele kranten over 'een vorm van rekeningrijden'. Met een speciaal camerasysteem dat nummerplaten met identiteitsgegevens verbindt, zouden inwoners en niet-inwoners van Edegem gescheiden kunnen worden. Voertuigen met nummerplaten die niet op de lijst met onder meer buurtbewoners voorkomen zouden moeten betalen als ze door de Collegewijk, één van de grootste woonwijken in de Antwerpse randgemeente, rijden. Voor familieleden, vrienden en leveranciers kan een uitzondering worden gemaakt.Touring noemde het initiatief vrijdag totaal misplaatst. De mobiliteitsorganisatie spreekt over een onaanvaardbaar precedent dat de hele discussie over rekeningrijden op de helling zet.'Juridische problemen'De organisatie noemt het ondenkbaar dat elke gemeente die overlast heeft van sluipverkeer een eigen betaalsysteem zou gaan invoeren om dat tegen te gaan. Ze meent dat een reglement waarin Edegem de eigen inwoners bevoordeelt voor juridische problemen kan zorgen. Ook mobiliteitsclub VAB is niet enthousiast. Sluipverkeer moet aangepakt worden, maar er zijn andere manieren, zo luidt het.Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) loopt ook niet warm voor het initiatief. Zijn kabinet noemt de plannen niet opportuun en juridisch niet rijp en meent dat er andere manieren zijn om sluipverkeer aan te pakken, zoals de weginfrastructuur aanpassen, een verbod instellen of de snelheid verlagen.Volgens de woordvoerder van Schouppe is het niet opportuun om in een verstedelijkt gebied als Vlaanderen wijk per wijk een tolheffing in te voeren. Het plan van Edegem roept ook juridische vragen op. De toegang tot de kentekendatabank is immers strikt gereglementeerd.