Ecolo ontkent maandag elke onregelmatigheid in haar rekeningen. Nochtans heeft de partij volgens MR-Kamerlid David Clarinval, de rapporteur van de Kamercommissie Verkiezingsuitgaven, gezondigd tegen de transparantieverplichtingen.

De commissie Verkiezingsuitgaven keurde maandag het verslag over het jaar 2014 goed. Daarin vallen de reserves op die de bedrijfsrevisor heeft bij de rekeningen van Ecolo.

De oppositiepartij, die een zware verkiezingsnederlaag moest slikken en zich dus gedwongen zag tot een pijnlijke herstructurering, zou geen 855.082 euro verlies geleden hebben, maar 2,83 miljoen euro. Een verschil dus van bijna 2 miljoen euro.

De opmerkingen van de bedrijfsrevisor gaan over het sociale begeleidingsplan voor het getroffen personeel. Dat werd in de boeken opgenomen via de techniek van bestemde fondsen, terwijl dat had moeten gebeuren via een provisie.

"Volgens de schattingen van de bedrijfsrevisor zou de provisie neerkomen op een maximumbedrag van 1.970.000 euro", luidt het. "Het resultaat van de oefening zou zo veranderen van een verlies van 855.082 euro in een verlies van 2.825.082 euro."

'Opsmukken'

MR-Kamerlid Clarinval spreekt op de website van Le Soir van het "opsmukken" van de cijfers. "Ecolo is altijd de eerste om transparantie te eisen maar grijpt vandaag naar kunstgrepen die het zo graag veroordeelt", verduidelijkte de Franstalige liberaal aan Belga.

De bedrijfsrevisor uitte reserves, maar keurde de rekeningen wel goed, reageert administrateur-generaal van Ecolo Daniel Burnotte. De keuze om te werken met bestemde fondsen is niet illegaal, verduidelijkt hij. Het geld in kwestie is niet verdwenen maar zal opduiken in de rekeningen van 2015.

"In de rekeningen zie je dat er er een bestemd fonds bestaat voor het sociaal plan, maar eerder dan een uitgave in 2014 zullen we dus een uitgave hebben in 2015." (Belga/SD)

De commissie Verkiezingsuitgaven keurde maandag het verslag over het jaar 2014 goed. Daarin vallen de reserves op die de bedrijfsrevisor heeft bij de rekeningen van Ecolo. De oppositiepartij, die een zware verkiezingsnederlaag moest slikken en zich dus gedwongen zag tot een pijnlijke herstructurering, zou geen 855.082 euro verlies geleden hebben, maar 2,83 miljoen euro. Een verschil dus van bijna 2 miljoen euro. De opmerkingen van de bedrijfsrevisor gaan over het sociale begeleidingsplan voor het getroffen personeel. Dat werd in de boeken opgenomen via de techniek van bestemde fondsen, terwijl dat had moeten gebeuren via een provisie. "Volgens de schattingen van de bedrijfsrevisor zou de provisie neerkomen op een maximumbedrag van 1.970.000 euro", luidt het. "Het resultaat van de oefening zou zo veranderen van een verlies van 855.082 euro in een verlies van 2.825.082 euro." MR-Kamerlid Clarinval spreekt op de website van Le Soir van het "opsmukken" van de cijfers. "Ecolo is altijd de eerste om transparantie te eisen maar grijpt vandaag naar kunstgrepen die het zo graag veroordeelt", verduidelijkte de Franstalige liberaal aan Belga. De bedrijfsrevisor uitte reserves, maar keurde de rekeningen wel goed, reageert administrateur-generaal van Ecolo Daniel Burnotte. De keuze om te werken met bestemde fondsen is niet illegaal, verduidelijkt hij. Het geld in kwestie is niet verdwenen maar zal opduiken in de rekeningen van 2015. "In de rekeningen zie je dat er er een bestemd fonds bestaat voor het sociaal plan, maar eerder dan een uitgave in 2014 zullen we dus een uitgave hebben in 2015." (Belga/SD)