Ecolo dreigt er mee de hervorming van de financieringswet niet te steunen, indien zou blijken dat niet-aangekondigde maatregelen uit het begrotingsakkoord de rekening doen oplopen voor de gemeenschappen en gewesten. Dat liet Waals minister Jean-Marc Nollet op de RTBF-radio verstaan.

Er zullen in de nabije toekomst nog budgettaire maatregelen aan de oppervlakte komen die een gevolg zullen hebben voor de gemeenschappen en gewesten, kaartte Nollet aan. "De toekomstige regering heeft beslist de federale steun aan energiebesparingen stop te zetten. We zullen in de komende dagen nog andere elementen ontdekken."

Ecolo was net als Groen! betrokken bij de institutionele onderhandelingen, inclusief de nieuwe financieringswet. Voor die hervormingen is een tweederdemeerderheid nodig. De groenen vielen nadien overboord voor de sociaaleconomische onderhandelingen en de begroting.

Nollet: 'Er ontbreekt 6 tot 8 miljard euro'

Nollet herinnerde eraan dat volgens de nota van formateur Elio Di Rupo (PS) 22 tot 24 miljard euro gevonden moet worden. De onderhandelaars kondigden 11 miljard euro besparingen en nieuwe inkomsten voor 2012 aan. In 2013 is dat 13 miljard, in 2014 16 miljard euro.

"Er ontbreekt dus 6 tot 8 miljard euro. Ofwel blijft men die zaken verbergen voor de bevolking en gaan we dingen ontdekken die pijn zullen doen (...), of ze hebben beslist de restinspanning naar de gemeenschappen en gewesten door te sturen."

De Waalse viceminister-president waarschuwde dat Wallonië de bevoegdheden die het federale niveau stopzet, niet zal kunnen voorzetten, indien er onvoldoende middelen overgedragen worden.

De financieringswet is dan ook nog niet gestemd, waarschuwde Nollet. "Sommigen willen dat uitstellen tot 2014-2015", en het overgedragen budget is onzeker - "er moet nog over gepraat worden" - maar de federale beslissingen gaan onmiddellijk in, hekelt hij.

Nollet: 'Maatregelen behagen kredietbeoordelaars, maar zijn onverantwoord voor komende generaties'

"Op het moment dat de groenen terugkeren aan de onderhandelingstafel om de financieringswet om te zetten, zullen wij 'neen' antwoorden indien men ons zegt: 'Hier is de factuur. Jullie moeten 6 tot 8 miljard euro meer betalen'." Nollet wil dat Di Rupo en de zes onderhandelende partijen uitleggen "waar ze de ontbrekende 6 tot 8 miljard euro zullen halen".

De maatregelen uit het begrotingsakkoord zullen de kredietbeoordelaars behagen, "maar zijn onverantwoord voor de planeet en de komende generaties", dixit Nollet. (Belga/SD)

Ecolo dreigt er mee de hervorming van de financieringswet niet te steunen, indien zou blijken dat niet-aangekondigde maatregelen uit het begrotingsakkoord de rekening doen oplopen voor de gemeenschappen en gewesten. Dat liet Waals minister Jean-Marc Nollet op de RTBF-radio verstaan.Er zullen in de nabije toekomst nog budgettaire maatregelen aan de oppervlakte komen die een gevolg zullen hebben voor de gemeenschappen en gewesten, kaartte Nollet aan. "De toekomstige regering heeft beslist de federale steun aan energiebesparingen stop te zetten. We zullen in de komende dagen nog andere elementen ontdekken."Ecolo was net als Groen! betrokken bij de institutionele onderhandelingen, inclusief de nieuwe financieringswet. Voor die hervormingen is een tweederdemeerderheid nodig. De groenen vielen nadien overboord voor de sociaaleconomische onderhandelingen en de begroting.Nollet: 'Er ontbreekt 6 tot 8 miljard euro'Nollet herinnerde eraan dat volgens de nota van formateur Elio Di Rupo (PS) 22 tot 24 miljard euro gevonden moet worden. De onderhandelaars kondigden 11 miljard euro besparingen en nieuwe inkomsten voor 2012 aan. In 2013 is dat 13 miljard, in 2014 16 miljard euro."Er ontbreekt dus 6 tot 8 miljard euro. Ofwel blijft men die zaken verbergen voor de bevolking en gaan we dingen ontdekken die pijn zullen doen (...), of ze hebben beslist de restinspanning naar de gemeenschappen en gewesten door te sturen."De Waalse viceminister-president waarschuwde dat Wallonië de bevoegdheden die het federale niveau stopzet, niet zal kunnen voorzetten, indien er onvoldoende middelen overgedragen worden.De financieringswet is dan ook nog niet gestemd, waarschuwde Nollet. "Sommigen willen dat uitstellen tot 2014-2015", en het overgedragen budget is onzeker - "er moet nog over gepraat worden" - maar de federale beslissingen gaan onmiddellijk in, hekelt hij.Nollet: 'Maatregelen behagen kredietbeoordelaars, maar zijn onverantwoord voor komende generaties'"Op het moment dat de groenen terugkeren aan de onderhandelingstafel om de financieringswet om te zetten, zullen wij 'neen' antwoorden indien men ons zegt: 'Hier is de factuur. Jullie moeten 6 tot 8 miljard euro meer betalen'." Nollet wil dat Di Rupo en de zes onderhandelende partijen uitleggen "waar ze de ontbrekende 6 tot 8 miljard euro zullen halen".De maatregelen uit het begrotingsakkoord zullen de kredietbeoordelaars behagen, "maar zijn onverantwoord voor de planeet en de komende generaties", dixit Nollet. (Belga/SD)