Ecolo-covoorzitter stapt op een week na zijn verkiezingsoverwinning

Patrick Dupriez © BelgaImage
Han Renard

Een week na zijn verkiezingsoverwinning geeft Ecolo-covoorzitter Patrick Dupriez er onverwacht de brui aan. Hij voelt zich niet opgewassen tegen nóg een slopende campagne. Wie moet hem opvolgen?

‘Het profiel is duidelijk, als u het mij vraagt’, zegt een ervaren Ecolo-volksvertegenwoordiger die anoniem wil blijven. ‘De opvolger van Patrick Dupriez moet iemand zijn met voldoende ervaring en politiek gezag om Ecolo naar de volgende verkiezingen te leiden: die van 26 mei 2019. Dat is belangrijk voor het hele Belgische politieke systeem, niet alleen voor de partij. De overwinning van Ecolo in de gemeenteraadsverkiezingen is vooral toe te schrijven aan de lokale afdelingen – de sterkte van het merk Ecolo, met name bij jonge kiezers – en de waarneembare gevolgen van de opwarming van de aarde. Onze covoorzitters hadden er weinig verdienste aan. Maar tijdens een regionale en federale campagne, en zeker tijdens eventuele onderhandelingen voor een volgende regionale of federale regering, kun je maar beter beslagen ten ijs komen. Want het belooft spannend te worden, als je ziet hoe Vlaanderen rechtsom en Wallonië linksom slaat.’

Als de nieuwe Ecolo-voorzitter straks met Bart De Wever aan tafel moet, kan hij maar beter tegen extreme druk bestand zijn.

Een Ecolo-volksvertegenwoordiger

De minzame, binnen zijn partij erg geliefde Patrick Dupriez, die naar eigen zeggen fysiek en mentaal op is, had een broertje dood aan politieke spelletjes. ‘Dupriez zegt dat hij het cynisme in de politiek verafschuwt. Maar als je straks met N-VA- voorzitter Bart De Wever aan tafel moet – want het lijkt me een illusie te denken dat Ecolo alleen in de gewesten de handen uit de mouwen kan steken en federaal achterover kan leunen – kun je maar beter over een gezonde dosis cynisme beschikken en tegen extreme druk bestand zijn’, zegt de groene oud-strijder.

Volgens de partijstatuten moeten de covoorzitters van Ecolo een man en een vrouw zijn en een Waal en een Brusselaar. Dat betekent dat de overblijvende covoorzitter, de Brusselse Zakia Khatabbi, op zoek moet naar een Waalse man. Meteen na Dupriezs ontslag werd intern besloten dat er geen oproep komt voor kandidaat-voorzitters, maar dat Khatabbi eind deze maand zelf een kandidaat naar voren zal schuiven – ‘een loodzware verantwoordelijkheid’, klinkt het. Grote kanshebbers zijn geroutineerde parlementsleden zoals Jean-Marc Nollet en Stéphane Hazée. In hun geval zou de vraag wel zijn: hoe zit het met de strenge partijregels rond het cumuleren van politieke functies? Sommige Ecolo’ers pleiten er daarom voor om een nieuw talent een kans te geven. ‘Maar dat zou zes maanden voor de verkiezingen een riskant avontuur zijn’, vindt de ervaren volksvertegenwoordiger.

Dit artikel verschijnt woensdag 24 oktober inKnack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content