Echtscheidingen op laagste peil in vijf jaar

10/01/13 om 05:30 - Bijgewerkt om 05:30

Er zijn de voorbije vijf jaar nooit zo weinig echtscheidingen geweest als vandaag. Volgens de notarissen heeft de crisis daar veel mee te maken, want scheiden is een groot financieel risico.

Echtscheidingen op laagste peil in vijf jaar

Het aantal echtschedingen is sinds het begin van dit millennium ruim gehalveerd, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad, die cijfers van de Belgische federatie van notarissen konden inkijken. Als er in 2000 honderd scheidingen waren, zijn dat er nu nog vijfenveertig.

Geldproblemen

Volgens de notarissen speelt de crisis een belangrijke rol in de dalende cijfers. "Koppels die anders zouden scheiden, blijven nu bij elkaar omdat ze bang zijn dat ze anders in de financiële problemen komen", luidt het vermoeden.

Ook socioloog Dimitri Mortelmans (UA) denkt dat de crisis een rol speelt. Hij verwacht een opstoot wanneer de economie weer aantrekt.

Concreet hebben de notarissen het aantal echtscheidingen met onderlinge toestemming in kaart gebracht. Dat is veruit de grootste groep en dus "een goede indicatie", aldus federatievoorzitter Bart Van Opstal.

Scherpe terugval in 2012

Absolute cijfers geven de kranten niet. Wel zijn de cijfers afgezet tegen basisjaar 2000. Waren er begin 2000 honderd scheidingen, dan waren dat er begin 2007 nog 93 en begin 2010 nog 71. Vooral vorig jaar was sprake van een scherpe terugval, aldus de notarissen.Terwijl het aantal eind 2011 nog lag op 82 procent van het aantal begin 2000, was dat vorig jaar nog slechts 45 procent. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners