Eandis: geen stemming over instap State Grid, top legt schuld bij Vreg

Walter Van den Bossche en Piet Buyse © Belga Image

Op vijf onthoudingen na hebben alle resterende steden en gemeenten bij Eandis ingestemd om op de buitengewone algemene vergadering niet te stemmen over de toetreding van het Chinese State Grid. De top van Eandis wijst met een beschuldigende vinger naar de Vlaamse regulator Vreg.

Na afloop van de raad van bestuur, voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering, had Eandis-ondervoorzitter Luc Martens al aangekondigd dat de vergadering ‘zonder voorwerp’ zou zijn. Hij verwees daarbij naar de beslissing van Antwerpen om de stekker uit de fusie van de intercommunales te trekken.

Eandis: geen stemming over instap State Grid, top legt schuld bij Vreg
© Belga Image

Martens erkent dat daarmee de instap van State Grid, dat de voorbije weken voor heel wat heisa zorgde, van de baan is. Het Chinese staatsbedrijf wilde een belang van 14 procent van de aandelen van Eandis verwerven.

Doodsteek

Antwerpen trok zich echter terug uit de geplande fusie van distributienetbeheerders tot Eandis Assets – een van de voorwaarden voor de deal met State Grid – nadat de Vlaamse energieregulator Vreg had laten weten dat er na een fusie geen regionale verschillen in tarifering mogelijk zullen zijn. De Antwerpse intercommunale Imea hanteert lagere tarieven en een fusie zou de verbruiker daar voor een hogere factuur plaatsen.

Daarnaast bleek maandagavond ook dat Gaselwest-Zuid niet akkoord ging met de fusieoperatie – een andere voorwaarde voor de deal – omdat de Henegouwse gemeente Ellezelles zich niet wilde afsplitsen.

Verantwoordelijk

Walter Van den Bossche
Walter Van den Bossche© Belga Image

De top van Eandis wijst met een beschuldigende vinger naar de Vreg. Die heeft ’toch enige verantwoordelijkheid’ in het afspringen van de fusie en dus de deal, aldus CEO Walter Van den Bossche na afloop van de algemene vergadering.

De enige officiële communicatie van de regulator, aldus de topman, beperkte zich tot het persbericht dat donderdag werd verspreid. Een officieel standpunt van de Vreg was er, ook na aandringen van Eandis, niet gekomen, aldus Van den Bossche.

930 miljoen

Door het afspringen loopt Eandis 930 miljoen euro vers kapitaal mis, aldus voorzitter Piet Buyse (CD&V). Het gaat om de 830 miljoen euro van het Chinese State Grid en 100 miljoen euro van de financieringsintercommunales, aldus Buyse.

Eandis: geen stemming over instap State Grid, top legt schuld bij Vreg
© Belga Image

Hij toonde zich erg ontgoocheld over het afspringen van de fusie tot Eandis Assets en het afspringen van de instap van de Chinese partner. ‘We zetten een stap terug. We zitten opnieuw in de situatie van 2014.’

Opties

Bij Eandis luidde het dat het nog wat te vroeg is om over andere formules na te denken. ‘We laten het stof nu wat neerdwarrelen’, aldus Van den Bossche. Eandis wacht ook het standpunt van de Vlaamse regering af.

Bij de distributienetbeheerder werd ook gewezen op het krappe tijdspad. Dat is wellicht te kort voor andere plannen. Er zijn de verkiezingen in 2018, wat beslissingen onmogelijk maakt. In 2019 worden de nieuwe besturen geïnstalleerd. Ook over een fusie met zes intercommunales, dus zonder Imea, is het nog veel te vroeg is voor standpunten.

Verbaasd

State Grid van zijn kant liet al verstaan ‘verbaasd’ te zijn over de tegenstand. De energiereus zou zich ook druk maken over ‘foute berichtgeving’ over het bedrijf zelf en over de transactie. (KVDA)

PVDA-actie

Met een spandoek waarop staat ‘Hou onze stroom in publieke handen’, voerde PVDA actie aan de ingang van de Ghelamco Arena, waar vertegenwoordigers van 229 Vlaamse steden en gemeenten samenkomen voor de buitengewone algemene vergadering van Eandis. ‘Elektriciteit is een basisbehoefte en hoort in publieke handen te blijven’, zegt Tom De Meester, energiespecialist van PVDA. ‘Laten we Eandis 100 procent in handen van de samenleving houden. Als we ons elektriciteitsnet op de beurs gooien, wordt het een stuk speelgoed voor multinationals en speculanten.’ (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content