Het rapport geeft de noodzaak aan voor een verschuiving in het aandeel dierlijke en plantaardige producten net als een afname van sterk bewerkte producten. Dat is nodig omdat ons huidig voedselsysteem niet gezond is voor de planeet. Om de impact op klimaat en biodiversiteit terug te brengen, eten we dus best minder vlees (maximum twee keer per week) en de helft minder zuivelproducten en sterk bewerkte producten. Voor vis, schelp- en schaaldieren wordt een beperkte afname aanbevolen. Eieren, groenten, fruit en peulvruchten mogen we gerust vaker eten, net zoals noten, graanproducten en plantaardige vlees- en melkvervangers (zoals tofu, tempeh, quorn en sojamelk). Deze bieden een duurzaam en nutritioneel alternatief voor dierlijke eiwitten. "Het duurzaam winkelmandje voor een gezin van vier halveert de impact op het klimaat. Het landgebruik daalt met een derde, waardoor meer ruimte beschikbaar komt voor natuur of duurzamere vormen van landbouw. De pollutie neemt af, wat de waterkwaliteit ten goede komt in beken en rivieren. En ook het verlies van dier- en plantensoorten ten gevolge van de voedselproductie neemt af. 'Last but not least', komt er ruimte vrij voor een betere vergoeding voor de boer", aldus Titus Ghyselinck, programmamanager voeding en landbouw bij WWF. Het goede nieuws is dat deze duurzame producten niet meer hoeven te kosten. Volgens het huidige voedingspatroon spendeert een gezin van vier personen (2 volwassenen, 1 adolescent en 1 kind) vandaag gemiddeld 172 euro aan eten en drinken per week. Het geoptimaliseerde dieet brengt deze uitgave terug tot 158 euro (-9 procent), grotendeels door de lagere consumptie van alcoholische dranken, snacks, frisdrank, vlees en melkproducten. Volgens het WWF kan en moet de overheid een sturende rol opnemen om consumenten aan te zetten ecologische voedselkeuzes te maken, waardoor de voetafdruk verkleint. Dat kan onder meer door goede landbouwpraktijken te steunen en zo duurzame producten concurrentiëler te maken. (Belga)

Het rapport geeft de noodzaak aan voor een verschuiving in het aandeel dierlijke en plantaardige producten net als een afname van sterk bewerkte producten. Dat is nodig omdat ons huidig voedselsysteem niet gezond is voor de planeet. Om de impact op klimaat en biodiversiteit terug te brengen, eten we dus best minder vlees (maximum twee keer per week) en de helft minder zuivelproducten en sterk bewerkte producten. Voor vis, schelp- en schaaldieren wordt een beperkte afname aanbevolen. Eieren, groenten, fruit en peulvruchten mogen we gerust vaker eten, net zoals noten, graanproducten en plantaardige vlees- en melkvervangers (zoals tofu, tempeh, quorn en sojamelk). Deze bieden een duurzaam en nutritioneel alternatief voor dierlijke eiwitten. "Het duurzaam winkelmandje voor een gezin van vier halveert de impact op het klimaat. Het landgebruik daalt met een derde, waardoor meer ruimte beschikbaar komt voor natuur of duurzamere vormen van landbouw. De pollutie neemt af, wat de waterkwaliteit ten goede komt in beken en rivieren. En ook het verlies van dier- en plantensoorten ten gevolge van de voedselproductie neemt af. 'Last but not least', komt er ruimte vrij voor een betere vergoeding voor de boer", aldus Titus Ghyselinck, programmamanager voeding en landbouw bij WWF. Het goede nieuws is dat deze duurzame producten niet meer hoeven te kosten. Volgens het huidige voedingspatroon spendeert een gezin van vier personen (2 volwassenen, 1 adolescent en 1 kind) vandaag gemiddeld 172 euro aan eten en drinken per week. Het geoptimaliseerde dieet brengt deze uitgave terug tot 158 euro (-9 procent), grotendeels door de lagere consumptie van alcoholische dranken, snacks, frisdrank, vlees en melkproducten. Volgens het WWF kan en moet de overheid een sturende rol opnemen om consumenten aan te zetten ecologische voedselkeuzes te maken, waardoor de voetafdruk verkleint. Dat kan onder meer door goede landbouwpraktijken te steunen en zo duurzame producten concurrentiëler te maken. (Belga)