De brandweer heeft donderdag in het Leuvense een duizendtal mensen geëvacueerd nadat er in Holsbeek een gaslek was ontstaan in een nieuwe hogedrukleiding van Fluxys. Het provinciaal rampenplan werd afgekondigd, maar er vielen geen gewonden.

Fluxys, de beheerder van het gasnetwerk, tastte donderdag in het duister over de oorzaak van het lek, dat ontstond toen de nieuwe leiding werd opgevuld met gas. De maatschappij benadrukt dat vooraf alle nodige veiligheidstests werden uitgevoerd en dat ze groen licht had gekregen van een onafhankelijke instantie.

Gaswolk

Het lek ontstond omstreeks 14 uur in een open veld nabij de autosnelweg E314 op de grens van Leuven, Rotselaar en Holsbeek. Het lek ging gepaard met een enorm lawaai dat uren duurde en een enorme gaswolk. Volgens Fluxys was het lawaai het gevolg van de sterke drukverlaging van het gas. Een gasontploffing is er volgens de maatschappij niet geweest.

Als gevolg van het lek werden een duizendtal mensen in een straal van 1 kilometer geëvacueerd. De E314 tussen Leuven en Aarschot werd enkele uren gesloten. Ook het treinverkeer tussen beide plaatsen werd stilgelegd. De aanvliegroutes van Brussels
Airport werden aangepast.

Omstreeks 18 uur werden alle maatregelen ingetrokken nadat uit
metingen was gebleken dat er geen gas meer uit de leiding kwam.

'Omwonenden hebben geluk gehad'

Burgemeester Dirk Claes (CD&V) van Rotselaar, die tevens senator is, vroeg donderdag dat de overheid strenger zou toezien op de kwaliteit van nieuwe gasleidingen.

Hij stelde vast dat Fluxys bij de ingebruikname van de nieuwe leiding geen elektronisch afsluitsysteem heeft geïnstalleerd. Volgens Claes is het gas donderdag manueel afgesloten.

De burgemeester wijst er ook op dat de omwonenden van
het gaslek veel geluk hebben gehad. Het lek ontstond op een afgelegen plaats en het weer was winderig en regenachtig, waardoor het gas snel werd verspreid.

De brandweer heeft donderdag in het Leuvense een duizendtal mensen geëvacueerd nadat er in Holsbeek een gaslek was ontstaan in een nieuwe hogedrukleiding van Fluxys. Het provinciaal rampenplan werd afgekondigd, maar er vielen geen gewonden.Fluxys, de beheerder van het gasnetwerk, tastte donderdag in het duister over de oorzaak van het lek, dat ontstond toen de nieuwe leiding werd opgevuld met gas. De maatschappij benadrukt dat vooraf alle nodige veiligheidstests werden uitgevoerd en dat ze groen licht had gekregen van een onafhankelijke instantie.GaswolkHet lek ontstond omstreeks 14 uur in een open veld nabij de autosnelweg E314 op de grens van Leuven, Rotselaar en Holsbeek. Het lek ging gepaard met een enorm lawaai dat uren duurde en een enorme gaswolk. Volgens Fluxys was het lawaai het gevolg van de sterke drukverlaging van het gas. Een gasontploffing is er volgens de maatschappij niet geweest.Als gevolg van het lek werden een duizendtal mensen in een straal van 1 kilometer geëvacueerd. De E314 tussen Leuven en Aarschot werd enkele uren gesloten. Ook het treinverkeer tussen beide plaatsen werd stilgelegd. De aanvliegroutes van Brussels Airport werden aangepast. Omstreeks 18 uur werden alle maatregelen ingetrokken nadat uit metingen was gebleken dat er geen gas meer uit de leiding kwam. 'Omwonenden hebben geluk gehad'Burgemeester Dirk Claes (CD&V) van Rotselaar, die tevens senator is, vroeg donderdag dat de overheid strenger zou toezien op de kwaliteit van nieuwe gasleidingen.Hij stelde vast dat Fluxys bij de ingebruikname van de nieuwe leiding geen elektronisch afsluitsysteem heeft geïnstalleerd. Volgens Claes is het gas donderdag manueel afgesloten.De burgemeester wijst er ook op dat de omwonenden van het gaslek veel geluk hebben gehad. Het lek ontstond op een afgelegen plaats en het weer was winderig en regenachtig, waardoor het gas snel werd verspreid.