Duitsland neemt deel van Belgisch stroomnetwerk in

© Pieter Van Nuffel

Een deel van de stroom die binnen Duitsland getransporteerd wordt, loopt via Belgische hoogspanningslijnen. Die kunnen dan niet meer gebruikt worden voor het transport van Belgische stroom.

Het stroomoverschot dat in het noorden van Duitsland geproduceerd wordt en naar het zuiden van het land moet, gaat via de hoogspanningslijnen van buurlanden zoals ook België. Het probleem van deze zogenaamde loop flows is dat hoogspanningslijnen fysiek maar een keer gebruikt kunnen worden. Als deze lijnen al gebruikt worden voor het transport van stroom binnen Duitsland, dan kunnen de buurlanden van Duitsland die lijnen niet meer gebruiken voor de import van stroom voor eigen gebruik. Dat schrijft De Morgen zaterdag.

Het Duitse hoogspanningsnet is niet voorzien op de grote elektriciteitsproductie door de windmolens langs de Noordzeekust en de kolencentrales in het Ruhrgebied. Het netwerk is verzadigd, en daardoor ontstaan de problemen waarbij het netwerk van de buurlanden ingeschakeld wordt. Behalve België worden ook Nederland, Frankrijk, Polen en Tsjechie, maar ook Slovakije en Hongarije hierdoor getroffen. Duitsland pikt dus een deel van het stroomnetwerk van zijn buren in.

Sinds begin september stuurt Duitsland bijna constant 1.000 megawatt over het Belgische netwerk. Regelmatig, vooral wanneer de windmolens volop draaien, loopt dit op tot 2.000 megawatt.

Energieregulator CREG maakt zich al langer zorgen over de Duitse loop flows, maar nu ons land het de komende maanden met één kerncentrale moet redden, wordt de kwestie echt urgent. Minister van Energie Marie Christine Marghem kent het probleem, maar kan weinig doen. Het is aan Europa om in te grijpen. De CREG stuurde begin dit jaar een rapport naar het Europees directoraat-generaal Competitie – zonder gevolg.

Volgens bronnen ‘erkent’ de Europese Commissie het probleem wel informeel, maar Duits bondskanselier Angela Merkel heeft te veel politiek kapitaal geïnvesteerd in haar Energiewende. Europese waarnemers zeggen dat Merkel aan Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft duidelijk gemaakt dat zij zich zal verzetten tegen alles wat haar stroomfactuur de hoogte injaagt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content