De meeste valse Belgische papieren kwamen boven water in Scandinavië. Ze waren in handen van Congolezen. Dat schrijft De Morgen. De cijfers komen uit een recent rapport van Frontex, het agentschap dat de buitengrenzen van de 26 landen van de Schengenzone controleert, niet van de bevoegde diensten in België.

Koloniale geschiedenis

Via Estland en Letland probeerden de Congolezen met de hulp van Belgische verblijfsvergunningen de oversteek naar Finland te maken. Zij verkozen de vervalsingen van Belgische verblijfspapieren omdat die "minder verdacht" lijken, luidt de analyse van de Dienst vreemdelingenzaken (DVZ) en de federale politie.

"Het lijkt logischer", zegt politiewoordvoerder Tine Hollevoet, "dat Congolezen met nagemaakte Belgische papieren hun kans wagen dan met pakweg Poolse documenten, door onze koloniale geschiedenis."

Italië favoriet

In totaal gaat het om 288 vervalste documenten. Met die cijfers bevindt België zich in de middenmoot van favoriete landen van professionele vervalsers van identiteitspapieren. De absolute nummer één is Italië met 924 valse of vervalste documenten, Spanje blijkt het minst populair. (Belga/TV)

De meeste valse Belgische papieren kwamen boven water in Scandinavië. Ze waren in handen van Congolezen. Dat schrijft De Morgen. De cijfers komen uit een recent rapport van Frontex, het agentschap dat de buitengrenzen van de 26 landen van de Schengenzone controleert, niet van de bevoegde diensten in België.Koloniale geschiedenis Via Estland en Letland probeerden de Congolezen met de hulp van Belgische verblijfsvergunningen de oversteek naar Finland te maken. Zij verkozen de vervalsingen van Belgische verblijfspapieren omdat die "minder verdacht" lijken, luidt de analyse van de Dienst vreemdelingenzaken (DVZ) en de federale politie. "Het lijkt logischer", zegt politiewoordvoerder Tine Hollevoet, "dat Congolezen met nagemaakte Belgische papieren hun kans wagen dan met pakweg Poolse documenten, door onze koloniale geschiedenis."Italië favoriet In totaal gaat het om 288 vervalste documenten. Met die cijfers bevindt België zich in de middenmoot van favoriete landen van professionele vervalsers van identiteitspapieren. De absolute nummer één is Italië met 924 valse of vervalste documenten, Spanje blijkt het minst populair. (Belga/TV)