Drie nieuwe gevangenissen moeten 1.500 extra plaatsen creëren

De gevangenis van Lantin. © BELGA

Het kernkabinet sloot een princiepsakkoord over de bouw van drie nieuwe gevangenissen, goed voor 1.500 extra plaatsen. Die uitbreiding is echter niet genoeg: voor 12.000 gevangenen zijn slechts 9.500 plaatsen.

Het kernkabinet is het eens geraakt over extra capaciteit in de gevangenissen. Bedoeling is om drie nieuwe gevangenissen te bouwen, goed voor 1.500 bijkomende plaatsen, om de overbevolking weg te werken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

België telt 12.000 gevangenen, terwijl er maar plaats is voor 9.500 gedetineerden. Tegen eind volgend jaar zouden er 10.800 plaatsen moeten zijn. Dat is nog niet genoeg, daarom wordt de capaciteit nog uitgebreid. Het nieuwe masterplan, waarover de regering een princiepsakkoord sloot, voorziet in drie nieuwe gevangenissen.

‘Elke instelling zal haar eigen specificaties hebben, zodat gevangenen die zwaar bewaakt moeten worden in een hoogbeveiligde gevangenis terechtkunnen’, klinkt het op het kabinet Justitie.

In het Naamse Achêne komt een hoogbeveiligde instelling. In het Luikse Paifve wordt een centrum voor geïnterneerden voorzien. In Leopoldsburg (op het militair kwartier Reigersvliet) en in Oostende (in het industriegebied Plassendale I) komen nieuwe klassieke, gesloten gevangenissen. De halfopen gevangenissen van Wortel en Saint-Hubert worden uitgebreid en in Verviers wordt de bestaande infrastructuur helemaal vervangen.

‘Zorg voor zieke gevangenen mensonwaardig’

In De Standaard en Het Nieuwsblad luidt het voormalig hoofd van de gevangenisartsen, Francis Van Mol, ondertussen de alarmbel over de gezondheidszorg in gevangenissen.

De kwaliteit van de gevan­genisarts wordt beoordeeld op de snelheid waarmee hij een spuit geeft, zegt Van Mol. ‘Tot tien procent van de gedetineerden lijdt aan ernstige psychiatrische aandoeningen. Dwangmedi­catie kan bij hen dodelijk aflopen. Een gesprek met een onrustige gedetineerde is vaak beter, maar daar heeft niemand tijd voor’.

Ann Chapelle, gevangenis­arts in Vorst en Mechelen, bevestigt. ‘We hebben gemiddeld slechts een paar minuten tijd per consultatie. Maar in de gevangenis komen ziektes als hiv en tu­berculose veel vaker voor dan in een gewone huisart­senpraktijk. We moeten een gedetineerde die het nieuws krijgt dat hij besmet is met hiv na vijf minuten afwim­pelen. Dat is mensonwaar­dig’.

(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content