Ondanks het succes van de drie koopzondagen in december, kijken de handelaars terug op een slecht najaar. Dat besluit het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Vandaag, zondag 30 december, was de laatste koopzondag van 2012. Dit jaar was er een extra koopzondag in vergelijking met vorig jaar, toen Kerstmis en Nieuwjaar op een zondag vielen. Dat had tot gevolg dat er meer gespreid is aangekocht, aldus het NSZ.

Voor de drie koopzondagen samen tekenden de handelaars een omzetstijging van 2 procent op. "Dat is opmerkelijk gezien het beperkte consumentenvertrouwen en het feit dat heel wat mensen de knip op de beurs houden. Blijkbaar weigeren we te beknibbelen op onze aankopen voor Kerst en Nieuwjaar", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws in een persbericht.

Van de modewinkels heeft 79 procent op dit moment nog evenveel of meer in voorraad in vergelijking met 2011. Er hangt nog zo'n 40 procent van de herfst- en wintercollectie in de rekken. Dat is goed nieuws voor de consument, die bij de start van de koopjesperiode, op donderdag 3 januari, uit een uitgebreid gamma gesoldeerde kledingstukken of schoenen zal kunnen kiezen.

Producten die het erg goed deden als eindejaarsgeschenk waren, naast multimedia (smartphones, tablet pc's), boeken, dvd-boxen, parfumerie, speelgoed en feestkleding. Ook cadeaubonnen waren volgens het NSZ opnieuw in opmars, na een paar slappe jaren als eindejaarscadeau. (Belga/BO)

Ondanks het succes van de drie koopzondagen in december, kijken de handelaars terug op een slecht najaar. Dat besluit het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).Vandaag, zondag 30 december, was de laatste koopzondag van 2012. Dit jaar was er een extra koopzondag in vergelijking met vorig jaar, toen Kerstmis en Nieuwjaar op een zondag vielen. Dat had tot gevolg dat er meer gespreid is aangekocht, aldus het NSZ. Voor de drie koopzondagen samen tekenden de handelaars een omzetstijging van 2 procent op. "Dat is opmerkelijk gezien het beperkte consumentenvertrouwen en het feit dat heel wat mensen de knip op de beurs houden. Blijkbaar weigeren we te beknibbelen op onze aankopen voor Kerst en Nieuwjaar", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws in een persbericht. Van de modewinkels heeft 79 procent op dit moment nog evenveel of meer in voorraad in vergelijking met 2011. Er hangt nog zo'n 40 procent van de herfst- en wintercollectie in de rekken. Dat is goed nieuws voor de consument, die bij de start van de koopjesperiode, op donderdag 3 januari, uit een uitgebreid gamma gesoldeerde kledingstukken of schoenen zal kunnen kiezen. Producten die het erg goed deden als eindejaarsgeschenk waren, naast multimedia (smartphones, tablet pc's), boeken, dvd-boxen, parfumerie, speelgoed en feestkleding. Ook cadeaubonnen waren volgens het NSZ opnieuw in opmars, na een paar slappe jaren als eindejaarscadeau. (Belga/BO)