Het Brussels gewest overweegt statiegeld te heffen op drankblikjes en wil daarmee het zwerfvuil op straat verminderen.

Dat meldt De Morgen donderdag. Misschien een mooie bijverdienste voor daklozen, wordt daarbij meteen gesuggereerd. Maar dat is zeker niet de voornaamste bedoeling, zegt Brussels parlementslid Annemie Maes, die het idee namens Groen! lanceerde.

In Etterbeek wordt binnenkort het eerste project gelanceerd waarbij lege drankblikjes statiegeld opleveren. 'We plaatsen een machine waarin de blikjes gedeponeerd kunnen worden', aldus Maes in De Morgen. 'Daarvoor krijg je dan een waardebon die je kunt valideren aan de kassa van bijvoorbeeld een supermarkt'.

Soortgelijke systemen worden al langer toegepast in Canada, Duitsland en de Scandinavische landen. Ook in de Verenigde Staten bestaat het concept. Daar vormt het zelfs een belangrijke inkomstenbron voor daklozen, die de blikjes verzamelen om geld te verdienen.

Wat denken de Brusselse daklozen van die mogelijkheid? Walbert Defoort, die als pastoor al jaren sterk met de clochards begaan is, tempert het enthousiasme. 'Zo'n project is misschien goed voor het milieu, maar een structurele oplossing voor de armoede in Brussel biedt het zeker niet'.

Ook Annemie Maes ziet het Amerikaanse fenomeen niet meteen overwaaien. 'De sociale politiek in de Verenigde Staten is ook niet dezelfde als de Belgische'. Voor Maes primeert eveneens het ecologische aspect. 'We hebben dit voorstel in de eerste plaats gelanceerd om de netheid van de stad te verbeteren en duurzame materialen te recycleren'.

Het Brussels gewest overweegt statiegeld te heffen op drankblikjes en wil daarmee het zwerfvuil op straat verminderen.Dat meldt De Morgen donderdag. Misschien een mooie bijverdienste voor daklozen, wordt daarbij meteen gesuggereerd. Maar dat is zeker niet de voornaamste bedoeling, zegt Brussels parlementslid Annemie Maes, die het idee namens Groen! lanceerde. In Etterbeek wordt binnenkort het eerste project gelanceerd waarbij lege drankblikjes statiegeld opleveren. 'We plaatsen een machine waarin de blikjes gedeponeerd kunnen worden', aldus Maes in De Morgen. 'Daarvoor krijg je dan een waardebon die je kunt valideren aan de kassa van bijvoorbeeld een supermarkt'. Soortgelijke systemen worden al langer toegepast in Canada, Duitsland en de Scandinavische landen. Ook in de Verenigde Staten bestaat het concept. Daar vormt het zelfs een belangrijke inkomstenbron voor daklozen, die de blikjes verzamelen om geld te verdienen. Wat denken de Brusselse daklozen van die mogelijkheid? Walbert Defoort, die als pastoor al jaren sterk met de clochards begaan is, tempert het enthousiasme. 'Zo'n project is misschien goed voor het milieu, maar een structurele oplossing voor de armoede in Brussel biedt het zeker niet'. Ook Annemie Maes ziet het Amerikaanse fenomeen niet meteen overwaaien. 'De sociale politiek in de Verenigde Staten is ook niet dezelfde als de Belgische'. Voor Maes primeert eveneens het ecologische aspect. 'We hebben dit voorstel in de eerste plaats gelanceerd om de netheid van de stad te verbeteren en duurzame materialen te recycleren'.