Het dossier rond de voorwaardelijke vrijlating van Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, is "informeel" overgemaakt aan de Franse justitieminister Michel Mercier.

De Clerck liet donderdag op de radiozender Bel-RTL verstaan dat hij contact heeft opgenomen met zijn Franse collega Mercier en dat hij hem het dossier rond de voorwaardelijke vrijlating van Martin heeft bezorgd. "Ik heb met Mercier contact opgenomen om hem het dossier te bezorgen. Hij heeft een standpunt ingenomen zonder het dossier eerst in te zien. Ik heb hem dus gevraagd het eerst te bestuderen", aldus De Clerck.

Informele overdracht

Het kabinet van minister De Clerck verduidelijkt nu dat het gaat om het "informeel overmaken" van het dossier. De Clerck wacht namelijk nog op de procureur-generaal van Bergen, die de procedure strikt wil volgen en pas op 24 mei de uitspraak van de strafuitvoeringsrechtbank zal overmaken aan De Clerck. Daarmee respecteert de procureur-generaal de wettelijke termijn van 15 dagen waarbinnen Martin in cassatie kan gaan.

Een van de voorwaarden voor de voorwaardelijke vrijlating van Martin is dat ze zich moet terugtrekken in een klooster in Frankrijk. Maar de Franse justitieminister Mercier liet woensdag verstaan dat hij niet van plan was om in te gaan op die vraag. Belgisch justitieminister De Clerck toonde zich verrast door die snelle reactie van zijn Franse collega.

Kritiek Frankrijk onterecht

De Clerck is het niet eens met de kritiek dat het dossier slecht was voorbereid en dat hij vooraf contact had moeten opnemen met de Franse autoriteiten. De Clerck zegt dat hij gewacht had op de mededeling van het parket van Bergen om de formele vraag aan de Franse autoriteiten te stellen. De Clerck erkent wel dat de conventie tussen België en Frankrijk niet verplichtend is. Maar een nieuwe conventie die nog dit jaar in werking zal treden, is dat wel, verduidelijkt de justitieminister. Als de Fransen bij hun beslissing blijven, belandt het dossier opnieuw bij de strafuitvoeringsrechtbank. (Belga/INM)

Het dossier rond de voorwaardelijke vrijlating van Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, is "informeel" overgemaakt aan de Franse justitieminister Michel Mercier. De Clerck liet donderdag op de radiozender Bel-RTL verstaan dat hij contact heeft opgenomen met zijn Franse collega Mercier en dat hij hem het dossier rond de voorwaardelijke vrijlating van Martin heeft bezorgd. "Ik heb met Mercier contact opgenomen om hem het dossier te bezorgen. Hij heeft een standpunt ingenomen zonder het dossier eerst in te zien. Ik heb hem dus gevraagd het eerst te bestuderen", aldus De Clerck. Informele overdracht Het kabinet van minister De Clerck verduidelijkt nu dat het gaat om het "informeel overmaken" van het dossier. De Clerck wacht namelijk nog op de procureur-generaal van Bergen, die de procedure strikt wil volgen en pas op 24 mei de uitspraak van de strafuitvoeringsrechtbank zal overmaken aan De Clerck. Daarmee respecteert de procureur-generaal de wettelijke termijn van 15 dagen waarbinnen Martin in cassatie kan gaan. Een van de voorwaarden voor de voorwaardelijke vrijlating van Martin is dat ze zich moet terugtrekken in een klooster in Frankrijk. Maar de Franse justitieminister Mercier liet woensdag verstaan dat hij niet van plan was om in te gaan op die vraag. Belgisch justitieminister De Clerck toonde zich verrast door die snelle reactie van zijn Franse collega. Kritiek Frankrijk onterecht De Clerck is het niet eens met de kritiek dat het dossier slecht was voorbereid en dat hij vooraf contact had moeten opnemen met de Franse autoriteiten. De Clerck zegt dat hij gewacht had op de mededeling van het parket van Bergen om de formele vraag aan de Franse autoriteiten te stellen. De Clerck erkent wel dat de conventie tussen België en Frankrijk niet verplichtend is. Maar een nieuwe conventie die nog dit jaar in werking zal treden, is dat wel, verduidelijkt de justitieminister. Als de Fransen bij hun beslissing blijven, belandt het dossier opnieuw bij de strafuitvoeringsrechtbank. (Belga/INM)