Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Antwerpse Scheldekaaien ondergelopen, stormschade valt mee

In Antwerpen is het water van de Schelde vrijdagochtend zoals verwacht tot over de blauwe steen gekomen, waarna de Scheldekaaien er overstroomd zijn. De waterkeringsmuur houdt echter goed stand en inmiddels is het water opnieuw aan het zakken. Ook de stormschade valt in Antwerpen goed mee.

Om iets voor 6 uur vrijdagochtend bereikte het water in Antwerpen zijn hoogste peil. "De Scheldekaaien zijn zoals voorzien ondergelopen, we bestrijden wel nog enkele kleine openingen aan de poorten van de waterkeringsmuur met zandzakjes", zegt Stef Breesch van de Antwerpse brandweer. De D'Herbouvillekaai en Ledeganckkaai zijn daarom tijdelijk afgesloten tussen de Jan van Gentstraat en Generaal Armstrongweg. In die omgeving ligt ook de Kennedytunnel, maar daarvan wordt voorlopig enkel de fietskoker afgesloten. "We wisten dat er water kon binnenlopen via de rioolputjes, ook daar zetten we zandzakjes in", aldus Breesch. De kokers voor auto- en treinverkeer zouden geen problemen ondervinden. De brandweer kreeg donderdagavond ook al zowat 75 oproepen voor stormschade, maar daar waren geen grote incidenten meer bij. "Het gaat vooral om relatief kleine zaken zoals weggewaaide dakpannen of bomen die dreigen om te vallen", stelt Breesch. Eerder op donderdagavond hadden drie personen lichte verwondingen opgelopen toen ze geraakt werden door weggewaaide stukken roofing in de Dambruggestraat. Ook elders in de provincie Antwerpen zou de stormschade grotendeels meevallen, al moest de Schotense brandweer wel uitrukken voor een boom die op een villa terechtkwam. Er was een grote kraan nodig om de boom veilig te verwijderen.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Provinciaal rampenplan in West-Vlaanderen is opgeheven

Dat besliste provinciegouverneur Carl Decaluwé omstreeks 04.00 uur vrijdagochtend. Het waterpeil van de zee is inmiddels terug aan het zakken.

"Er zijn nergens grote problemen geweest, en dat is vooral te danken aan het voorbereidend werk dat iedereen geleverd heeft", zei Carl Decaluwé. "Op enkele plaatsen hebben de zandzakjes toch hun nut bewezen."

Toch werd met een stand van 6,33 meter het hoogste waterpeil in enkele decennia bereikt. "Maar we hebben het geluk gehad dat de wind in de loop van de avond is afgenomen, en dat die wind niet volledig uit het noordwesten kwam", aldus Decaluwé. Daardoor werd het water minder hard tegen de kustlijn gestuwd.

Op de meeste kritieke punten was er wateroverslag, maar bleven de problemen beperkt. Dat was onder meer het geval in Blankenberge en Middelkerke. In Bredene hebben de 10.000 zandzakjes hun werk gedaan. In Nieuwpoort is het water aan het complex Ganzenpoot over de talud gekomen, maar een preventief aangelegde zandberg hield het water tegen. In Zeebrugge bleef het zeewater steken op 30 meter van de dijk.

Het waterpeil heeft zijn piek bereikt omstreeks 03.00 uur vrijdagochtend. Inmiddels is het water al terug stevig gezakt en is het ergste voorbij.

Alle crisiscellen zijn opgeheven maar het materiaal en de manschappen blijven aanwezig voor het volgende springtij, omstreeks 15.00 uur vrijdagmiddag. Dan kan er nog een waterstand verwacht worden van 5,7 meter.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Frank Deboosere: 'Storm is voorbij'

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Nederland: Oosterscheldekering gaat dicht

De Oosterscheldekering tussen de Zeeuwse eilanden Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland gaat dicht. "We hebben de knop om 22.52 uur ingedrukt. Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat de kering volledig gesloten is", meldde een woordvoerster van de Nederlandse Rijkswaterstaat.

De laatste keer dat zeewering sloot voor een storm, was in 2007. Rijkswaterstaat denkt dat het waterpeil om 01.30 uur 's nachts het hoogste peil van 3,31 meter bereikt. Waarschijnlijk gaat de kering vrijdag rond 8.00 uur weer open, maar dat hangt af van de hoogte van het water tegen die tijd.

Ook de kering bij de Hollandsche IJssel is donderdagavond gesloten, meldde een woordvoerder. Doorheen heel het land worden de dijken streng in de gaten gehouden.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Water over de kade in Terschelling

Op het Nederlandse Waddeneiland Terschelling loopt het zeewater over de kade. Ook het Havenplein loopt onder, melden mensen op Twitter. Dat terwijl het hoogwater nog een uur op zich laat wachten.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Bredene maakt zich klaar voor springtij

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Vliegtuig Brussels Airlines kan niet landen door wind

Op de luchthaven van Birmingham moest een toestel van Brussels Airlines eerder donderdag een landingspoging afbreen door de hevige wind.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Storm maakt een dode in Denemarken

De Sinterklaasstorm heeft in Denemarken een dodelijk slachtoffer geëist. Hevige wind blies nabij Holstebro in Jutland een bestelwagen van de weg. Dat kieperde om. De toevallig voorbijkomende wegpolitie kon een 72-jarige passagier bevrijden. De vrouw overleed op weg naar het ziekenhuis. Haar zoon overleefde het ongeluk wel. (Belga)

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beeld uit het geëvacueerde Bredene

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Drie lichtgewonden door weggewaaid dak in Antwerpen

Drie mensen hebben lichte verwondingen opgelopen toen ze geraakt werden door stukken roofing in de Dambruggestraat in Antwerpen. Stukken van de dakbedekking waren losgerukt door de stormwind en naar beneden gevallen. Dat hoorde Belga van de lokale politie.

Een man liep schrammen op, een vrouw had pijn aan de schouder en een tweede vrouw had verwondingen aan de arm. Ze werden alledrie voor verzorging overgebracht naar het Jan Palfijnziekenhuis. De brandweer maakte de roofing opnieuw vast.

De stormwind veroorzaakte ook hinder in de Marsstraat in Essen, waar een berk omwaaide en op de rijbaan belandde. Daar raakte niemand gewond. De brandweer komt ter plaatse om de boom in stukken te zagen en weg te halen. (Belga/TV)

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Stormvloed Groot-Brittannië is de ergste sinds 1953

Het is officieel: Groot-Brittannië heeft sinds 1953 niet meer zo'n grote stormvloed gezien. Dat meldt het Britse mileuministerie. De situatie is het ernstigst in de provincie Lincolnshire aan de Engelse oostkust. In de stad Boston is het verkeer stilgevallen omdat er dertig centimeter water in de straten staat, zegt de BBC. Ook in andere kustgemeenten in de regio zijn er overstromingen en krijgen mensen de raad om hun woning te verlaten of hogere verdiepingen op te zoeken.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Voorlopig geen problemen in Antwerpse haven

In de haven van Antwerpen verloopt het scheepvaartverkeer momenteel normaal. "Meestal is de kapitein of de rederij de eerste om te beslissen dat het te gevaarlijk is om uit te varen. Het gebeurt zelden dat wij moeten zeggen dat het veiliger is om te wachten", zegt woordvoerster Tine Vandendriessche aan Belga.

Alle operationele diensten zijn extra gebrieft over de storm en het springtij van vrijdagochtend. Afhankelijk van de waterstand en de windkracht zullen er maatregelen worden genomen, zegt Vandendriessche. Als het hard waait, zullen de bruggen naar beneden blijven en bij een zeer hoge waterstand mogen er geen schepen meer door de sluizen varen, want dan bestaat het gevaar dat er water in de machinekamers van de sluizen stroomt.

"Die waterstand verschilt van sluis tot sluis. Sommigen worden gesloten bij een waterstand van 7 meter 10, bij anderen ligt die marge wat hoger of wat lager. De Kallo- en de Royerssluis, die daar het meest gevoelig voor zijn, worden beschermd met speciale schotten." (Belga)

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Rood alarm afgeblazen in Nederland

In Nederland begint de toestand zich te normaliseren. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft het rode weeralarm voor het noorden van Nederland ingetrokken, meldt de website van het blad Elsevier. Wel is voor het hele land nog een waarschuwing voor gevaarlijk weer (code geel) van kracht.

In het noordwesten komen bij buien windstoten tot 100 kilometer per uur voor, in het binnenland tot 80 kilometer per uur, meldt een woordvoerder van het KNMI donderdagavond.

Vanwege de stevige herfststorm gold sinds donderdagochtend de hoogst mogelijke waarschuwing (code rood) voor de provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland, de Waddenzee en het IJsselmeergebied.

Het treinverkeer werd vanmiddag in Noord-Holland, Groningen, Friesland en Drenthe vanwege de storm platgelegd. De risico's van bomen op het spoor, treinen of bovenleiding waren te groot. Intussen komt in het hele land het treinverkeer weer op gang. Op sommige trajecten veroorzaken bomen op het spoor nog wel problemen. (Elsevier).

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Ook Brugge kondigt gemeentelijk rampenplan af

Ook Brugge heeft het gemeentelijk rampenplan afgekondigd uit voorzorg tegen de Sinterklaasstorm. Brugge besliste donderdag rond 17 uur om ook een noodnummer te installeren.

In Brugge kunnen de mensen terecht op het nummer 050/44.80.00. De hulpdiensten zijn in verhoogde staat van paraatheid en houden zich klaar voor de nodige hulpverlening.

De provincie raadt aan om de nieuwsberichten in de gaten te houden en zoveel mogelijk binnen te blijven of de probleemgebieden te vermijden. Een provinciaal noodnummer komt er voorlopig niet.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Voorlopig zo goed als geen hinder bij het spoorverkeer

Bij het spoorverkeer is er voorlopig zo goed als geen hinder als gevolg van de storm. De NMBS deed nog maar een tweet over bescheiden hinder.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Storm raast met 133 kilometer per uur over Duits eiland

Met 133 kilometer per uur heeft orkaan Xaver in de vooravond in List op Sylt een voorlopige recordsnelheid boven het Duitse eiland in de Noordzee bereikt. Daar is het ook beginnen sneeuwen.

De aan de vuurtoren in Kiel gemeten windsnelheid bedroeg om 17.00 uur zelfs 137 km/u. Op Helgoland liet Xaver het wat afweten en daalde de windkracht van 119 naar 112 km/u.

Op het Oostzee-eiland Fehmarn werd 90 km/u gemeten. De topsnelheden worden door de Duitse weerman Rüdiger Hartig tegen 21.00 uur verwacht.

IMAGEGLOBE
© IMAGEGLOBE
Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

In Groot-Brittannië moeten tienduizend gezinnen hun woning evacueren

In Groot-Brittannië hebben in verband met de zware herfststorm de autoriteiten tienduizend gezinnen opgeroepen hun woning te verlaten, zo heeft SkyNews gemeld. Het betreft mensen in kustgebieden.

Volgens de openbare omroep BBC zijn er over het Verenigd Koninkrijk al 41 overstromingswaarschuwingen van de hoogste categorie uitgevaardigd. Er zijn ook 126 gebieden waar men voor overstromingen vreest en waar "onmidddellijke actie" is geboden.

In Newcastle is de rivier de Tyne buiten zijn oevers getreden, zo meldden zowel de BBC als Sky.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

De Lijn is voorbereid op bijkomende evacuaties voor de storm

Met behulp van bussen van De Lijn worden de inwoners van Bredene-Sas naar het Staf Versluyscentrum gebracht. De Lijn heeft chauffeurs en bussen standby om eventueel ook in andere kustgemeentes te helpen bij een evacuatie. Dat meldt Inge Debruyne van De Lijn West-Vlaanderen.

Vanaf 17.00 uur is in de Bredense wijk Sas begonnen met de evacuatie van ongeveer 2.000 mensen. Het verkeer zit er danig in de knoop, maar voor de Lijnbussen verloopt alles voorlopig normaal.

Ondertussen neemt De Lijn zelf ook voorzorgsmaatregelen. Tussen 02.00 en 04.00 uur komende nacht zal de stroom van de tram preventief afgelegd worden. Vrijdagochtend zal de trambaan grondig gecheckt worden. Er wordt vooral gevreesd voor grote hopen opgewaaid zand.

Als de tram op bepaalde trajecten niet kan rijden, worden er vervangbussen ingelegd. De informatie hierover zal vrijdagochtend op de website en op de informatieborden verschijnen.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

In Nederland blijft alarmcode rood langer van kracht

Het weeralarm voor het noorden van Nederland blijft langer duren. Naar verwachting blijft de code rood nu gelden tot ongeveer 20.00 uur donderdagavond, zo meldde het weerinstituut KNMI.

In de ochtend werd vanwege de storm die gepaard gaat met zeer zware windstoten al een weeralarm gegeven voor het Waddengebied, Noord-Holland, Friesland, Groningen en het IJsselmeergebied. Dat is rond 17.00 uur verlengd met twee uur.

De code oranje voor Zuid-Holland, Drenthe en Flevoland is inmiddels wel ingetrokken. In het hele land geldt nog code geel in verband met windstoten. In Noord-Brabant en (de Nederlandse provincie) Limburg kan het ook nog onweren.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Storm van een heel andere orde in de Verenigde Staten

In grote delen van het westen van de Verenigde Staten woedt een storm van een heel andere orde. Daar legt een sneeuwstorm het openbare leven lam. Op vele plaatsen hoopt de sneeuw metershoog op. Duizenden mensen zitten zonder stroom of kunnen hun huizen niet verlaten.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Het astronomisch tintje van de hoge waterstanden

Hoge waterstanden hebben ook een astronomisch tintje, zegt VRT-weerman Frank Deboosere.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Sinterklaasstorm in beelden

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Storm vernielt windmolens in Schotland

In Schotland, waar de storm Xaver de eerste dode eiste, moeten ook windmolens eraan geloven.

.
© .
Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Civiele bescherming voert massaal zandzakjes aan

De civiele bescherming heeft al zijn operationele eenheden in gereedheid gebracht om hulp te bieden bij zware overstromingen, die mogelijk door de storm Xaver veroorzaakt kunnen worden. De eenheden zijn nu volop bezig met het vullen van zandzakjes.

De Civiele Bescherming beschikt over negen zandzakvulmachines die op dit moment allemaal op volle toeren draaien. "Alle voorraden uit de Vlaamse en Waalse eenheden verzamelen we nu in de eenheid van Jabbeke, op dit moment zijn er dus zo'n 7.500 zandzakjes onderweg", vertelt Johan Boydens, adjunct eenheidschef van de Civiele Bescherming in Jabbeke.

"Met de hulp van de mensen van Defensie zijn we nu zandzakjes aan het plaatsen in de haven van Oostende. Daar gaan we de dijken verhogen om te voorkomen dat het water er overslaat en wateroverlast veroorzaakt", klinkt het nog.

Ook worden er zandzakjes verdeeld aan gemeente- en brandweerdiensten, die ze ter beschikking zal stellen van inwoners. Die kunnen dan hun keldergaten en deuren beveiligen tegen de storm. Daarnaast kijken de zes Belgische eenheden van de civiele bescherming momenteel ook al het materiaal en de voertuigen nog eens na. Ook worden de pompen klaargezet voor mogelijke interventies.

"Deze nacht zullen we een aantal pompen preventief inzetten in risicogebieden zoals in Nieuwpoort. Van zodra daar problemen zijn kunnen we meteen beginnen pompen", aldus Boydens.

BELGA
© BELGA
Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

In Rotterdam blijf je ook best van straat

IMAGEGLOBE
© IMAGEGLOBE
Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

'Waterstanden in Oostende gaan boven alle alarmpeilen'

Als gevolg van de storm Xaver worden vannacht in Oostende de hoogste waterstanden sinds 1953 verwacht. "We gaan boven alle alarmpeilen", waarschuwt weerman David Dehenauw.

In Oostende worden komende nacht zowel het eerste (5,60 meter) als het tweede alarmpeil (5,90 meter) overschreden. KMI-weerman David Dehenauw vermoedt dat het water in Oostende vrijdagmorgen tussen 2 en 3 uur zijn hoogste peil zal bereiken: 6,30 meter.

Rekening houdend met een veiligheidsmarge van 20 centimeter, houdt dat in dat de waterstanden dan tussen de 6,10 en 6,50 meter zullen liggen. "Het gaat om waterstanden die we al zestig jaar niet meer bereikt hebben", zegt Dehenauw.

Tijdens de storm van 1953 werd in Oostende een hoogte van 6,66 meter bereikt. De weerman vermoedt dat vrijdagnamiddag wel nog het eerste alarmpeil (5,60 meter) overschreden zal worden, maar dat het gevaar tegen vrijdagavond geweken is.

Nog volgens Dehenauw zullen de windsnelheden niet al te fel meer toenemen. "Er zijn momenteel rukwinden tot 90 per uur aan de kust. Dat kan misschien nog licht stijgen, tot tegen de 100 kilometer per uur, maar zo veel meer zal het niet zijn." Vrijdag zullen de windsnelheden minder zijn, al zijn er dan nog altijd rukwinden tot 70 kilometer per uur mogelijk.

De weerman benadrukt dat de weersomstandigheden inderdaad voor gevaar kunnen zorgen. De beslissing om uit voorzorg het rampenplan af te kondigen of, zoals in Bredene, een wijk te ontruimen, is dan ook niet vergezocht. "Het is verstandig om op safe te spelen", klinkt het.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

VTM-journalist Patrick Van Gompel staat in Nederland met de voeten in het water

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

De storm eist een tweede dode in Groot-Brittannië

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Nederlandse brandweer rukte al 1000 keer uit

De Nederlandse brandweer heeft het de hele dag druk met meldingen van schade veroorzaakt door de storm. Van 06.00 tot ongeveer 16.30 uur moest de brandweer in totaal 1032 keer uitrukken.

Vooral de regio's Noord-Hollland Noord, Haaglanden en Hollands Midden hebben veel last van de harde wind. Die regio's kregen respectievelijk 217, 146 en 111 meldingen over stormschade.

Uit gegevens van Alarmeringen.nl is goed te zien hoe de storm sinds het middaguur aanzwelt. Zo kwamen er tussen 12.00 uur en 16.00 uur 969 meldingen binnen over stormschade, waarvan 596 alleen al tussen 15.00 uur en 16.00 uur.

IMAGEGLOBE
© IMAGEGLOBE
Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Groot-Brittannië maakt zich op voor de ergste storm in 50 jaar

In Blackpool waagt niemand zich nog op straat.

.
© .
Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

In Nederland zijn ze er gerust in

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Nieuwpoort geeft bewoners 3 lege zandzakjes

'Nieuwpoort doet het nodige om de bevolking collectief te beschermen tegen een mogelijke stormvloed,' dat meldt de stad. 'Wie toch nog persoonlijke maatregelen wil nemen, kan 3 lege zandzakjes bekomen bij het stadsmagazijn, J. Van Clichthovenstraat. Opgepast: jullie dienen zelf de zandzakjes te vullen! Dit kan bijvoorbeeld op het strand.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Thalysverbinding naar Amsterdam loopt vertraging op

De Thalysverbinding tussen Parijs-Brussel en Amsterdam heeft door de storm vertraging opgelopen.

Op de luchthaven van Zaventem is weinig hinder - er zijn wel enkele vluchten afgelast. Dat meldt de VRT.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Grafiek: Waterpeil piekt morgen om 06 uur

VRT-weerman Frank Deboosere deelt op Twitter een grafiek waaruit moet blijken dat het waterpeil morgen om 06 uur zou pieken.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Decaluwé: 'Ik betreur dat Knokke alles weglacht'

West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé is hard voor gemeenten die de storm minimaliseren zoals Knokke. "Ik betreur dat Knokke alles weglacht. Ik hoop dat er niets gebeurt, maar als er iets gebeurt, zullen we Knokke herinneren aan onze waarschuwingen", besloot Decaluwé.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Bredene: 'Iedereen wordt ingezet: brandweer, Defensie, civiele bescherming, ...'

De kustgemeente Bredene evacueert preventief 2.083 inwoners. Dat kondigden burgemeester Steven vandenberghe en provinciegouverneur Carl Decaluwé aan. De evacuatie is een voorzorgsmaatregel voor de komende Sinterklaasstorm.

Het gaat om de inwoners die wonen tussen de Spuikom en het Sas-Slijkens. In die wijk zijn er nog maar gedeeltelijke oeverversterkingen gebouwd. Bredene zal in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen, die het provinciaal rampenfonds afkondigde, die zwakke plek bijkomend versterken met zandzakjes. "Als er iets gebeurt, dan zal dat het eerste getroffen gebied zijn. Maar ik blijf erbij, dit is preventief. Ik hoop dat we vrijdag in hetzelfde Bredene wakker worden als donderdagochtend", aldus de burgemeester.

Er komt een evacuatiecentrum in het Staf Versluyscentrum. Daar zullen alle voorzieningen aanwezig zijn. De politie zal alle inwoners nu eerst per brief, en daarna, als het moet, persoonlijk verwittigen.De gouverneur kon meegeven dat er ook in Nieuwpoort en Oostende crisiscentra worden opgetrokken, maar daar volgen voorlopig geen evacuaties.

"Iedereen wordt ingezet: brandweer, civiele bescherming, de mensen van Defensie, ... Het gaat om honderden mensen. We volgen alles nauw op, samen met het KMI, die zelf ook in contact staat met Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Er kan ook grensoverschrijdend worden gewerkt indien nodig. Die structuren bestaan", aldus de gouverneur

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Ook Oostende en Nieuwpoort kondigen rampenplan af

Na Bredene hebben ook Oostende en Nieuwpoort donderdag het gemeentelijk rampenplan afgekondigd uit voorzorg tegen de Sinterklaasstorm. Dat betekent dat er in de gemeenten een crisiscel wordt opgetrokken met een noodnummer. Een provinciaal noodnummer komt er voorlopig niet.

In Bredene lijkt de situatie het meest prangend. Daar worden ruim 2.000 mensen geëvacueerd. Mensen die vragen of problemen hebben, kunnen daar terecht op het nummer 059/33.91.84.

Ook in Nieuwpoort en Oostende worden er problemen verwacht. De zandzakjes liggen klaar en er zijn al tal van maatregelen genomen zoals het plaatsen van schotbalken en het afsluiten van de staketsels.

Als er toch problemen zijn, kan de bevolking in Nieuwpoort terecht op het nummer 058/22.44.27. De Oostendenaars kunnen bellen naar 059/34.11.00. De hulpdiensten zijn in verhoogde staat van paraatheid en houden zich klaar voor de nodige hulpverlening. De provincie raadt aan om de nieuwsberichten in de gaten te houden en zoveel mogelijk binnen te blijven of de probleemgebieden te vermijden.

Storm. #A7 Wieringermeer pic.twitter.com/RBj8JNwUpd

-- Aad Ruiter (@aad_ruiter)December 5, 2013
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Een foto uit het Noord-Hollandse Wieringermeer:

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

West-Vlaamse noodnummers geopend

De West-Vlaamse provinciale crisiscelmeldt dat noodnummers ter beschikking worden gesteld van de bevolking.

Bredene: 059/33.91.84Oostende: 059/34.11.00Nieuwpoort: 058/22.44.2

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Luchtverkeer in Europa verstoord door storm Xaver

In de luchthaven van Hamburg zijn veel vluchten geannuleerd. Ook in Scandinavië zijn ondertussen dergelijke maatregelen getroffen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Amsterdam legt treinverkeer stil

Amsterdam legt het treinverkeer stel, nadat dat ook al gedaan werd in Noord-Nederland. Ook in Schotland, waar al een dodelijk slachtoffer te betreuren is, werd die maatregel getroffen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Civiele bescherming klaar om in te grijpen

De Civiele Bescherming staat klaar om hulp te bieden in geval van zware overstromingen door storm die in de loop vandaag en vannacht over ons land kan trekken.

Alle eenheden zijn volop bezig om de voorraden zandzakken aan te vullen, zo meldt de VRT. Vooral in Oostende, Bredene en Nieuwpoort zouden interventies nodig kunnen zijn, aldus de Civiele Bescherming.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Een foto uit Aberdeen, een stad in het noordoosten van Schotland.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

In Antwerpen waterstand van 7,15 meter verwacht

Het Waterbouwkundig Laboratorium verwacht vrijdag voor Antwerpen rond 05.20 uur een waterstand van 7,15 meter boven de zeespiegel. Tussen dat tijdstip en 08.10 uur worden ook hoge waterstanden verwacht ter hoogte van de gecontroleerde overstromingsgebieden Tielrodebroek (7,25 meter aan monding Durme in Schelde). Langs de Schelde zijn ook dijken gesloten in Hamme aan Grote Wal en Uiterdijk (7,25 meter), in Lillo Potpolder I (7,15 meter) en Potpolder IV (6,95 meter), Zele/Berlare aan de Scheldebroek (7,05 meter), Berlare aan Paardenweide (6,65 meter), en Wichelen aan Bergenmeersen (6,65 meter). Ook aan de monding van Zenne en Dijle in de Rupel in Bovenzanden (7,25 meter) werd een dijk gesloten, alsook aan Anderstadt en Polder van Lier (7,05 meter).

In de Antwerpse haven functioneren de sluizen als waterkering, aan de de Royerssluis zal een manuele waterkering geïnstalleerd worden, is te horen bij het Gemeentelijke Havenbedrijf Antwerpen. Schepen die aangemeerd liggen aan de Scheldekaaien mogen er blijven, nieuwe schepen krijgen geen toelating om aan te meren. In Antwerpen zal het parkeergedeelte op de Scheldekaaien overigens niet toegankelijk zijn van donderdagavond 18.00 uur tot vrijdagavond 22.00 uur.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Overstromingsgebieden langs Zeeschelde, Durme en Rupel in gereedheid gebracht

Waterwegen en Zeekanaal sluit de overloopdijken langs een tiental gecontroleerde overstromingsgebieden af voor passanten, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan wanneer water uit de Zeeschede, Durme of Rupel naar de lager gelegen overstromingsgebieden vloeit, die aangelegd werden in het kader van de Sigmaplan.

"De overstromingsgebieden zullen aangesproken worden om het teveel aan water te bergen om overstromingsgevaar in bewoonbaar gebied of een dijkbreuk te vermijden", klinkt het bij waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Waarom we de hoogste waterstand in 60 jaar verwachten

De combinatie van wind en springtij zal voor golven van twee tot vier meter hoog zorgen. Volgens weerman David Dehenauw kan het waterpeil lokaal tot 6,5 meter bereiken, het hoogste peil sinds 1953.

Lees: 'Waarom we de hoogste waterstand in 60 jaar verwachten'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Bredene evacueert preventief 2.083 inwoners

De kustgemeente Bredene evacueert preventief 2.083 inwoners. Dat kondigden burgemeester Steven vandenberghe en provinciegouverneur Carl Decaluwé donderdagmiddag aan. De evacuatie is een voorzorgsmaatregel voor de komende Sinterklaasstorm.

Het gaat om de inwoners die wonen tussen de Spuikom en het sas Sint-Maartens. In die wijk zijn er nog maar gedeeltelijke oeverversterkingen gebouwd. Bredene zal in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen, die het provinciaal rampenfonds afkondigde, die zwakke plek bijkomend versterken met zandzakjes.

"Als er iets gebeurt, dan zal dat het eerste getroffen gebied zijn. Maar ik blijf erbij, dit is preventief. Ik hoop dat we vrijdag in hetzelfde Bredene wakker worden als donderdagochtend", aldus de burgemeester.

Er komt een evacuatiecentrum in het Staf Versluyscentrum. Daar zullen alle voorzieningen aanwezig zijn. De politie zal alle inwoners nu eerst per brief, en daarna, als het moet, persoonlijk verwittigen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Al 1 dode in Schotland door storm Xaver

Schotland is al flink getroffen door Xaver: een truckchauffeur kwam om het leven, 20.000 gezinnen moeten het zonder stroom stellen. Het treinverkeer is stilgelegd, en er zijn bruggen en wegen afgesloten.

Lees: 'Eerste dode in Schotland door storm'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Sinterklaasstorm teistert Europa

Ook elders in Europa houdt de storm Xaver huis.

Bekijk: 'In beeld: Sinterklaasstorm teistert Europa'

Het noorden van Duitsland en Nederland zijn ook in staat van paraatheid.

In Nederland verwachten ze het zwaartepunt tussen 15 en 16 uur in het noorden en op de Waddeneilanden, in het binnenland iets later.

In Duitsland worden windstoten tot 160 kilometer per uur voorspeld, mogelijk een van de zwaarste stormen in decennia bij onze oosterburen.

In Schotland zijn nu al windstoten tot 184 kilometer per uur geregistreerd. Er rijden geen treinen meer, wegen en bruggen zijn afgesloten en zowat 20.000 gezinnen zitten zonder stroom.

In Nedersaksen, Hamburg en aan de westkust van Sleeswijk-Holstein blijven scholen gesloten. Ook de kerstmarkten in Hamburg, Kiel en Lübeck houden de kraampjes dicht. Burgers is gevraagd tijdens de orkaan in huis te blijven. Voor de provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland heeft het Nederlandse KNMI de hoogst mogelijke waarschuwing, code rood, afgegeven. De weerdiensten bij onze noorderburen spreken van een "opvallend langdurige storm" met twee piekmomenten. De luchtvaartmaatschappijen op Schiphol hebben op voorhand vijftig vertrekkende vluchten geannuleerd wegens de storm. De eerste stormpiek wordt bereikt in de namiddag, de tweede wordt verwacht aan het begin van de avond. Vanaf dat moment kunnen er ook winterse buien vallen met mogelijk gladheid tot gevolg.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Provinciaal rampenplan afgekondigd in West-Vlaanderen door storm

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé heeft het provinciaal rampenplan afgekondigd in het kader van de Sinterklaasstorm. Dat heeft hij zelf meegedeeld.

Het preventieve optreden om de kust te beschermen tegen de zogenaamde Sinterklaasstorm is een versnelling hoger gegaan. "Er zijn een aantal zwakke punten vastgesteld die ons tot die beslissing hebben aangezet", aldus Decaluwé.

De voorbije uren is er een inventarisatie gemaakt van de moeilijke punten. Daar worden extra manschappen ingezet. De civiele bescherming en defensie is ingeschakeld om hulp te bieden en zandzakjes te voorzien waar nodig. "Al onze preventieve maatregelen worden nu uitgerold", aldus de gouverneur. Volgens de jongste prognose kan het zeewater een peil bereiken van 6,38 meter, met een marge tot 6,55 meter.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Bewoners Bredene geëvacueerd

In Bredene is een volledige woonwijk preventief ontruimd uit vrees voor het naderende noodweer. De woonwijk Bredene-Sas werd geëvacueerd, er wonen 2.000 mensen. Ook de school Koninklijk Werk Ibis wordt preventief ontruimd.