Live Door storm getroffen kustbewoners moeten zelf zandzakjes vullen met strandzand

05/12/13 om 15:17 - Bijgewerkt op 06/12/13 om 07:32

De voorspelde zware storm houdt lelijk huis aan de Belgische kust, waar het rampenplan is afgekondigd. Ook in onze buurlanden slaat de ergste storm in tientallen jaren in alle hevigheid toe. Volg LIVE op Knack.be.

Door storm getroffen kustbewoners moeten zelf zandzakjes vullen met strandzand

© IMAGEGLOBE

 • Simon Demeulemeester

  Antwerpse Scheldekaaien ondergelopen, stormschade valt mee

  In Antwerpen is het water van de Schelde vrijdagochtend zoals verwacht tot over de blauwe steen gekomen, waarna de Scheldekaaien er overstroomd zijn. De waterkeringsmuur houdt echter goed stand en inmiddels is het water opnieuw aan het zakken. Ook de stormschade valt in Antwerpen goed mee.

  Om iets voor 6 uur vrijdagochtend bereikte het water in Antwerpen zijn hoogste peil. "De Scheldekaaien zijn zoals voorzien ondergelopen, we bestrijden wel nog enkele kleine openingen aan de poorten van de waterkeringsmuur met zandzakjes", zegt Stef Breesch van de Antwerpse brandweer. De D'Herbouvillekaai en Ledeganckkaai zijn daarom tijdelijk afgesloten tussen de Jan van Gentstraat en Generaal Armstrongweg. In die omgeving ligt ook de Kennedytunnel, maar daarvan wordt voorlopig enkel de fietskoker afgesloten. "We wisten dat er water kon binnenlopen via de rioolputjes, ook daar zetten we zandzakjes in", aldus Breesch. De kokers voor auto- en treinverkeer zouden geen problemen ondervinden. De brandweer kreeg donderdagavond ook al zowat 75 oproepen voor stormschade, maar daar waren geen grote incidenten meer bij. "Het gaat vooral om relatief kleine zaken zoals weggewaaide dakpannen of bomen die dreigen om te vallen", stelt Breesch. Eerder op donderdagavond hadden drie personen lichte verwondingen opgelopen toen ze geraakt werden door weggewaaide stukken roofing in de Dambruggestraat. Ook elders in de provincie Antwerpen zou de stormschade grotendeels meevallen, al moest de Schotense brandweer wel uitrukken voor een boom die op een villa terechtkwam. Er was een grote kraan nodig om de boom veilig te verwijderen.

 • Tom Vandyck

  Provinciaal rampenplan in West-Vlaanderen is opgeheven

  Dat besliste provinciegouverneur Carl Decaluwé omstreeks 04.00 uur vrijdagochtend. Het waterpeil van de zee is inmiddels terug aan het zakken.

  "Er zijn nergens grote problemen geweest, en dat is vooral te danken aan het voorbereidend werk dat iedereen geleverd heeft", zei Carl Decaluwé. "Op enkele plaatsen hebben de zandzakjes toch hun nut bewezen."

  Toch werd met een stand van 6,33 meter het hoogste waterpeil in enkele decennia bereikt. "Maar we hebben het geluk gehad dat de wind in de loop van de avond is afgenomen, en dat die wind niet volledig uit het noordwesten kwam", aldus Decaluwé. Daardoor werd het water minder hard tegen de kustlijn gestuwd.

  Op de meeste kritieke punten was er wateroverslag, maar bleven de problemen beperkt. Dat was onder meer het geval in Blankenberge en Middelkerke. In Bredene hebben de 10.000 zandzakjes hun werk gedaan. In Nieuwpoort is het water aan het complex Ganzenpoot over de talud gekomen, maar een preventief aangelegde zandberg hield het water tegen. In Zeebrugge bleef het zeewater steken op 30 meter van de dijk.

  Het waterpeil heeft zijn piek bereikt omstreeks 03.00 uur vrijdagochtend. Inmiddels is het water al terug stevig gezakt en is het ergste voorbij.

  Alle crisiscellen zijn opgeheven maar het materiaal en de manschappen blijven aanwezig voor het volgende springtij, omstreeks 15.00 uur vrijdagmiddag. Dan kan er nog een waterstand verwacht worden van 5,7 meter.

 • Tom Vandyck

  Nederland: Oosterscheldekering gaat dicht

  De Oosterscheldekering tussen de Zeeuwse eilanden Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland gaat dicht. "We hebben de knop om 22.52 uur ingedrukt. Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat de kering volledig gesloten is", meldde een woordvoerster van de Nederlandse Rijkswaterstaat.

  De laatste keer dat zeewering sloot voor een storm, was in 2007. Rijkswaterstaat denkt dat het waterpeil om 01.30 uur 's nachts het hoogste peil van 3,31 meter bereikt. Waarschijnlijk gaat de kering vrijdag rond 8.00 uur weer open, maar dat hangt af van de hoogte van het water tegen die tijd.

  Ook de kering bij de Hollandsche IJssel is donderdagavond gesloten, meldde een woordvoerder. Doorheen heel het land worden de dijken streng in de gaten gehouden.

 • Tom Vandyck

  Water over de kade in Terschelling

  Op het Nederlandse Waddeneiland Terschelling loopt het zeewater over de kade. Ook het Havenplein loopt onder, melden mensen op Twitter. Dat terwijl het hoogwater nog een uur op zich laat wachten.

 • Tom Vandyck

  Vliegtuig Brussels Airlines kan niet landen door wind

  Op de luchthaven van Birmingham moest een toestel van Brussels Airlines eerder donderdag een landingspoging afbreen door de hevige wind.

 • Tom Vandyck

  Storm maakt een dode in Denemarken

  De Sinterklaasstorm heeft in Denemarken een dodelijk slachtoffer geëist. Hevige wind blies nabij Holstebro in Jutland een bestelwagen van de weg. Dat kieperde om. De toevallig voorbijkomende wegpolitie kon een 72-jarige passagier bevrijden. De vrouw overleed op weg naar het ziekenhuis. Haar zoon overleefde het ongeluk wel. (Belga)

 • Tom Vandyck

  Drie lichtgewonden door weggewaaid dak in Antwerpen

  Drie mensen hebben lichte verwondingen opgelopen toen ze geraakt werden door stukken roofing in de Dambruggestraat in Antwerpen. Stukken van de dakbedekking waren losgerukt door de stormwind en naar beneden gevallen. Dat hoorde Belga van de lokale politie.

  Een man liep schrammen op, een vrouw had pijn aan de schouder en een tweede vrouw had verwondingen aan de arm. Ze werden alledrie voor verzorging overgebracht naar het Jan Palfijnziekenhuis. De brandweer maakte de roofing opnieuw vast.

  De stormwind veroorzaakte ook hinder in de Marsstraat in Essen, waar een berk omwaaide en op de rijbaan belandde. Daar raakte niemand gewond. De brandweer komt ter plaatse om de boom in stukken te zagen en weg te halen. (Belga/TV)

 • Tom Vandyck

  Stormvloed Groot-Brittannië is de ergste sinds 1953

  Het is officieel: Groot-Brittannië heeft sinds 1953 niet meer zo'n grote stormvloed gezien. Dat meldt het Britse mileuministerie. De situatie is het ernstigst in de provincie Lincolnshire aan de Engelse oostkust. In de stad Boston is het verkeer stilgevallen omdat er dertig centimeter water in de straten staat, zegt de BBC. Ook in andere kustgemeenten in de regio zijn er overstromingen en krijgen mensen de raad om hun woning te verlaten of hogere verdiepingen op te zoeken.

 • Tom Vandyck

  Voorlopig geen problemen in Antwerpse haven

  In de haven van Antwerpen verloopt het scheepvaartverkeer momenteel normaal. "Meestal is de kapitein of de rederij de eerste om te beslissen dat het te gevaarlijk is om uit te varen. Het gebeurt zelden dat wij moeten zeggen dat het veiliger is om te wachten", zegt woordvoerster Tine Vandendriessche aan Belga.

  Alle operationele diensten zijn extra gebrieft over de storm en het springtij van vrijdagochtend. Afhankelijk van de waterstand en de windkracht zullen er maatregelen worden genomen, zegt Vandendriessche. Als het hard waait, zullen de bruggen naar beneden blijven en bij een zeer hoge waterstand mogen er geen schepen meer door de sluizen varen, want dan bestaat het gevaar dat er water in de machinekamers van de sluizen stroomt.

  "Die waterstand verschilt van sluis tot sluis. Sommigen worden gesloten bij een waterstand van 7 meter 10, bij anderen ligt die marge wat hoger of wat lager. De Kallo- en de Royerssluis, die daar het meest gevoelig voor zijn, worden beschermd met speciale schotten." (Belga)

 • Tom Vandyck

  Rood alarm afgeblazen in Nederland

  In Nederland begint de toestand zich te normaliseren. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft het rode weeralarm voor het noorden van Nederland ingetrokken, meldt de website van het blad Elsevier. Wel is voor het hele land nog een waarschuwing voor gevaarlijk weer (code geel) van kracht.

  In het noordwesten komen bij buien windstoten tot 100 kilometer per uur voor, in het binnenland tot 80 kilometer per uur, meldt een woordvoerder van het KNMI donderdagavond.

  Vanwege de stevige herfststorm gold sinds donderdagochtend de hoogst mogelijke waarschuwing (code rood) voor de provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland, de Waddenzee en het IJsselmeergebied.

  Het treinverkeer werd vanmiddag in Noord-Holland, Groningen, Friesland en Drenthe vanwege de storm platgelegd. De risico's van bomen op het spoor, treinen of bovenleiding waren te groot. Intussen komt in het hele land het treinverkeer weer op gang. Op sommige trajecten veroorzaken bomen op het spoor nog wel problemen. (Elsevier).

 • Eddy Eerdekens

  Ook Brugge kondigt gemeentelijk rampenplan af

  Ook Brugge heeft het gemeentelijk rampenplan afgekondigd uit voorzorg tegen de Sinterklaasstorm. Brugge besliste donderdag rond 17 uur om ook een noodnummer te installeren.

  In Brugge kunnen de mensen terecht op het nummer 050/44.80.00. De hulpdiensten zijn in verhoogde staat van paraatheid en houden zich klaar voor de nodige hulpverlening.

  De provincie raadt aan om de nieuwsberichten in de gaten te houden en zoveel mogelijk binnen te blijven of de probleemgebieden te vermijden. Een provinciaal noodnummer komt er voorlopig niet.

 • Eddy Eerdekens

  Voorlopig zo goed als geen hinder bij het spoorverkeer

  Bij het spoorverkeer is er voorlopig zo goed als geen hinder als gevolg van de storm. De NMBS deed nog maar een tweet over bescheiden hinder.

 • Eddy Eerdekens

  Storm raast met 133 kilometer per uur over Duits eiland

  Met 133 kilometer per uur heeft orkaan Xaver in de vooravond in List op Sylt een voorlopige recordsnelheid boven het Duitse eiland in de Noordzee bereikt. Daar is het ook beginnen sneeuwen.

  De aan de vuurtoren in Kiel gemeten windsnelheid bedroeg om 17.00 uur zelfs 137 km/u. Op Helgoland liet Xaver het wat afweten en daalde de windkracht van 119 naar 112 km/u.

  Op het Oostzee-eiland Fehmarn werd 90 km/u gemeten. De topsnelheden worden door de Duitse weerman Rüdiger Hartig tegen 21.00 uur verwacht.

  Sylt

  Sylt © IMAGEGLOBE

 • Eddy Eerdekens

  In Groot-Brittannië moeten tienduizend gezinnen hun woning evacueren

  In Groot-Brittannië hebben in verband met de zware herfststorm de autoriteiten tienduizend gezinnen opgeroepen hun woning te verlaten, zo heeft SkyNews gemeld. Het betreft mensen in kustgebieden.

  Volgens de openbare omroep BBC zijn er over het Verenigd Koninkrijk al 41 overstromingswaarschuwingen van de hoogste categorie uitgevaardigd. Er zijn ook 126 gebieden waar men voor overstromingen vreest en waar "onmidddellijke actie" is geboden.

  In Newcastle is de rivier de Tyne buiten zijn oevers getreden, zo meldden zowel de BBC als Sky.

 • Eddy Eerdekens

  De Lijn is voorbereid op bijkomende evacuaties voor de storm

  Met behulp van bussen van De Lijn worden de inwoners van Bredene-Sas naar het Staf Versluyscentrum gebracht. De Lijn heeft chauffeurs en bussen standby om eventueel ook in andere kustgemeentes te helpen bij een evacuatie. Dat meldt Inge Debruyne van De Lijn West-Vlaanderen.

  Vanaf 17.00 uur is in de Bredense wijk Sas begonnen met de evacuatie van ongeveer 2.000 mensen. Het verkeer zit er danig in de knoop, maar voor de Lijnbussen verloopt alles voorlopig normaal.

  Ondertussen neemt De Lijn zelf ook voorzorgsmaatregelen. Tussen 02.00 en 04.00 uur komende nacht zal de stroom van de tram preventief afgelegd worden. Vrijdagochtend zal de trambaan grondig gecheckt worden. Er wordt vooral gevreesd voor grote hopen opgewaaid zand.

  Als de tram op bepaalde trajecten niet kan rijden, worden er vervangbussen ingelegd. De informatie hierover zal vrijdagochtend op de website en op de informatieborden verschijnen.

 • Eddy Eerdekens

  In Nederland blijft alarmcode rood langer van kracht

  Het weeralarm voor het noorden van Nederland blijft langer duren. Naar verwachting blijft de code rood nu gelden tot ongeveer 20.00 uur donderdagavond, zo meldde het weerinstituut KNMI.

  In de ochtend werd vanwege de storm die gepaard gaat met zeer zware windstoten al een weeralarm gegeven voor het Waddengebied, Noord-Holland, Friesland, Groningen en het IJsselmeergebied. Dat is rond 17.00 uur verlengd met twee uur.

  De code oranje voor Zuid-Holland, Drenthe en Flevoland is inmiddels wel ingetrokken. In het hele land geldt nog code geel in verband met windstoten. In Noord-Brabant en (de Nederlandse provincie) Limburg kan het ook nog onweren.

 • Eddy Eerdekens

  Storm van een heel andere orde in de Verenigde Staten

  In grote delen van het westen van de Verenigde Staten woedt een storm van een heel andere orde. Daar legt een sneeuwstorm het openbare leven lam. Op vele plaatsen hoopt de sneeuw metershoog op. Duizenden mensen zitten zonder stroom of kunnen hun huizen niet verlaten.

Onze partners