Er komt een nieuw verkeersbord dat voetgangers en fietsers duidelijk moet maken dat een doodlopende weg voor hen 'doorlopend' is. De Kamercommissie Infrastructuur heeft het wetsvoorstel daarover goedgekeurd. Dat meldt Kamerlid Sabine Lahaye-Battheu (Open Vld), die het voorstel indiende.

Veel wegbeheerders plaatsen het standaard F45bord: 'doodlopende weg' aan het begin van zo'n weg, waardoor die dus doodloopt voor alle weggebruikers.

Uit een steekproef van de Voetgangersbeweging blijkt dat er alleen al in Vlaanderen van de 27.104 F45borden bijna 75 procent doorlopend is. "Het gaat dus om meer dan 20.000 wegen die fietsers en voetgangers die de weg niet kennen, niet gebruiken, hoewel er voor hen een doorgang is aan het einde van de straat", verduidelijkt Lahaye-Battheu.

"Als we het stappen en fietsen als duurzaam vervoermiddel willen bevorderen als alternatief voor het autogebruik, moeten we er bijvoorbeeld voor zorgen dat er tijdswinst is. Voetgangers en fietsers kunnen die vaak realiseren door gebruiken te maken van die, nu vaak onbekende, doorlopende straten", aldus de Open Vld-politica.

Een jaar geleden nam de Voetgangersbeweging, met steun van onder andere de Fietsersbond en Trage Wegen, hierover ook een initiatief. Ze vroegen alle steden en gemeenten om de doodlopende straten op hun grondgebied in kaart te brengen. Ze boden hen bijvoorbeeld ook stickers aan, waarop het symbool van een voetganger en fietser afgebeeld staat, die aan de bovenkant van het verkeersbord kunnen worden aangebracht om te signaleren dat de weg niet doodloopt voor voetgangers en fietsers.

Meer dan 50 gemeenten gingen ondertussen in op dat aanbod. Door het goedgekeurde wetsvoortel wordt het nieuwe verkeersbord nu ook opgenomen in de wegcode. (Belga/BO)

Er komt een nieuw verkeersbord dat voetgangers en fietsers duidelijk moet maken dat een doodlopende weg voor hen 'doorlopend' is. De Kamercommissie Infrastructuur heeft het wetsvoorstel daarover goedgekeurd. Dat meldt Kamerlid Sabine Lahaye-Battheu (Open Vld), die het voorstel indiende.Veel wegbeheerders plaatsen het standaard F45bord: 'doodlopende weg' aan het begin van zo'n weg, waardoor die dus doodloopt voor alle weggebruikers. Uit een steekproef van de Voetgangersbeweging blijkt dat er alleen al in Vlaanderen van de 27.104 F45borden bijna 75 procent doorlopend is. "Het gaat dus om meer dan 20.000 wegen die fietsers en voetgangers die de weg niet kennen, niet gebruiken, hoewel er voor hen een doorgang is aan het einde van de straat", verduidelijkt Lahaye-Battheu. "Als we het stappen en fietsen als duurzaam vervoermiddel willen bevorderen als alternatief voor het autogebruik, moeten we er bijvoorbeeld voor zorgen dat er tijdswinst is. Voetgangers en fietsers kunnen die vaak realiseren door gebruiken te maken van die, nu vaak onbekende, doorlopende straten", aldus de Open Vld-politica. Een jaar geleden nam de Voetgangersbeweging, met steun van onder andere de Fietsersbond en Trage Wegen, hierover ook een initiatief. Ze vroegen alle steden en gemeenten om de doodlopende straten op hun grondgebied in kaart te brengen. Ze boden hen bijvoorbeeld ook stickers aan, waarop het symbool van een voetganger en fietser afgebeeld staat, die aan de bovenkant van het verkeersbord kunnen worden aangebracht om te signaleren dat de weg niet doodloopt voor voetgangers en fietsers.Meer dan 50 gemeenten gingen ondertussen in op dat aanbod. Door het goedgekeurde wetsvoortel wordt het nieuwe verkeersbord nu ook opgenomen in de wegcode. (Belga/BO)