De man had heel wat paramilitair materiaal gekocht, waaronder kogelwerende kledij en nachtkijkers, meldt het federaal parket. In zijn appartement in de Hoffelijkheidssstraat in Anderlecht zijn een boel wapens, epxlosieven en militair materieel aangetroffen. Daar is ook een vrouw opgepakt.

Terroristische activiteiten

"Eind 2012 had het federaal parket vanuit Frankrijk twee rogatoire commissies ontvangen over B.H., een 39-jarige Algerijn", zegt Wenke Roggen, woordvoerster van het federaal parket. "Het Franse gerecht en de Franse veiligheidsdiensten verdachten hem van deelname aan terroristische activiteiten. Naar aanleiding van die hulpvragen is zowel een eigen Belgisch onderzoek opgestart als een gemeenschappelijk Frans-Belgisch onderzoeksteam opgericht."

De man was in België ook al in het vizier van het gerecht gekomen voor zijn mogelijke deelname aan terroristische activiteiten, aldus nog het federaal parket. "Voorbije maanden is uit het onderzoek gebleken dat de man herhaaldelijk paramilitair materiaal had aangekocht", gaat de woordvoerster verder. "Het gaat onder meer om kogelwerende kledij en handschoenen, en om zogenaamde tactische lampen, die op vuurwapens kunnen geplaatst worden."

Overval

B.H. werd ook in verband gebracht met een gewapende overval op restaurant De Pajot in Anderlecht, op 21 maart jongstleden. Minstens twee daders stormden toen het restaurant langs de Appelboomstraat binnen, bedreigden de zaakvoerders, man en vrouw, en eisten de inhoud van de kluis.

Bij de overval werden verschillende schoten gelost, waarvan een kogel de mannelijke zaakvoerder raakte. Welke rol B.H. precies bij die overval zou gespeeld hebben, kon het federaal parket dinsdagavond niet verduidelijken.

"Wel is het zo dat we redenen hadden om aan te nemen dat hij nog zware misdrijven voorbereidde, reden waarom beslist werd hem vandaag te arresteren", zegt Wenke Roggen. "Bij die arrestatiepoging is de man om het leven gekomen. Het onderzoek naar dat overlijden wordt in Doornik gevoerd."

Booby-trap

Dinsdag vielen speurders ook binnen in het appartement van B.H. in de Anderlechtse Hoffelijkheidsstraat. Omdat vermoed werd dat daar wapens en explosieven lagen, is gebruik gemaakt van een explosievenhond een werd DOVO ingeschakeld.

In één van de kasten vond de explosievenhond een mogelijke booby-trap, die door DOVO werd onschadelijk gemaakt. De kast bleek volgestouwd met wapens en explosieven en elders in de flat vond de politie gasmaskers, een oorlogshelm, nachtkijkers, een duikmasker, een schild en kogelwerende kledij. Al die spullen zijn in beslag genomen.

Vrouw opgepakt

Een vrouw die in de flat aanwezig was, is ook opgepakt en wordt in de loop van de avond en nacht nog verhoord, aldus het federaal parket. Het federaal parket kon ook nog melden dat er dinsdag nog twee andere huiszoekingen zijn uitgevoerd, op andere adressen, maar wenste niet te specifiëren waar in België die huiszoekingen plaatsvonden noch of die zoekacties iets hebben opgeleverd. (Belga/TV)

De man had heel wat paramilitair materiaal gekocht, waaronder kogelwerende kledij en nachtkijkers, meldt het federaal parket. In zijn appartement in de Hoffelijkheidssstraat in Anderlecht zijn een boel wapens, epxlosieven en militair materieel aangetroffen. Daar is ook een vrouw opgepakt.Terroristische activiteiten "Eind 2012 had het federaal parket vanuit Frankrijk twee rogatoire commissies ontvangen over B.H., een 39-jarige Algerijn", zegt Wenke Roggen, woordvoerster van het federaal parket. "Het Franse gerecht en de Franse veiligheidsdiensten verdachten hem van deelname aan terroristische activiteiten. Naar aanleiding van die hulpvragen is zowel een eigen Belgisch onderzoek opgestart als een gemeenschappelijk Frans-Belgisch onderzoeksteam opgericht." De man was in België ook al in het vizier van het gerecht gekomen voor zijn mogelijke deelname aan terroristische activiteiten, aldus nog het federaal parket. "Voorbije maanden is uit het onderzoek gebleken dat de man herhaaldelijk paramilitair materiaal had aangekocht", gaat de woordvoerster verder. "Het gaat onder meer om kogelwerende kledij en handschoenen, en om zogenaamde tactische lampen, die op vuurwapens kunnen geplaatst worden." Overval B.H. werd ook in verband gebracht met een gewapende overval op restaurant De Pajot in Anderlecht, op 21 maart jongstleden. Minstens twee daders stormden toen het restaurant langs de Appelboomstraat binnen, bedreigden de zaakvoerders, man en vrouw, en eisten de inhoud van de kluis. Bij de overval werden verschillende schoten gelost, waarvan een kogel de mannelijke zaakvoerder raakte. Welke rol B.H. precies bij die overval zou gespeeld hebben, kon het federaal parket dinsdagavond niet verduidelijken. "Wel is het zo dat we redenen hadden om aan te nemen dat hij nog zware misdrijven voorbereidde, reden waarom beslist werd hem vandaag te arresteren", zegt Wenke Roggen. "Bij die arrestatiepoging is de man om het leven gekomen. Het onderzoek naar dat overlijden wordt in Doornik gevoerd."Booby-trap Dinsdag vielen speurders ook binnen in het appartement van B.H. in de Anderlechtse Hoffelijkheidsstraat. Omdat vermoed werd dat daar wapens en explosieven lagen, is gebruik gemaakt van een explosievenhond een werd DOVO ingeschakeld. In één van de kasten vond de explosievenhond een mogelijke booby-trap, die door DOVO werd onschadelijk gemaakt. De kast bleek volgestouwd met wapens en explosieven en elders in de flat vond de politie gasmaskers, een oorlogshelm, nachtkijkers, een duikmasker, een schild en kogelwerende kledij. Al die spullen zijn in beslag genomen.Vrouw opgepakt Een vrouw die in de flat aanwezig was, is ook opgepakt en wordt in de loop van de avond en nacht nog verhoord, aldus het federaal parket. Het federaal parket kon ook nog melden dat er dinsdag nog twee andere huiszoekingen zijn uitgevoerd, op andere adressen, maar wenste niet te specifiëren waar in België die huiszoekingen plaatsvonden noch of die zoekacties iets hebben opgeleverd. (Belga/TV)