"Donderdag zullen we zien of de Zweedse coalitie leefbaar is". Dat zei coformateur Kris Peeters (CD&V) bij de start van de onderhandelingen tussen N-VA, MR, CD&V en Open VLD. De vier toekomstige federale coalitiepartners buigen zich opnieuw over de begroting na de bijkomende werkzaamheden van de werkgroep Begroting.

Donderdagmorgen moeten de onderhandelaars ergens staan, zo zei Peeters nog. De coformateurs worden donderdag bij koning Filip verwacht voor een tussentijds verslag en die dag verwacht inkomend Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker de beslissing van België over de Europese commissaris.

De onderhandelaars moeten op zoek gaan naar 20 miljard, waarbij het volgens Peeters belangrijk is dat er een goede verhouding gevonden wordt tussen besparingen en bijkomende inkomsten die voor iedereen aanvaardbaar is.

20 miljard

Volgens MR-onderhandelaar Didier Reynders, die nog steeds beschikbaar is voor de functie van Europees commissaris, bedraagt de inspanning voor volgend jaar iets meer dan vijf miljard. Hij wees er voorts op dat Europa van ons land ook een oefening voor de komende drie jaar verwacht. Hij bevestigde ook het cijfers van 20 miljard over de hele legislatuur. Het komt er voor hem op aan om het begrotingstekort echt te verminderen, en tegelijk een inspanning te doen voor de bedrijven en voor de koopkracht.

Voor Reynders moet er zo ver mogelijk gegaan worden in het zoeken naar besparingen, maar het is volgens hem duidelijk dat er ook naar nieuwe inkomsten gezocht moet worden. "Dat is zo bij elke regeringsvorming geweest", aldus nog het MR-kopstuk. Zijn partijgenoot en uittredend minister van Begroting Olivier Chastel stelde dat de onderhandelaars voor een belangrijke week staan. Zodra er een begrotingsevenwicht is, bestaat er voldoende vertrouwen tussen de onderhandelaars om een regeerprogramma op te stellen. (Belga/AVE)

"Donderdag zullen we zien of de Zweedse coalitie leefbaar is". Dat zei coformateur Kris Peeters (CD&V) bij de start van de onderhandelingen tussen N-VA, MR, CD&V en Open VLD. De vier toekomstige federale coalitiepartners buigen zich opnieuw over de begroting na de bijkomende werkzaamheden van de werkgroep Begroting. Donderdagmorgen moeten de onderhandelaars ergens staan, zo zei Peeters nog. De coformateurs worden donderdag bij koning Filip verwacht voor een tussentijds verslag en die dag verwacht inkomend Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker de beslissing van België over de Europese commissaris. De onderhandelaars moeten op zoek gaan naar 20 miljard, waarbij het volgens Peeters belangrijk is dat er een goede verhouding gevonden wordt tussen besparingen en bijkomende inkomsten die voor iedereen aanvaardbaar is.Volgens MR-onderhandelaar Didier Reynders, die nog steeds beschikbaar is voor de functie van Europees commissaris, bedraagt de inspanning voor volgend jaar iets meer dan vijf miljard. Hij wees er voorts op dat Europa van ons land ook een oefening voor de komende drie jaar verwacht. Hij bevestigde ook het cijfers van 20 miljard over de hele legislatuur. Het komt er voor hem op aan om het begrotingstekort echt te verminderen, en tegelijk een inspanning te doen voor de bedrijven en voor de koopkracht. Voor Reynders moet er zo ver mogelijk gegaan worden in het zoeken naar besparingen, maar het is volgens hem duidelijk dat er ook naar nieuwe inkomsten gezocht moet worden. "Dat is zo bij elke regeringsvorming geweest", aldus nog het MR-kopstuk. Zijn partijgenoot en uittredend minister van Begroting Olivier Chastel stelde dat de onderhandelaars voor een belangrijke week staan. Zodra er een begrotingsevenwicht is, bestaat er voldoende vertrouwen tussen de onderhandelaars om een regeerprogramma op te stellen. (Belga/AVE)