Het gaat om een algemene staking, dus zowel federaal als op het niveau van de gemeenschappen, openbaar en privaat, en in vakbondsfront. De staking geldt daarnaast voor alle sectoren van de non-profit. Mensen kunnen dus hinder verwachten in onder meer ziekenhuizen, woonzorgcentra, zorginstellingen, kinderopvang en cultuurcentra.

Volgens Jan Piet Bauwens, nationaal secretaris van de socialistische bediendebond BBTK, is de stakingsbereidheid 'redelijk groot', maar hoeven patiënten zich geen zorgen te maken over de dienstverlening. 'De minimumdienstverlening is gegarandeerd', klinkt het. 'Als er meer personeel wil staken dan werken, kunnen altijd mensen worden opgevorderd', verduidelijkt de BBTK-secretaris nog.

De staking gaat gepaard met een grote betoging in Brussel. Volgens Bauwens worden daarop zowat 10.000 manifestanten verwacht. De acties in de non-profit komen er uit onvrede met het beleid van de bevoegde ministers over een nieuw sociaal akkoord voor de sector. De vakbonden hekelen vooral het "gebrek aan overleg" met Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) en zijn federale collega van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). (BELGA/JVL)

Parcours en hinder

De betogers verzamelen om 9.30 uur aan het Brusselse Noordstation. Van daaruit gaat het om 10.30 uur via de kleine ring tussen Rogier en Madou en dan via de Congresstraat en de Koninginnelaan richting Albertinaplein, vlakbij het Centraal station, waar de demonstratie omstreeks 15 uur wordt ontbonden. Het Brusselse verkeerscentrum Mobiris waarschuwt voor verkeershinder op de kleine ring, 'zeker op het moment dat de betoging daar langsgaat'.

Het gaat om een algemene staking, dus zowel federaal als op het niveau van de gemeenschappen, openbaar en privaat, en in vakbondsfront. De staking geldt daarnaast voor alle sectoren van de non-profit. Mensen kunnen dus hinder verwachten in onder meer ziekenhuizen, woonzorgcentra, zorginstellingen, kinderopvang en cultuurcentra. Volgens Jan Piet Bauwens, nationaal secretaris van de socialistische bediendebond BBTK, is de stakingsbereidheid 'redelijk groot', maar hoeven patiënten zich geen zorgen te maken over de dienstverlening. 'De minimumdienstverlening is gegarandeerd', klinkt het. 'Als er meer personeel wil staken dan werken, kunnen altijd mensen worden opgevorderd', verduidelijkt de BBTK-secretaris nog. De staking gaat gepaard met een grote betoging in Brussel. Volgens Bauwens worden daarop zowat 10.000 manifestanten verwacht. De acties in de non-profit komen er uit onvrede met het beleid van de bevoegde ministers over een nieuw sociaal akkoord voor de sector. De vakbonden hekelen vooral het "gebrek aan overleg" met Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) en zijn federale collega van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). (BELGA/JVL)