Doel I en II 10 jaar langer open? ‘Knieval voor Electrabel’

Het kernpark in Doel © Belga

De federale regeringsonderhandelaars willen, onder bepaalde voorwaarden, Doel I en II 10 jaar langer openhouden. Volgens Kristof Calvo van Groen is dat behalve onaanvaardbaar ook een geschenk aan Frankrijk en Electrabel. En een “kaakslag aan wie in windmolens wil investeren”.

Het energieluik van de federale regeringsonderhandelingen is afgerond.

De plannen zijn nog niet bekendgemaakt, maar volgens eensluidende bronnen wordt er ernstig mee gerekend dat Doel I en Doel II, die in principe volgend jaar moeten sluiten, langer zullen opengehouden worden. Enkele van die bronnen stellen dat Doel I en II 10 jaar langer kunnen openblijven.

Door scheurtjes zijn momenteel Doel III en Tihange II buiten werking. Als die centrales niet snel heropend kunnen worden, en als het buitenland niet meteen veel meer kan leveren, dan moeten “om de bevoorrading te verzekeren” de oudere centrales maar langer blijven functioneren.

Men zou dan wel “een deel van de extra opbrengst aan nucleaire rente” in onderzoek en ontwikkeling van alternatieve energie pompen.

De einddatum van de nucleaire uitstap in 2025 wordt in het akkoord wel bevestigd.

‘Objectivering’

Elders luidt het dat een “geobjectiveerde totaalfoto” van de bevoorradingszekerheid, op basis van een reeks parameters, de beslissing over een verlenging van de levensduur van Doel I en II moet helpen nemen. “Al is de kans wel reëel dat de objectivering tot een verlenging kan leiden”, luidt het.

De onderhandelaars willen ook een bijkomend systeem uitdokteren om de bevoorrading van dichtbij in de gaten te houden. Een soort rapportering, die bijvoorbeeld aangeeft welke centrales in onderhoud moeten, om kort op de bal te spelen, legt een bron uit. Dat moet er mee voor zorgen dat de uitstap tegen 2025 op een realistische manier kan worden verzekerd.

‘Centrales uit 1975’

Kristof Calvo, fractieleider voor Ecolo-Groen in de Kamer, wees de verlenging meteen van de hand. Ze is “een knieval voor Electrabel“, zo liet hij weten. “Hier is maar één winnaar en dat zijn niet de burgers of de KMO’s. De N-VA-regering organiseert miljoenentransfers richting Parijs” adus Calvo.

Voor Calvo is het “onaanvaardbaar” dat België beslist om twee eenheden uit 1975 tien jaar langer te laten werken, “op een moment dat nooit zo duidelijk is geweest dat er problemen zijn met de kerncentrales”. Hij vreest ook dat de beslissing een funeste impact zal hebben op de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. “Dit is een slag in het gezicht van iedereen die in windmolens wil investeren.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content