De kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 liggen zeker nog stil tot in de herfst van dit jaar. Dat zegt uitbater Electrabel. Er worden nog bijkomende testen uitgevoerd op beide reactorvaten.

Electrabel legde Doel 3 en Tihange 2 eind maart onverwacht weer stil, omdat testen op de reactoren niet de verwachte resultaten opleverden. Beide reactoren lagen eerder bijna een jaar stil, nadat in de zomer van 2012 scheurtjes waren ontdekt in de reactorvaten. Onderzoek wees toen uit dat het ging om waterstofvlokken. Electrabel zei bij het opnieuw stilleggen van de centrales in maart dat ze niet zouden worden heropgestart voor 15 juni. Nu wordt die datum verschoven tot zeker de herfst van 2014.

Er worden nog bijkomende tests uitgevoerd. "Het gaat om omvangrijk en heel complex onderzoek, dat voor het eerst gebeurt in de nucleaire sector", aldus een Electrabel-woordvoerster. Uit de eerste resultaten van het onderzoek kunnen nog geen conclusies worden getrokken over het al dan niet heropstarten van beide reactoren.

Veiligheid heeft prioriteit boven timing. Dat zegt het FANC, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, in een reactie.

De onderzoeken op de reactorvaten zullen verder lopen tot in de herfst van 2014. Dan moet uitbater Electrabel nog een dossier indienen bij het FANC, moet het agentschap de resultaten analyseren en een oordeel vellen. Een precieze timing over het al dan niet heropstarten kan het FANC niet geven, zegt een woordvoerster. "Het FANC zal de tijd nemen die nodig is. Absolute prioriteit is de veiligheid", aldus een woordvoerster.

(Belga/SD)

Electrabel legde Doel 3 en Tihange 2 eind maart onverwacht weer stil, omdat testen op de reactoren niet de verwachte resultaten opleverden. Beide reactoren lagen eerder bijna een jaar stil, nadat in de zomer van 2012 scheurtjes waren ontdekt in de reactorvaten. Onderzoek wees toen uit dat het ging om waterstofvlokken. Electrabel zei bij het opnieuw stilleggen van de centrales in maart dat ze niet zouden worden heropgestart voor 15 juni. Nu wordt die datum verschoven tot zeker de herfst van 2014. Er worden nog bijkomende tests uitgevoerd. "Het gaat om omvangrijk en heel complex onderzoek, dat voor het eerst gebeurt in de nucleaire sector", aldus een Electrabel-woordvoerster. Uit de eerste resultaten van het onderzoek kunnen nog geen conclusies worden getrokken over het al dan niet heropstarten van beide reactoren. Veiligheid heeft prioriteit boven timing. Dat zegt het FANC, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, in een reactie. De onderzoeken op de reactorvaten zullen verder lopen tot in de herfst van 2014. Dan moet uitbater Electrabel nog een dossier indienen bij het FANC, moet het agentschap de resultaten analyseren en een oordeel vellen. Een precieze timing over het al dan niet heropstarten kan het FANC niet geven, zegt een woordvoerster. "Het FANC zal de tijd nemen die nodig is. Absolute prioriteit is de veiligheid", aldus een woordvoerster.(Belga/SD)