Eerder vandaag liet GDF Suez bij de presentatie van de kwartaalresultaten weten te hopen op een heropstart van Doel 3 en Tihange 2 aan het einde van de winter. Het bedrijf hoopt nog voor het begin van de winter de onderzoeksrapporten te kunnen overhandigen aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), aldus een Electrabel-woordvoerster. Vervolgens zal het FANC zich moeten uitspreken over een heropstart.

In de nieuwe verklaringen wordt nu dus 1 april genoemd. Het is voor het eerst dat GDF Suez met een concrete datum komt.

Beide reactoren liggen stil sinds maart 2014, nadat onderzoek naar de aangetroffen waterstofvlokken of scheurtjes niet de gewenste resultaten had opgeleverd.

Heropstart Doel 4

In een telefonische toelichting zegt topman Gerard Mestrallet nog dat het rapport over de twee centrales naar verwachting in december zal worden overhandigd aan het FANC, en dat het tot twee maanden nodig zou hebben om de rapporten te onderzoeken.

Ook zegt de topman er vertrouwen in te hebben dat reactor Doel 4 - die door een technisch defect aan turbines, vermoedelijk na sabotage, sinds augustus 2014 stilligt - eind dit jaar heropgestart kan worden.

De Franse energiereus zegt ook gesprekken te starten met de nieuwe federale regering over de eventuele verlenging van Doel 1 en 2, en over het huidige mechanisme van de nucleaire bijdrage.

'We laten ons niet onder druk zetten'

Toch noemt het FANC een mogelijke heropstart van Doel 3 en Tihange 2 aan het einde van de winter 'voorbarig'. 'Wij wachten nog op het dossier en kunnen dus absoluut nog geen uitspraak doen', waarschuwde woordvoerster Nele Scheerlinck in De Ochtend op Radio 1.

Volgens haar zijn er "nog heel wat stappen die doorlopen moeten worden voor er sprake kan zijn van een eventuele heropstart". Het agentschap voor nucleaire controle plant alvast geen haastwerk. "In het belang van de veiligheid gaan we echt de tijd nemen om alles te analyseren", aldus de woordvoerster. "Het FANC zal zich niet onder druk laten zetten, het enige dat voor ons telt is de nucleaire veiligheid." En voor wie er nog aan mocht twijfelen: "de reactoren zullen niet heropstarten zonder groen licht van het FANC". (Belga/WB/KVDA)

Eerder vandaag liet GDF Suez bij de presentatie van de kwartaalresultaten weten te hopen op een heropstart van Doel 3 en Tihange 2 aan het einde van de winter. Het bedrijf hoopt nog voor het begin van de winter de onderzoeksrapporten te kunnen overhandigen aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), aldus een Electrabel-woordvoerster. Vervolgens zal het FANC zich moeten uitspreken over een heropstart. In de nieuwe verklaringen wordt nu dus 1 april genoemd. Het is voor het eerst dat GDF Suez met een concrete datum komt.Beide reactoren liggen stil sinds maart 2014, nadat onderzoek naar de aangetroffen waterstofvlokken of scheurtjes niet de gewenste resultaten had opgeleverd. In een telefonische toelichting zegt topman Gerard Mestrallet nog dat het rapport over de twee centrales naar verwachting in december zal worden overhandigd aan het FANC, en dat het tot twee maanden nodig zou hebben om de rapporten te onderzoeken. Ook zegt de topman er vertrouwen in te hebben dat reactor Doel 4 - die door een technisch defect aan turbines, vermoedelijk na sabotage, sinds augustus 2014 stilligt - eind dit jaar heropgestart kan worden.De Franse energiereus zegt ook gesprekken te starten met de nieuwe federale regering over de eventuele verlenging van Doel 1 en 2, en over het huidige mechanisme van de nucleaire bijdrage.Toch noemt het FANC een mogelijke heropstart van Doel 3 en Tihange 2 aan het einde van de winter 'voorbarig'. 'Wij wachten nog op het dossier en kunnen dus absoluut nog geen uitspraak doen', waarschuwde woordvoerster Nele Scheerlinck in De Ochtend op Radio 1.Volgens haar zijn er "nog heel wat stappen die doorlopen moeten worden voor er sprake kan zijn van een eventuele heropstart". Het agentschap voor nucleaire controle plant alvast geen haastwerk. "In het belang van de veiligheid gaan we echt de tijd nemen om alles te analyseren", aldus de woordvoerster. "Het FANC zal zich niet onder druk laten zetten, het enige dat voor ons telt is de nucleaire veiligheid." En voor wie er nog aan mocht twijfelen: "de reactoren zullen niet heropstarten zonder groen licht van het FANC". (Belga/WB/KVDA)