De reactorwanden van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 zijn ten gevolge van de duizenden scheurtjes erg verzwakt. Dat blijkt uit tussentijdse testresultaten, zo meldt de VRT-nieuwsredactie op basis van 'meerdere betrouwbare bronnen'.

De tests werden uitgevoerd in het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. 'Uit de tussentijdse resultaten blijkt dat de reactorwanden zo verzwakt zijn dat ze de straling niet voldoende aankunnen', stelt de VRT. Als die resultaten bevestigd worden, 'dan zouden Doel 3 en Tihange ten vroegste in het voorjaar van 2015 kunnen openen. Bovendien is er een verhoogde kans dat de reactoren nooit meer zullen werken', luidt het nog.

De twee kernreactoren werden eind maart onverwacht opnieuw stilgelegd voor bijkomende tests op de reactorvaten, nadat er in de zomer van 2012 scheurtjes in waren ontdekt. Toen werden ze al eens bijna een jaar stilgelegd.

Electrabel zei in juni dat de reactoren zeker tot de herfst zouden stilliggen voor de bijkomende tests. Aan die timing wordt momenteel niet geraakt. 'Het testprogramma loopt door', reageert Electrabel-woordvoerster Anne-Sophie Hugé. 'Tot nu toe laten de tests niet toe om conclusies te trekken.' Electrabel zal de testresultaten voorleggen aan het FANC, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. Dat zal dan een beslissing nemen over een eventuele heropstart. (Belga/WB)

De reactorwanden van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 zijn ten gevolge van de duizenden scheurtjes erg verzwakt. Dat blijkt uit tussentijdse testresultaten, zo meldt de VRT-nieuwsredactie op basis van 'meerdere betrouwbare bronnen'.De tests werden uitgevoerd in het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. 'Uit de tussentijdse resultaten blijkt dat de reactorwanden zo verzwakt zijn dat ze de straling niet voldoende aankunnen', stelt de VRT. Als die resultaten bevestigd worden, 'dan zouden Doel 3 en Tihange ten vroegste in het voorjaar van 2015 kunnen openen. Bovendien is er een verhoogde kans dat de reactoren nooit meer zullen werken', luidt het nog. De twee kernreactoren werden eind maart onverwacht opnieuw stilgelegd voor bijkomende tests op de reactorvaten, nadat er in de zomer van 2012 scheurtjes in waren ontdekt. Toen werden ze al eens bijna een jaar stilgelegd. Electrabel zei in juni dat de reactoren zeker tot de herfst zouden stilliggen voor de bijkomende tests. Aan die timing wordt momenteel niet geraakt. 'Het testprogramma loopt door', reageert Electrabel-woordvoerster Anne-Sophie Hugé. 'Tot nu toe laten de tests niet toe om conclusies te trekken.' Electrabel zal de testresultaten voorleggen aan het FANC, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. Dat zal dan een beslissing nemen over een eventuele heropstart. (Belga/WB)