Doel 1 is vanochtend om 11.00 uur weer aan het stroomnet gekoppeld, bevestigt een woordvoerster van de centrale. De kernreactor, die pas op 30 december weer was opgestart, werd zaterdag kort na 18 uur automatisch uitgeschakeld na een probleem met de alternator, een grote dynamo waarin de elektriciteit gemaakt wordt. De alternator maakt geen deel uit van het nucleaire gedeelte van de centrale.

Van de zeven Belgische reactoren werkt enkel Doel 3 momenteel niet. Normaal wordt die op 6 januari weer opgestart. Doel 3 werd bij kerst stilgelegd wegens een lek aan een lasnaad, eveneens in het niet-nucleaire gedeelte van de reactor.

'Geen reden tot ongerustheid'

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) begrijpt dat de opeenvolgende incidenten bij de kerncentrales van Doel en Tihange verontrustend kunnen zijn voor de buitenwereld, maar dat er geen enkele reden tot ongerustheid is. 'Anders hadden we wel ingegrepen', aldus woordvoerster Nele Scheerlinck.

Ze benadrukt dat de verschillende incidenten plaatsvonden in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale. In principe vallen dergelijke incidenten buiten de bevoegdheid van het FANC. 'Dat zijn kleine gebreken die overal kunnen voorkomen'.

De nucleaire regulator is ook altijd bereid om te antwoorden op vragen. 'Iedereen mag ons contacteren.' Overigens heeft het FANC nog geen officiële vragen gekregen vanuit het buitenland over de incidenten. Onder meer uit Nederland en Duitsland komen bezorgde reacties op de incidenten in Belgische centrales.

Voldoende veiligheidsmarge

Verder blijkt uit cijfers van het FANC dat in 2015 acht incidenten plaatsvonden in Belgische kerncentrales. Het gaat om incidenten op schaal 1 van de internationale INES-schaal (International Nuclear Event Scale). Daarmee worden problemen met de veiligheidsvoorzieningen bedoeld, waarbij er voldoende veiligheidsmarge is. Het gebeurt zelden dat er iets voorvalt in ons land op schaal 2.

Een tendens in het aantal nucleaire incidenten de voorbije jaren is volgens het FANC niet meteen waar te nemen. Het aantal incidenten dat wordt gemeld is erg afhankelijk van onder meer onderhoudswerken, of het aantal centrales dat al dan niet draait. (Belga/KVDA)

Doel 1 is vanochtend om 11.00 uur weer aan het stroomnet gekoppeld, bevestigt een woordvoerster van de centrale. De kernreactor, die pas op 30 december weer was opgestart, werd zaterdag kort na 18 uur automatisch uitgeschakeld na een probleem met de alternator, een grote dynamo waarin de elektriciteit gemaakt wordt. De alternator maakt geen deel uit van het nucleaire gedeelte van de centrale. Van de zeven Belgische reactoren werkt enkel Doel 3 momenteel niet. Normaal wordt die op 6 januari weer opgestart. Doel 3 werd bij kerst stilgelegd wegens een lek aan een lasnaad, eveneens in het niet-nucleaire gedeelte van de reactor.Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) begrijpt dat de opeenvolgende incidenten bij de kerncentrales van Doel en Tihange verontrustend kunnen zijn voor de buitenwereld, maar dat er geen enkele reden tot ongerustheid is. 'Anders hadden we wel ingegrepen', aldus woordvoerster Nele Scheerlinck. Ze benadrukt dat de verschillende incidenten plaatsvonden in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale. In principe vallen dergelijke incidenten buiten de bevoegdheid van het FANC. 'Dat zijn kleine gebreken die overal kunnen voorkomen'. De nucleaire regulator is ook altijd bereid om te antwoorden op vragen. 'Iedereen mag ons contacteren.' Overigens heeft het FANC nog geen officiële vragen gekregen vanuit het buitenland over de incidenten. Onder meer uit Nederland en Duitsland komen bezorgde reacties op de incidenten in Belgische centrales. Verder blijkt uit cijfers van het FANC dat in 2015 acht incidenten plaatsvonden in Belgische kerncentrales. Het gaat om incidenten op schaal 1 van de internationale INES-schaal (International Nuclear Event Scale). Daarmee worden problemen met de veiligheidsvoorzieningen bedoeld, waarbij er voldoende veiligheidsmarge is. Het gebeurt zelden dat er iets voorvalt in ons land op schaal 2. Een tendens in het aantal nucleaire incidenten de voorbije jaren is volgens het FANC niet meteen waar te nemen. Het aantal incidenten dat wordt gemeld is erg afhankelijk van onder meer onderhoudswerken, of het aantal centrales dat al dan niet draait. (Belga/KVDA)