Eerder was nog sprake van een heropstart van Doel 2 in december en Doel 1 eind januari.

Doel 1 en Doel 2 liggen voor langere tijd stil voor complexe werkzaamheden. Uitbater Electrabel meldde in november dat het voor Doel 1 noodzakelijk is om een groter gedeelte van de leidingen te herstellen dan gedacht.

'In Doel 1 lopen de werkzaamheden en de analyses na het eerder gedetecteerde waterlek verder', klonk het dinsdagavond bij Electrabel. 'De fasering van de lopende werkzaamheden met het herladen van de splijtstof in de reactor en de ingebruikname van de eenheden, is een complex proces. Om die reden dient de heropstartplanning dan ook aangepast te worden.'

In Doel 2 controleren de technische teams momenteel de werking 'van honderden vernieuwde systemen, uitrustingen en kringen die de centrale besturen'. 'Het gaat hier om belangrijke en grondige inspecties die ervoor moeten zorgen dat de centrale in alle veiligheid weer kan worden opgestart', luidt het.

'Tihange 3 wordt cruciaal'

De terugkeer van centrale Tihange 3 wordt 'cruciaal' voor de bevoorradingszekerheid van ons land. Dat zegt hoogspanningsbeheerder Elia die de langere onbeschikbaarheid van Doel 1 en 2 geen goed nieuws vindt.

Alle ogen zijn nu gericht op Tihange 3. Als die centrale terug aan het net gekoppeld kan worden, zal de situatie op de stroommarkt in januari en februari 'vrij beheersbaar' zijn, aldus een Elia-woordvoerder. Januari en februari worden de meest kritieke maanden voor onze stroombevoorrading. Intussen volgt Elia de situatie op de stroommarkt week per week op, aldus nog de hoogspanningsbeheerder.

Voor de reactor Tihange 3 is de eerste fase van de betonherstellingswerken bijna afgerond. Controles door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zouden in de komende dagen plaatsvinden. Mits groen licht van het FANC zou Tihange 3 ten vroegste op 7 januari weer aan het net gekoppeld kunnen worden, in plaats van 2 maart zoals oorspronkelijk gepland.

'De teams van Electrabel zijn volledig gemobiliseerd om de inspanningen van de overheden te ondersteunen om de bevoorradingszekerheid deze winter te garanderen', aldus het bedrijf. 'Electrabel werd aanvankelijk gevraagd om 750 megawatt bijkomende lokale capaciteit te voorzien, maar heeft inmiddels al 1.273 megawatt extra of moduleerbare productiecapaciteit kunnen vrijmaken.'

Eerder was nog sprake van een heropstart van Doel 2 in december en Doel 1 eind januari.Doel 1 en Doel 2 liggen voor langere tijd stil voor complexe werkzaamheden. Uitbater Electrabel meldde in november dat het voor Doel 1 noodzakelijk is om een groter gedeelte van de leidingen te herstellen dan gedacht. 'In Doel 1 lopen de werkzaamheden en de analyses na het eerder gedetecteerde waterlek verder', klonk het dinsdagavond bij Electrabel. 'De fasering van de lopende werkzaamheden met het herladen van de splijtstof in de reactor en de ingebruikname van de eenheden, is een complex proces. Om die reden dient de heropstartplanning dan ook aangepast te worden.' In Doel 2 controleren de technische teams momenteel de werking 'van honderden vernieuwde systemen, uitrustingen en kringen die de centrale besturen'. 'Het gaat hier om belangrijke en grondige inspecties die ervoor moeten zorgen dat de centrale in alle veiligheid weer kan worden opgestart', luidt het. De terugkeer van centrale Tihange 3 wordt 'cruciaal' voor de bevoorradingszekerheid van ons land. Dat zegt hoogspanningsbeheerder Elia die de langere onbeschikbaarheid van Doel 1 en 2 geen goed nieuws vindt. Alle ogen zijn nu gericht op Tihange 3. Als die centrale terug aan het net gekoppeld kan worden, zal de situatie op de stroommarkt in januari en februari 'vrij beheersbaar' zijn, aldus een Elia-woordvoerder. Januari en februari worden de meest kritieke maanden voor onze stroombevoorrading. Intussen volgt Elia de situatie op de stroommarkt week per week op, aldus nog de hoogspanningsbeheerder.Voor de reactor Tihange 3 is de eerste fase van de betonherstellingswerken bijna afgerond. Controles door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zouden in de komende dagen plaatsvinden. Mits groen licht van het FANC zou Tihange 3 ten vroegste op 7 januari weer aan het net gekoppeld kunnen worden, in plaats van 2 maart zoals oorspronkelijk gepland. 'De teams van Electrabel zijn volledig gemobiliseerd om de inspanningen van de overheden te ondersteunen om de bevoorradingszekerheid deze winter te garanderen', aldus het bedrijf. 'Electrabel werd aanvankelijk gevraagd om 750 megawatt bijkomende lokale capaciteit te voorzien, maar heeft inmiddels al 1.273 megawatt extra of moduleerbare productiecapaciteit kunnen vrijmaken.'