Dode bij ontploffing in ArcelorMittal Gent

20/11/17 om 16:19 - Bijgewerkt op 21/11/17 om 22:17

Bron: Vtm Nieuws

Bij een ontploffing in de staalfabriek ArcelorMittal Gent is maandagnamiddag één dode gevallen en zijn twee andere personen zwaargewond geraakt.

Dat bevestigen de hulpdiensten. Het incident is onder controle en er zijn geen concentraties van giftige stoffen gemeten in de omgeving.

De explosie gebeurde rond 15 uur in een silo van de cokesfabriek. Daarbij viel er één dode en raakten twee andere personen zwaargewond. De brandweer heeft de andere aanwezigen geëvacueerd. De families van de slachtoffers worden opgevangen door slachtofferhulp. Het incident is onder controle en het medisch interventieplan is opgeheven, melden de Gentse lokale politie en het stadsbestuur.

Door de explosies kwamen er cokesgassen vrij maar er werden geen concentraties van giftige stoffen gemeten in de omgeving. De schade is groot, maar de gevolgen voor het bedrijf zijn nog niet duidelijk. 'Het ongeval gebeurde in de zone nevenproducten van de cokesfabriek', zegt woordvoerder Jan Cornelis van het staalbedrijf. 'Van het cokesgas dat ontstaat bij de omvorming van kolen tot cokes, wordt normaal bijproducten gemaakt. Het cokesgas wordt nu afgefakkeld volgens de geldende procedure, maar het is niet duidelijk hoe lang dat nodig zal zijn. De cokesfabriek blijft wel produceren.'

De brandweer onderzoekt momenteel ook de stabiliteit van het gebouw waar de ontploffing plaatsvond. De drie slachtoffers zijn arbeiders van ArcelorMittal, zegt Cornelis. 'Het gaat inderdaad om eigen werknemers. Er zijn geen andere gewonden gevallen. We onderzoeken momenteel de omstandigheden van het ongeval. Bij het onderzoek zullen ook externen betrokken zijn, zoals de (arbeids)inspectie, omdat het om een dodelijk ongeval gaat.'

Het Oost-Vlaamse parket en het Gentse arbeidsauditoraat zijn op de hoogte gebracht van het incident.

Er is een deskundige aangesteld om de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Er zijn geen aanwijzingen van kwaad opzet. Vermoedelijk ligt een kortsluiting aan de basis van de ontploffing.

Onze partners