DNA-analyse voor 20.000 kankerpatiënten per jaar

© iStock

Uitpluizen hoe de tumor van één bepaalde patiënt precies in elkaar zit: voor de nieuwe techniek die dat mogelijk maakt, trekt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) de komende 3 jaar jaarlijks 4 miljoen euro uit. Dat schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg maandag.

Met het ­bedrag worden vanaf dit najaar telkens 20.000 tests terug­betaald. De patiënt zelf betaalt nog maximaal 8 euro.

‘Next Generation Sequencing’ heet de techniek om afwijkingen op te sporen in het DNA. In één keer worden miljoenen genetische codes gelezen, waardoor dokters te weten ­komen hoe een tumor in ­elkaar zit. Niet elke darm-, long- of borstkanker is immers dezelfde. Kanker ontstaat door fouten in het DNA van cellen, die daardoor woekeren.

Maar welke fouten, dat ­verschilt van ­patiënt tot ­patiënt. ‘Pas als we die ­informatie hebben, kunnen we de beste behandeling ­kiezen’, zeggen oncologen. Chemo kan ­bijvoorbeeld nutteloos zijn, of net heel zinvol. ‘Dit ­bespaart patiënten onnodige behandelingen en vergroot hun overlevingskans.’

Partner Content