Premier Charles Michel houdt om 9 uur naar aanleiding van de aanslagen in Parijs een toespraak in de Kamer waarin hij bijkomende maatregelen zal aankondigen in de strijd tegen het terrorisme naast de 12 antiterreurmaatregelen die in januari reeds werden uitgevaardigd.

Sommige maatregelen raakten de voorbije dagen al bekend:

- Syriëstrijders die terugkeren naar ons land worden harder aangepakt. Ze zullen worden opgesloten in de gevangenis met als eerste alternatieve straf het elektronisch toezicht.

- De wetten op de bijzondere opsporingsmethoden en de bijzondere inlichtingenmethoden worden uitgebreid. Dat betekent dat men sneller zal kunnen overgaan tot huiszoekingen, sneller hoogdringendheid kunnen inroepen om een telefoontap te plaatsen en het internetverkeer van terreurverdachten te kunnen volgen.

- Er komt een databank waarin de stemmen van verdachten worden opgeslagen.

- Er komt een wet om de verspreiding van prepaid-simkaarten strikter te controleren en zo het anoniem bellen tegen te gaan

- Het PNR-dossier (passenger name record) komt in een stroomversnelling terecht.

- De politiediensten worden verscherpt door een verschuiving in budgetten.

(TE)

Premier Charles Michel houdt om 9 uur naar aanleiding van de aanslagen in Parijs een toespraak in de Kamer waarin hij bijkomende maatregelen zal aankondigen in de strijd tegen het terrorisme naast de 12 antiterreurmaatregelen die in januari reeds werden uitgevaardigd. Sommige maatregelen raakten de voorbije dagen al bekend:- Syriëstrijders die terugkeren naar ons land worden harder aangepakt. Ze zullen worden opgesloten in de gevangenis met als eerste alternatieve straf het elektronisch toezicht. - De wetten op de bijzondere opsporingsmethoden en de bijzondere inlichtingenmethoden worden uitgebreid. Dat betekent dat men sneller zal kunnen overgaan tot huiszoekingen, sneller hoogdringendheid kunnen inroepen om een telefoontap te plaatsen en het internetverkeer van terreurverdachten te kunnen volgen. - Er komt een databank waarin de stemmen van verdachten worden opgeslagen.- Er komt een wet om de verspreiding van prepaid-simkaarten strikter te controleren en zo het anoniem bellen tegen te gaan- Het PNR-dossier (passenger name record) komt in een stroomversnelling terecht.- De politiediensten worden verscherpt door een verschuiving in budgetten.(TE)