Dit zijn de nieuwe maatregelen van de Vlaamse regering

De Vlaamse regering op 18 maart 2020. © Isopix

De Vlaamse regering neemt een pakket bijkomende steun- en andere maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Dat heeft de regering-Jambon woensdag bekendgemaakt op een persconferentie.

In een bijzondere setting in het Errerahuis kondigde de Vlaamse regering een reeks bijkomende maatregelen aan die Vlaanderen zal nemen in navolging van de Nationale Veiligheidsraad van gisteren/dinsdag. Twee ministers, Bart Somers en Hilde Crevits, moesten omwille van het virus de ministerraad en aansluitende persconferentie bijwonen via teleconferentie en videoverbinding. De regering schakelde ook een gebarentaaltolk in.

Welke maatregelen neemt de regering? Voor de bedrijven die getroffen worden door het coronavirus wordt de coronahinderpremie uitgebreid naar alle ondernemingen en winkels die moeten sluiten. Alle getroffen ondernemingen die getroffen zijn door een volledige sluiting kunnen een eenmalige premie krijgen van 4.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten gesloten houden een vergoeding van 160 euro per dag. Ook mensen met minstens 1 voltijdse werknemer en marktkramers komen in aanmerking voor de premie. Ook zelfstandigen in bijberoep hebben onder bepaalde voorwaarden recht op de premie.

Op het vlak van Welzijn kondigde minister Wouter Beke aan dat de bestelling van 7 miljoen euro aan mondmaskers die de Vlaamse regering heeft gedaan ‘binnenkort’ kan geleverd worden. De CD&V-minister roept bedrijven en organisaties die zelf mondmaskers hebben op om die naar de ziekenhuizen te brengen. En wie zelf mondmaskers kan maken, wordt gevraagd die naar de woonzorgcentra te brengen.

De crèches blijven intussen open om de mensen uit de essentiële sectoren (bv. politie-agenten, kassiersters,….) de nodige kinderopvang te garanderen. De kinderopvanginitiatieven zelf zullen financieel gecompenseerd worden. Daarbij zal de regeling voor het aantal respijtdagen versoepeld worden. Aan Kind & Gezin is dan weer gevraagd de vaccinaties op te schorten tot 5 april.

Intussen hebben zich volgens Beke ook 694 mensen aangemeld voor de medische reserve.

Mensen die door het coronavirus in technische werkloosheid belanden, zullen volgens minister Zuhal Demir een maand lang geen facturen voor water, gas en elektricitiet moeten betalen. De Vlaamse overheid zal die kost op zich nemen. Per 100.000 technisch werklozen gaat het om een bedrag van 20 miljoen euro.

Ook op fiscaal vlak neemt de regering bijkomende maatregelen bovenop de eerder besliste ingrepen. Zo krijgen bedrijven volgens minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) ook problemen met het betalen van hun verkeersbelastingen. Daarom is beslist om de betaling van de autofiscaliteit met vier maanden uit te stellen, een ingreep die volgens minister Diependaele voor 200 miljoen euro aan zuurstof moet zorgen.

Wat de lokale besturen betreft, was eerder al gevraagd om bepaalde taksen uit te stellen of op te schorten. De Vlaamse regering zal in ruil ook wat soepelheid aan de dag leggen bij het bekijken van de begrotingen van de steden en gemeenten, zeker als die lokale besturen minder ontvangsten hebben als gevolg van de coronacrisis, zegt minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. De Open Vld-minister gaf ook mee dat er zich intussen al 4.000 mensen hebben aangemeld voor vrijwilligerswerk (en de bijhorende gratis vrijwilligersverzekering).

Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) kondigde dan weer aan dat alle jeugd- en sportkampen ook tijdens de paasvakantie zullen opgeschort worden. Aan de ouders wordt daarbij gevraagd om solidair te zijn en het inschrijvingsgeld niet terug te vragen.

En wat het onderwijs betreft, blijft de eerdere afspraak onveranderd. De lessen blijven opgeschort, maar scholen bieden opvang aan voor wie die opvang echt nodig heeft. Minister van Onderwijs Ben Weyts dringt er bij de ouders op aan om die opvang enkel te gebruiken ‘wanneer er geen alternatief mogelijk is’. Volgens Weyts blijkt uit opgefriste cijfers dat er maandag maar 0,5 procent van de leerlingen in het secundair onderwijs naar school is gegaan. Voor het basisonderwijs was dat 7 procent.

Minister-president Jan Jambon sloot af met de boodschap dat hij ervan overtuigd is dat de strijd tegen het coronavirus kan gewonnen worden. ‘We moeten samen de handen in elkaar slaan, figuurlijk dan, om de strijd tegen dit virus te winnen. Ik denk dat we er als gemeenschap versterkt kunnen uitkomen’.

Partner Content