Vansteenkiste is sinds 5 jaar voorzitter van de Marshall Plan-jury die subsidieaanvragen moet beoordelen binnen het project van de competitiviteitpolen. Zo werden er zes sectoren bepaald waarin Wallonië in de toekomst wil uitblinken, waaronder milieu, life-sciences en logistiek. De projecten moeten zeer innovatief zijn, wat betekent dat ze nog allemaal in een pril stadium zitten.

De voormalige VBO-voorzitter en topman van Recticel is optimistisch over de nieuwe zakelijkheid die heerst in Wallonië. Hij kan naar eigen zeggen in onafhankelijkheid werken om de projecten te beoordelen. Tot nu werden er 176 goedgekeurd.

Als die allemaal slagen zullen daar volgens Vansteenkiste 30 tot 40.000 jobs uit voorkomen. Al geeft hij toe dat mogelijk de helft van die projecten nooit iets zal opleveren. Innovatie is immers een onzeker proces.

Hoe dan ook zullen die jobs er pas komen over minstens 10 jaar. "Maar met die tienduizenden jobs zitten we nog mijlenver van de oplossing van de structurele werkloosheid in Wallonië. Er zijn in die regio op dit ogenblik nog 200.000 werklozen. "

Er is dus nog heel wat werk aan de winkel volgens Vansteenkiste. Een van de aandachtspunten blijft het veranderen van de mentaliteit bij vele werklozen, bij wie het genieten van een uitkering er met de paplepel is ingegoten.

Luc Vansteenkiste praat ook over zijn ervaring in de gevangenis van Vorst, nu bijna twee jaar geleden. Hij zat in voorhechtenis op beschuldiging van handel met voorkennis van Fortis-aandelen in de zaak Bois Sauvage. Vansteenkiste heeft zijn onschuld altijd staande gehouden. Hij vind het totaal onaanvaardbaar hoe gevangenen in onze samenleving gehuisvest worden. "Het zijn daar Middeleeuwse omstandigheden." Het inspireerde de ondernemer in hem meteen om aan het rekenen te slaan om te zien hoeveel de bouw van een nieuwe gevangenis kost.

Bekijk hier fragmenten van Z-Talk Goossens:

Bekijk

Bekijk hier de volledige uitzending

Vansteenkiste is sinds 5 jaar voorzitter van de Marshall Plan-jury die subsidieaanvragen moet beoordelen binnen het project van de competitiviteitpolen. Zo werden er zes sectoren bepaald waarin Wallonië in de toekomst wil uitblinken, waaronder milieu, life-sciences en logistiek. De projecten moeten zeer innovatief zijn, wat betekent dat ze nog allemaal in een pril stadium zitten. De voormalige VBO-voorzitter en topman van Recticel is optimistisch over de nieuwe zakelijkheid die heerst in Wallonië. Hij kan naar eigen zeggen in onafhankelijkheid werken om de projecten te beoordelen. Tot nu werden er 176 goedgekeurd. Als die allemaal slagen zullen daar volgens Vansteenkiste 30 tot 40.000 jobs uit voorkomen. Al geeft hij toe dat mogelijk de helft van die projecten nooit iets zal opleveren. Innovatie is immers een onzeker proces. Hoe dan ook zullen die jobs er pas komen over minstens 10 jaar. "Maar met die tienduizenden jobs zitten we nog mijlenver van de oplossing van de structurele werkloosheid in Wallonië. Er zijn in die regio op dit ogenblik nog 200.000 werklozen. " Er is dus nog heel wat werk aan de winkel volgens Vansteenkiste. Een van de aandachtspunten blijft het veranderen van de mentaliteit bij vele werklozen, bij wie het genieten van een uitkering er met de paplepel is ingegoten. Luc Vansteenkiste praat ook over zijn ervaring in de gevangenis van Vorst, nu bijna twee jaar geleden. Hij zat in voorhechtenis op beschuldiging van handel met voorkennis van Fortis-aandelen in de zaak Bois Sauvage. Vansteenkiste heeft zijn onschuld altijd staande gehouden. Hij vind het totaal onaanvaardbaar hoe gevangenen in onze samenleving gehuisvest worden. "Het zijn daar Middeleeuwse omstandigheden." Het inspireerde de ondernemer in hem meteen om aan het rekenen te slaan om te zien hoeveel de bouw van een nieuwe gevangenis kost. Bekijk hier fragmenten van Z-Talk Goossens:Bekijk Bekijk hier de volledige uitzending