Directrice Sint-Bavohumaniora betrapt op plagiaat van professor Hendrik Vos

De tekst van de column van Hendrik Vos die geplagieerd werd. © VRT
Brecht Castel

De directrice van het prestigieuze Sint-Bavohumaniora te Gent gebruikte als voorwoord voor het jaarboek een column van professor Hendrik Vos (UGent), maar plaatste er haar eigen naam onder. De raad van bestuur van de school buigt zich over de zaak.

Vorige week dinsdag zwaaide de directrice van de prestigieuze Sint-Bavohumaniora te Gent haar zesdejaars uit op een feestelijke proclamatieavond. Hilde Allaert deed dit met een speech waarin ze verwees naar haar voorwoord in het jaarboek. Haar voorwoord, compleet met foto en ondertekening, blijkt echter geplagieerd van een column voor Radio 1 van professor politicologie Hendrik Vos (UGent). De tekst gaat over de maatschapplijke rol die millennials opnemen.

De tekst in het jaarboek is identiek aan de column, alleen werden enkele zinnen en woorden geschrapt. Van enige bronvermelding is geen sprake. De leerlingen die verantwoordelijk zijn voor het jaarboek kwamen het plagiaat als eerste op het spoor. ‘We hebben eerst de directrice zelf ingelicht, maar zij wenste niet te reageren’, zegt leerling Philippe Strijk die verantwoordelijk is voor het jaarboek.

Bij het voorwoord van onze directrice zou de software 100% plagiaat aangegeven. Een tikkeltje hypocriet.

Philippe Strijk, verantwoordelijke student voor het jaarboek

Professor Vos vernam het plagiaat van zijn tekst via bezorgde mails van ouders. Donderdagmiddag, twee dagen na de proclamatie en het verschijnen van het jaarboek, stuurde de directrice hem een mail met de vraag of ze haar voorwoord mocht ‘inspireren’ op de column en dat ze de bron zou vermelden.

Vermits de vraag na de feiten kwam, reageert Vos scherp: ‘Dit valt onder de grofste categorie van plagiaat. Ze nam mijn tekst, schrapte er een paar zinnen uit, voegde er niets van haarzelf aan toe, en zette er finaal wel vrolijk en ongegeneerd haar naam onder.’

Directrice Allaert erkent de fout en slaat mea culpa. ‘Inderdaad, ik heb niet vermeld waar de tekst vandaan kwam, dat ontken ik niet. De column had ik gehoord op de radio en vond ik toepasselijk voor onze zesdejaars. Ik had te weinig tijd, maar dat is geen excuus.’

Nultolerantie plagiaat

De school hanteert zelf een nultolerantie voor plagiaat in hun onderwijsmethode. Met software wordt nagegaan of in werkstukken delen worden gekopieerd en als dat het geval is, krijgt de zondaar automatisch een nul. ‘Bij het voorwoord van onze directrice zou de software 100% plagiaat aangegeven. Een tikkeltje hypocriet’, zegt leerling Strijk hierover.

Directrice Sint-Bavohumaniora betrapt op plagiaat van professor Hendrik Vos

Plagiaat is een misdrijf, maar Vos plant geen klacht in te dienen. Wel hekelt hij het signaal dat de directrice met haar voorwoord geeft: ‘Al in de eerste lessen op de universiteit of in de hogeschool zullen leerlingen leren dat het stelen van andermans zinnen, zonder bronvermelding, niet alleen verboden is, maar ook weinig ethisch. Er zijn strenge sancties voorzien voor wie er zich aan bezondigt (tot en met verwijdering van de universiteit).’

In de visietekst van de katholieke middelbare school staat te lezen dat ze leerlingen wil opvoeden tot ‘kritische, weerbare volwassenen waarbij de kritiek en de weerbaarheid geen doel op zich worden maar altijd ten dienste staan van het welzijn van anderen’.

Naar die ‘kritische volwassenen’ werd nog niet gecommuniceerd. ‘De zaak is hangende bij de directie en de raad van bestuur’, zegt Allaert zelf, ‘maar daarna zullen we de leerlingen inlichten.’

‘Ik denk na over mijn positie als directrice, maar dat laat ik aan de raad van bestuur. Voor leerlingen ben ik geen voorbeeld wat betreft dat ene tekstje, maar een directrice moet veel meer uit haar mouw schudden. Op een lange carrière maak ik één fout en we zullen zien of ik daarvoor al dan niet word afgerekend.’

Vertrouwen blijft

Na publicatie van dit artikel bezorgde Rita Dhoore in naam van de Raad van Bestuur van de school ons de volgende reactie:

Het artikel vermeldt dat de directeur van de Sint-Bavohumaniora (Gent) in het voorwoord van een jaarboek, aangeboden aan de vorige week dinsdag geproclameerde zesdejaars, een column van prof. Hendrik Vos (gemaakt voor Radio) over de maatschappelijke rol van millennials heeft geplagieerd.

De Raad van bestuur van de school betreurt het voorval zeer en onderschrijft de verontschuldigingen van de directeur, mevrouw Allaert, bij prof. H. Vos. Voor de Raad van bestuur is intellectuele eerlijkheid een bijzonder waardevol goed. Dat in het voorval ongelukkigerwijze stukken tekst van de hand van prof. Vos zonder bronvermelding terecht zijn gekomen is volgens de Raad van bestuur dan ook heel jammer. Voor de Raad van bestuur is het duidelijk dat een voorval als dit, waaruit een gebrek aan wetenschappelijke integriteit kan blijken, zich in de toekomst niet meer kan voordoen. De school bereidt jonge mensen immers voor op studies die hen moeten toelaten zich op eigen kracht intellectueel te vervolmaken.

Na mevrouw Allaert gehoord te hebben over dit voorval heeft de Raad van bestuur kunnen vaststellen dat mevrouw Allaert onmiddellijk heeft ingezien dat zij de redactie van het voorwoord ongelukkig heeft aangepakt.

Hoewel het niet-bewuste karakter van de handeling volgens de Raad van bestuur de handeling niet vergoelijkt, blijft het bestuur vertrouwen hebben in de capaciteiten van de directeur om de school te leiden, temeer nu de directeur, zich onmiddellijk en oprecht heeft verontschuldigd bij professor Vos en dat ook zal doen ten aanzien van de geproclameerden en hun ouders. De raad van bestuur waardeert de kracht die van deze handelwijze uitgaat.

De Raad van bestuur zal in haar komende vergadering dit voorval en de houding van de directeur uitvoering bespreken en behandelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content