In totaal werden 482 aanvragen ingediend voor asielzoekers, erkende vluchtelingen en subsidiaire beschermden. Daarvan werd in 421 gevallen een uitspraak gedaan, 369 kregen een erkenning. Het gaat daarbij vooral om aanvragen uit Syrië, Irak, Afghanistan, Palestina en Iran.

"In 2016 verwacht NARIC een nog grotere toename. De eerste helft van 2016 bevestigt dit: 2.268 aanvragen ontvangen, waarvan 454 van vluchtelingen. Om de verwachte toevloed aan erkennings­aanvragen te kunnen verwerken, voorziet Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits in 200.000 euro extra voor de werking van NARIC in 2016", luidt het in de mededeling van het kabinet Crevits.

De erkenning van buitenlandse diploma's wordt beschouwd als een belangrijke hefboom voor integratie en tewerkstelling. "De kansen op een job stijgen voor een Iraanse verpleegster of een Belg met een Russisch ingenieursdiploma wanneer hun diploma ook hier erkend wordt. Steeds meer mensen vinden dan ook de weg naar NARIC, daarom verhogen we de werkingscapaciteit", verduidelijkt minister Crevits.

NARIC wil daarbij ook de niveau-erkenning meer bekendheid geven. "Voor een werkgever is het vaak voldoende om te weten of een potentiële werknemer zijn diploma werkelijk behaald heeft en op welk niveau hij de werknemer kan inzetten. Veel vacatures vragen ook naar 'bachelors' of 'masters' in het algemeen." Een erkenning op niveau verloopt dan vlotter en vergt minder papierwerk. (Belga/BO)

In totaal werden 482 aanvragen ingediend voor asielzoekers, erkende vluchtelingen en subsidiaire beschermden. Daarvan werd in 421 gevallen een uitspraak gedaan, 369 kregen een erkenning. Het gaat daarbij vooral om aanvragen uit Syrië, Irak, Afghanistan, Palestina en Iran. "In 2016 verwacht NARIC een nog grotere toename. De eerste helft van 2016 bevestigt dit: 2.268 aanvragen ontvangen, waarvan 454 van vluchtelingen. Om de verwachte toevloed aan erkennings­aanvragen te kunnen verwerken, voorziet Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits in 200.000 euro extra voor de werking van NARIC in 2016", luidt het in de mededeling van het kabinet Crevits. De erkenning van buitenlandse diploma's wordt beschouwd als een belangrijke hefboom voor integratie en tewerkstelling. "De kansen op een job stijgen voor een Iraanse verpleegster of een Belg met een Russisch ingenieursdiploma wanneer hun diploma ook hier erkend wordt. Steeds meer mensen vinden dan ook de weg naar NARIC, daarom verhogen we de werkingscapaciteit", verduidelijkt minister Crevits. NARIC wil daarbij ook de niveau-erkenning meer bekendheid geven. "Voor een werkgever is het vaak voldoende om te weten of een potentiële werknemer zijn diploma werkelijk behaald heeft en op welk niveau hij de werknemer kan inzetten. Veel vacatures vragen ook naar 'bachelors' of 'masters' in het algemeen." Een erkenning op niveau verloopt dan vlotter en vergt minder papierwerk. (Belga/BO)