Dieselprijs: SP.A wil cliquetsysteem afschaffen, CD&V de opbrengst ervan herverdelen

Meryame Kitir © Belga Image

Voor SP.A moet het cliquetsysteem, waardoor een prijsdaling van diesel aan de pomp voor de helft wordt omgezet in een accijnsverhoging, afgeschaft worden.

Dat zei SP.A-Kamerfractieleider Meryame Kitir in het Eén-programma De zevende dag tijdens een debat over de stijgende brandstofprijzen, naar aanleiding van het protest van de zogenaamde ‘gele hesjes’.

‘Als de prijs daalt, voelt de burger dat niet omdat die daling in hogere accijnzen wordt omgezet. Wij stellen voor om de verhoging van accijnzen, het cliquetsysteem, af te schaffen.’

Het cliquetsysteem werd in 2015 door de regering-Michel opnieuw ingevoerd voor diesel en bepaalt dat de helft van een prijsdaling automatisch omgezet wordt in een accijnsverhoging, zodat de consument een prijsdaling niet echt voelt. Dat gebeurde dit jaar al acht keer.

CD&V: ‘Herverdelen’

CD&V wil het systeem wel behouden, maar de meeropbrengsten doelgericht herverdelen.

‘De accijnzen indexeren elk jaar’, zei fractieleider Servais Verherstraeten. ‘Volgens de huidige begrotingscijfers levert dat 90 miljoen euro op. Laat ons een deel daarvan gebruiken voor doelgerichte fiscale maatregelen voor lage inkomens of om de welvaartsenveloppe te doen stijgen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content