Volgens de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft de Dienst Vreemdelingenzaken het artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens - het folteringsbeginsel - onvoldoende getoetst.

'Ik heb eerder deze Marokkaanse jihadi zijn Belgische verblijfspapieren afgenomen. Hij werd onlangs vanuit zijn gevangeniscel overgeplaatst naar een gesloten centrum voor illegalen met het oog op een repatriëring naar Marokko', schrijft Francken op zijn blog.

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen oordeelt echter dat het artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens onvoldoende is getoetst. Dat artikel bepaalt dat je niemand gedwongen kan terugsturen naar een land waar de mensenrechten van de persoon in kwestie dreigen te worden geschonden.

'Ondanks de inspanningen van de Marokkaanse autoriteiten om de mensenrechtensituatie te verbeteren, blijkt niet uit het administratieve dossier dat de verdediging ook maar de minste stap heeft gezet om garanties te krijgen dat in geval van terugkeer naar zijn land, de persoon niet lastiggevallen zal worden voor de feiten die in België tot zijn veroordelingen hebben geleid, of om op welke manier dan ook het risico op blootstelling aan de behandelingen die door het artikel 3 van het EVRM verboden zijn, te verminderen.'

Volgens de N-VA-staatssecretaris is het al de tweede keer in enkele weken tijd dat de RVV een geplande repatriëring van een voor terrorisme veroordeelde Marokkaan tegenhoudt. Intussen is een nieuwe verwijderingsbeslissing genomen, meldt Francken. De zitting daarover vond gisteren/woensdag plaats. De staatssecretaris verwacht 'eerstdaags' een nieuw arrest van de RVV.

Volgens de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft de Dienst Vreemdelingenzaken het artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens - het folteringsbeginsel - onvoldoende getoetst.'Ik heb eerder deze Marokkaanse jihadi zijn Belgische verblijfspapieren afgenomen. Hij werd onlangs vanuit zijn gevangeniscel overgeplaatst naar een gesloten centrum voor illegalen met het oog op een repatriëring naar Marokko', schrijft Francken op zijn blog. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen oordeelt echter dat het artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens onvoldoende is getoetst. Dat artikel bepaalt dat je niemand gedwongen kan terugsturen naar een land waar de mensenrechten van de persoon in kwestie dreigen te worden geschonden. 'Ondanks de inspanningen van de Marokkaanse autoriteiten om de mensenrechtensituatie te verbeteren, blijkt niet uit het administratieve dossier dat de verdediging ook maar de minste stap heeft gezet om garanties te krijgen dat in geval van terugkeer naar zijn land, de persoon niet lastiggevallen zal worden voor de feiten die in België tot zijn veroordelingen hebben geleid, of om op welke manier dan ook het risico op blootstelling aan de behandelingen die door het artikel 3 van het EVRM verboden zijn, te verminderen.' Volgens de N-VA-staatssecretaris is het al de tweede keer in enkele weken tijd dat de RVV een geplande repatriëring van een voor terrorisme veroordeelde Marokkaan tegenhoudt. Intussen is een nieuwe verwijderingsbeslissing genomen, meldt Francken. De zitting daarover vond gisteren/woensdag plaats. De staatssecretaris verwacht 'eerstdaags' een nieuw arrest van de RVV.