De staatssecretaris kondigde het initiatief aan in de marge van de voorstelling van zijn beleidsbrief in de bevoegde Kamercommissie. Politiediensten zouden de hulp kunnen inroepen van het fast team (of 'fast track'), dat zou bestaan uit mensen van de gerechtelijke sectie van Dienst Vreemdelingenzaken.

Het fast team zou de politie moeten helpen om mensen in illegaal verblijf die betrokken zijn bij incidenten zoals de rellen in het centrum van Brussel van afgelopen zaterdag te kunnen opsporen en uitwijzen. Er zijn geen bewijzen dat er ook sans-papiers bij de relschoppers waren.

Oppositiepartij PS heeft dan ook kritiek op de maatregel en verwijt Francken 'populisme'. 'De overheden van het land hebben zich al uitgesproken (over de rellen van zaterdag). U maakt er een amalgaam van, u stigmatiseert. Hou u bezig met uw dossiers', zei PS-Kamerlid Emir Kir.

N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers steunt de oprichting van het fast team, die bijvoorbeeld zou kunnen helpen bij incidenten op de trein, zoals recent op de trein tussen Ottignies en Brussel.

De staatssecretaris kondigde het initiatief aan in de marge van de voorstelling van zijn beleidsbrief in de bevoegde Kamercommissie. Politiediensten zouden de hulp kunnen inroepen van het fast team (of 'fast track'), dat zou bestaan uit mensen van de gerechtelijke sectie van Dienst Vreemdelingenzaken.Het fast team zou de politie moeten helpen om mensen in illegaal verblijf die betrokken zijn bij incidenten zoals de rellen in het centrum van Brussel van afgelopen zaterdag te kunnen opsporen en uitwijzen. Er zijn geen bewijzen dat er ook sans-papiers bij de relschoppers waren.Oppositiepartij PS heeft dan ook kritiek op de maatregel en verwijt Francken 'populisme'. 'De overheden van het land hebben zich al uitgesproken (over de rellen van zaterdag). U maakt er een amalgaam van, u stigmatiseert. Hou u bezig met uw dossiers', zei PS-Kamerlid Emir Kir. N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers steunt de oprichting van het fast team, die bijvoorbeeld zou kunnen helpen bij incidenten op de trein, zoals recent op de trein tussen Ottignies en Brussel.