Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is voorstander van een Belgische deelname aan de internationale coalitie die de Verenigde Staten op poten willen zetten in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS). Dat heeft hij in de Kamer verklaard. Ook CD&V wil in de coalitie meestappen. SP.A overweegt ermee in te stemmen, maar plaatst verschillende reserves. België werd nog niet formeel gevraagd voor een deelname aan de 'coalition of the willing'.

VN-resolutie voor internationale actie

Gezien de politieke situatie in ons land en het feit dat de regering in lopende zaken zit, vindt de MR-minister dat de volgende regering over het dossier moet beslissen. Als die regering nog lang op zich laat wachten, zal het debat in het parlement gevoerd worden, meent Reynders. De minister zit zo op dezelfde golflengte als ontslagnemend premier Elio Di Rupo.

Reynders wil dat alles in het werk wordt gesteld om tot een VN-resolutie te komen die een internationale actie ondersteunt.

De minister ging niet in op eventuele modaliteiten, omdat België nog niet om deelname gevraagd werd. Wel herinnerde hij eraan dat ons land eerder om luchtsteun gevraagd werd in de vorm van transport met C130's of operaties met F16's.

Geen wapenlevering

Over wapenlevering aan Syrië was Reynders dan weer terughoudend. Ook is er volgens de minister nog geen vraag van de Iraakse ambassadeur om wapens aan Irak te leveren.

Aan de vooravond van de dertiende herdenking van de aanslagen van 11 september 2001, wordt verwacht dat de Amerikaanse president Barack Obama zijn strategie voor de strijd tegen IS uit de doeken doet. (Belga/WB)

Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is voorstander van een Belgische deelname aan de internationale coalitie die de Verenigde Staten op poten willen zetten in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS). Dat heeft hij in de Kamer verklaard. Ook CD&V wil in de coalitie meestappen. SP.A overweegt ermee in te stemmen, maar plaatst verschillende reserves. België werd nog niet formeel gevraagd voor een deelname aan de 'coalition of the willing'.Gezien de politieke situatie in ons land en het feit dat de regering in lopende zaken zit, vindt de MR-minister dat de volgende regering over het dossier moet beslissen. Als die regering nog lang op zich laat wachten, zal het debat in het parlement gevoerd worden, meent Reynders. De minister zit zo op dezelfde golflengte als ontslagnemend premier Elio Di Rupo.Reynders wil dat alles in het werk wordt gesteld om tot een VN-resolutie te komen die een internationale actie ondersteunt. De minister ging niet in op eventuele modaliteiten, omdat België nog niet om deelname gevraagd werd. Wel herinnerde hij eraan dat ons land eerder om luchtsteun gevraagd werd in de vorm van transport met C130's of operaties met F16's.Over wapenlevering aan Syrië was Reynders dan weer terughoudend. Ook is er volgens de minister nog geen vraag van de Iraakse ambassadeur om wapens aan Irak te leveren.Aan de vooravond van de dertiende herdenking van de aanslagen van 11 september 2001, wordt verwacht dat de Amerikaanse president Barack Obama zijn strategie voor de strijd tegen IS uit de doeken doet. (Belga/WB)