Diaken verdacht van onwettige euthanasie aangehouden voor moord

Euthanasie © Istock

De 57-jarige diaken van Wevelgem is aangehouden op verdenking van moord. Eerder was er sprake van euthanasie, maar nu zegt het parket dat de man werd opgepakt op verdenking van moord.

De 57-jarige diaken van Wevelgem is aangehouden op verdenking van moord. Dat meldde het parket West-Vlaanderen afdeling Kortrijk tijdens een kort persmoment. In de mededeling bevestigde het parket de aanhouding van de diaken. Eerder was er sprake van euthanasie, maar nu zegt het parket dus dat de man wordt opgepakt op verdenking van moord. Het parket wilde niet kwijt of de slachtoffers een doodwens hadden, maar de tenlastelegging wijst niet in die richting.

De diaken zit sinds vorige week in de cel. De raadkamer verlengde maandag zijn aanhouding op verdenking van actieve euthanasie. Het zou gaan om feiten van meer dan tien jaar geleden.

Geschokt

Tot 2002 werkte de vijftiger als verpleegkundige in het Heilig-Hartziekenhuis in Menen, daarna was hij er nog jaren halftijds actief als pastoraal medewerker. Het ziekenhuis (ondertussen AZ Delta) verleent zijn volledige medewerking aan het onderzoek en heeft een eigen onderzoek geopend. “Euthanasie en diaken: dat zijn twee woorden die niet in dezelfde zin thuishoren”, reageert het bisdom Brugge.

Volgens woordvoerder Peter Rossel werd de bisschop van Brugge vorige week ingelicht door de politie, maar in het kader van het onderzoek moesten de lippen stijf op elkaar gehouden worden. “Wij weten ook weinig rond dit dossier”, aldus Rossel. “We wachten het nieuws af, maar we zijn uiteraard geschokt door dit verhaal. Het komt een diaken niet toe dit soort feiten te plegen, zeker niet vanuit kerkelijk oogpunt. Maar laat ons vooral de resultaten van het onderzoek afwachten”, klinkt het.

Burgemeester Wevelgem: ‘Niemand had dit verwacht’

Ook in de West-Vlaamse gemeente Wevelgem wordt geschokt gereageerd op de aanhouding van de 57-jarige diaken. Dat heeft burgemeester Jan Seynhaeve verklaard op Radio 2.

De burgemeester is al ruim een week op de hoogte van het dossier maar moest in het kader van de vertrouwelijkheid de lippen stijf op elkaar houden. “Maar ik bevestig dat de diaken in voorlopige hechtenis is genomen, voor het plegen van actieve euthanasie toen hij nog werkte als verpleegkundige in het Heilig-Hartziekenhuis van Menen”, aldus de burgemeester. “We weten niet om hoeveel dossiers het gaat, maar het kan niet dat iemand als individuele verpleegkundige dit soort feiten pleegt en deze verantwoordelijkheden heeft genomen”, vertelde Seynhaeve, die tegelijk opriep om nog even af te wachten welke feiten de diaken ten laste worden gelegd.

Wijding

Nog volgens de burgemeester was de diaken goed gekend, aangezien hij ook pastorale en caritatieve taken had als diaken. “De mensen reageren allemaal in dezelfde lijn. Ze hadden het namelijk niet verwacht.” Over het motief van de feiten wil de burgemeester niet vooruit lopen. “Dat de feiten uit menslievendheid of medelijden zijn gepleegd, zijn gissingen. Men zou dit kunnen denken, maar er is een harde, scherpe lijn getrokken tussen wat je voelt en denkt, en wat wettelijk gezien kan en niet kan”, besluit de burgemeester.

De diaken kreeg 18 jaar geleden zijn wijding, en was goed gekend in de regio Wevelgem waar hij werkzaam was. Later op de dag geeft het parket van Kortrijk extra informatie, al is nog niet duidelijk waar en wanneer. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content