Di Rupo zoekt alibi met Hoge Raad van Financiën

De Hoge Raad van Financiën moet het begrotingswerk objectiveren en zo het debat ontzenuwen.

De Franstalige liberalen van MR blijven hameren op een grotere inspanning van de regio’s voor de begroting van 2012. MR-voorzitter Charles Michel belegde gisteren nog een persconferentie om die eis te herhalen.

Na die herhaalde eis beslisten de regeringsonderhandelaars, die zich ook over de begroting buigen, de hulp in de roepen van de Hoge Raad van Financiën – die als schoonmoeder moet optreden en de gemoederen moet bedaren. De Raad zal het rapport dat het maakte in maart van dit jaar nog eens overdoen en aanpassen aan de situatie vandaag.

Verdubbeling sanering

Volgens dat rapport in maart moet de nieuwe federale regering 3,7 miljard euro saneren in 2012. Dat cijfer is nu bijna verdubbeld: er moet nog eens 3,3 miljard euro extra bespaard worden. Er was in maart afgesproken dat het federale niveau 3,3 miljard van die 3,7 miljard euro zou dragen. De bijdrage van de deelstaten kwam op 440 miljoen euro.

Nu de inspanningen zo goed als verdubbeld moeten worden, wil de MR van Michel dat ook de regio’s meer doen. Volgens het cijferwerk van de Open VLD zullen de gemeenschappen en gewesten een inspanning van 800 miljoen euro tot 1,2 miljard euro moeten leveren.

Geen eensgezindheid

Over die extra inspanning van de regio’s is er geen eensgezindheid aan de onderhandelaarstafel. Enkel de liberalen, die in geen van de regioregeringen zitten, eisen die. Volgens Laurette Onkelinx (PS) doen de liberalen aan ‘onnodig spierballengerol’. Voor de rest van de onderhandelaars is het ook niet zeker dat die extra inspanning gevraagd zal worden.

Maar de eis van de Franstalige liberalen heeft ook een communautair kantje: volgens hen moet Vlaanderen meer doen. Omdat daar de economische toestand beter is, klinkt het. Daarmee verdeelt het het liberale blok, want Open VLD-voorzitter Alexander De Croo wil de peer in twee doen. Ook de voorzitter van de CD&V Wouter Beke heeft geen oren naar die Franstalige eis. Volgens SP.A-voorzitter Bruno Tobback moet er eindelijk begonnen worden met de begrotingsopmaak en moet het gedaan zijn met discussiëren.

Reacties pers

De demarche van de liberalen wordt door La Libre Belgique en De Tijd gezien als een aanval op formateur Elio Di Rupo (PS). De Standaard ziet in de Hoge Raad van Financiën een arbiter, door Di Rupo op ‘het begrotingsveld’ geroepen. De Morgen focust op het communautaire angeltje met ‘MR eist grotere Vlaamse bijdrage’.

Begroting even van de baan

Volgens minister van Financiën Didier Reynders (MR) zal de afdeling “financieringsbehoeften” van de Hoge Raad voor Financiën vrijdagmorgen over de geactualiseerde cijfers over de begrotingsevolutie beschikken. Ze vergadert vrijdagnamiddag en van zodra ze haar werkzaamheden heeft afgerond, zullen haar conclusies kunnen worden gecommuniceerd aan de formateur en de onderhandelaars.

Normaal gezien duurt het een week om de nodige gegevens te verzamelen, maar gezien de dringendheid zal een en ander wat sneller verlopen, aldus Reynders. “Van zodra de afdeling conclusies uit de nieuwe gegevens zal hebben getrokken, zullen (gouverneur van de Nationale Bank, red.) Luc Coene en ikzelf beschikbaar zijn om ze aan de formateur alleen of aan alle onderhandelaars samen uit de doeken te komen doen”, besluit Reynders.

Tot dan wordt niet meer over de begroting gepraat. De onderhandelaars en formateur Di Rupo snijden in afwachting justitie aan. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content