Di Rupo wil deel koninklijke dotaties belastbaar maken

© Belga

Het voorstel van premier Elio Di Rupo (PS) om een deel van de dotatie belastbaar te maken zou de grootste hervorming van het dotatiesysteem uit de geschiedenis van het land zijn.

Het Uitvoeringscomité voor de Staatshervorming (Comori) heeft zich over de koninklijke dotaties gebogen. Premier Elio Di Rupo (PS) legde een voorstel op tafel dat op een aantal punten een stuk verder gaat dan de unanieme aanbevelingen van de Senaat. Zo zou een deel van de dotatie belastbaar worden. Het zou gaan om de grootste hervorming van het dotatiesysteem uit de geschiedenis van het land.

Het communautair akkoord voorziet de uitvoering van de unanieme aanbevelingen van de Senaat om de koninklijke dotaties te beperken vanaf het volgende koningschap. De regering besliste eerder om niet te
wachten tot prins Filip de troon bestijgt. Het voorstel dat Di Rupo op tafel legde, bevat een aantal nieuwe elementen, was in kringen van de onderhandelaars te horen. De dotaties worden in de toekomst voorbehouden voor de koning, de vermoedelijke troonopvolg(st)er, de weduwe van de overleden koning of troonopvolger, en de afgetreden koning.

Deontologische code

Voor prinses Astrid en prins Laurent, die vandaag een dotatie krijgen, komt er een overgangssysteem dat onder meer voorziet in een deontologische code voor hen. Voor de overige leden van de koninklijke familie komt er een systeem van bezoldiging per prestatie.

Direct en indirect belasten

Nieuw in het voorstel is dat het deel ‘vergoeding’ van de dotatie – dat op het niveau zou liggen van een hoge overheidsfunctionaris – belastbaar zal worden, zowel direct (via de personenbelasting) als indirect (accijnzen en btw). Het bedrag zal niet hoger liggen dan de huidige dotatie. De leden van de koninklijke familie die in aanmerking komen voor een dotatie, hebben ook recht op huisvesting.

Het is de bedoeling dat de hervorming van de koninklijke dotaties zo snel mogelijk wordt goedgekeurd, bijvoorbeeld samen met de bevoegdheidsoverdrachten en de financieringswet. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content